Xavi er den rette mand for FC Barcelona

Xavi er den rette mand for FC Barcelona

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Ny bog skrevet af Nicolai Lisberg går helt tæt på FC Barcelonas nedtur og fremtiden uden Lionel Messi.

En ny bog går tæt på FC Barcelona. Storklubben, der ikke længere bare er havnebyens stolthed, men har en global fanskare går en ny tid i møde. En tid efter fodboldgeniet Lionel Messi.

Argentineren er som bekendt skiftet til Paris SG, og hvor efterlader det så, det moderne FC Barcelona når fodboldklubbens spillemæssige epicenter har sagt farvel efter mere end ti år som altafgørende på banen.

 Det går ’Barcelonismo – Klubånd, Kaos og Tiden efter Lionel Messi’ helt tæt på. Bogen tager læseren med på en medrivende kulturel rejse ikke kun i fodboldklubbens op- og nedture, men også Barcelona som by. Ingen by, ingen fodboldklub. Denne forståelse af FC Barcelona er altafgørende for at forstå det kaos og stormvejr, som tiden efter Lionel Messi vil kaste klubben ud i.

 Bogen er skrevet af forfatter og journalist, Nicolai Lisberg. Han har boet de seneste otte år i Spanien heraf de fem i Barcelona, og er takket være sit arbejde som fodboldjournalist for danske og udenlandske medier den danske skribent, der har været tættest på FC Barcelona i tiden med Lionel Messi.

”De seneste knap ti år har været de måske mest epokegørende i FC Barcelonas moderne historie toppende med Lionel Messis farvel denne sommer. Messi var på mange måder indbegrebet af Barcelona, men han voksede sig i nogle henseender også større end klubben. Det blev Messi qué un Club. FC Barcelona har fortsat vundet et væld af trofæer, men det er sket på bekostning af klubbens sjæl. På bekostning af Barcelonismen. Derfor har jeg brugt de seneste godt fire år på at forstå Barcelonas dybe fald både sportsligt, men også som catalansk referencepunkt,” siger Nicolai Lisberg om arbejdet med bogen.

 I dag bor den spanskgifte koldingenser på Menorca og har stadig sin faste gang i såvel Barcelona som by og fodboldklub, og i bogen forholder han sig kritisk, men også kærligt til såvel fodbold som turisme i en storby under forandring.

”Jeg har som så mange andre fået byen Barcelonas komplekse historie ind under huden, og jeg holder meget af dens charme, kontrasterne og den ubrydelige tilknytning til fodboldklubben. Barcelona har som by på mange måder det hele, men måske den næsten har for meget, for særligt de senere år er de lokale blevet drevet på flugt af turister. Det samme kan i øvrigt siges om FC Barcelona, der har mistet lidt af sin lokale forankring,” siger Nicolai Lisberg.

De fleste fodboldinteresserede har fulgt Barcelonas resultater i denne sæson, hvor det allerede er blevet til en fyring af den nu forhenværende træner, hollænderen Ronald Koeman. Det kommer ikke bag på Nicolai Lisberg.

 ”Resultaterne var skuffende, og selvom Ronald Koeman satte mange nødvendige processer i gang i klubben og gav de unge spillere chancen, så var han aldrig en fanfavorit. Han symboliserede ikke den nye begyndelse, som Barcelona så ihærdigt søger efter.”

 Som ny mand på trænerposten er kommet klubikonet Xavi. Hvad kan vi forvente os af ham?

”Modtagelsen han fik på Camp Nou ved sin præsentation, sagde næsten det hele. Med Xavi tilbage i klubben vender håbet og Barcelonsimen også tilbage. Nu vil klubben ikke længere gå på kompromis med sine idealer, som den i høj grad har gjort de senere år. Xavi skal være den hjemvendte søn, der ligesom Pep Guardiola fører klubben til tops i europæisk fodbold, men opgaven, som man også kan læse i bogen, er en væsentlig anden, end den var for ti år siden. Xavi er uden tvivl den rette mand, og Barcelona kan trods øjeblikkelig krise skimte lyset for enden af tunnellen, men det kommer til at tage tid efter knap ti års næsten konstant og selvforskyldt fald,” lyder vurderingen fra Nicolai Lisberg.

Bogen ’ Barcelonismo – Klubånd, Kaos og Tiden efter Lionel Messi’ er udkommet på forlaget Helmin & Sorgenfri, der har speciale i fodboldbøger. Bogen kan bestilles på forlagets hjemmeside www.helminsorgenfri.dk og koster 249,- kroner.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa