Det danske magasin i Spanien
Den søde juletid står for døren

Den søde juletid står for døren

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Den søde juletid står for døren. Nogle stresser mere end andre – men vi glæder os vel alle. La Danesa har spurgt et dusin spaniens-danskere om hvordan de fejler jul i år.

Maria Steffensen, coach og terapeut (Benalmádena Pueblo)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
Jeg skal fejre jul her i det spanske med mine forældre, mine børn og min storebror, svigerinde, nevø og niecer. Det er altid hyggeligt og festligt.

Anden juledag er det min fødselsdag, og det skal også fejres. Vi er generelt en familie, der elsker fester og sammenkomster.

Har i en særlig juletradition i familien?
Vi pynter juletræet i fællesskab – alle iført nissehuer og mens julemusikken spiller. 

Juleaften begynder altid med julegudstjeneste. Vores menu er super meget traditionel med andesteg og hele baduljen. På et tidspunkt kommer julemanden forbi. Han går med om træet og giver et par gaver. Sjovt nok kommer julemanden altid lidt tid efter min far er gået på toilettet. Så hvert år lover vi julemanden at hilse morfar/farfar. 

Alle leger med – det er præcis, som det skal være.

Har du et særligt julegaveønske i år?
Jeg ønsker mig dybest set fred og frihed til alle. Større tolerance overfor hinanden. Mere autencitet og medmenneskelighed. Herudover en kæmpe spand selvforståelse og selvkærlighed.  Det ønsker jeg for alle – også mig selv. Og så en masse smil og grin, selvfølgelig.  


Line Lyster, Redline Company (Estepona)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
Under normale omstændigheder tager vi til Danmark. Men vi bliver her i Spanien igen i år. Det har været en svær beslutning, men vi føler ikke Covid er helt overstået endnu.

Vi tager i stedet på campingtur til Cádiz og fejrer jul i solen.

Har i en særlig juletradition i familien?
Jeg elsker ”Den danske pakkeleg”. Jeg er eneste dansker i familien, men det er blevet til en tradition, og hvis jeg foreslår at droppe det, bliver der drama. Det er også blevet en tradition ved vores julefest i firmaet. Det fungerer og samler folk på tværs af alle nationaliteter.

Har du et særligt julegaveønske i år?
At få lov at tage masken af, alle steder, hele tiden – og for evigt! Det ville være en herlig julegave.


Jens M. Jensen, Danes Worldwide og Sømandskirken Algeciras (Fuengirola)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
Jeg holder jul i Danmark men er tilbage igen inden Nytår.

Vi fejrer jul med familien i Helsingør og julemenuen, juleaften, er helt traditionel andesteg med det hele. 2. Juledag tilbringes med nære venner hos frisørmester Tage Frandsen i København. Det er bestemt ikke kedeligt, og der serveres altid fantastisk mad i store mængder.

Har i en særlig juletradition i familien?
Nej, egentlig ikke – men vi ligger hele sjælen i ”gavespillet”, som altid rulles ud efter maden og før vi går om juletræet.

Har du et særligt julegaveønske i år?
Jeg synes, verden bliver mere og mere utryg, så den bedste julegave vil være mere fred på jorden – præcis som det jo også ønskes i netop juletiden i alverdens kirker. Naturligvis ønsker jeg mig også at Corona pandemien går i sig selv. Til sidst ønsker jeg mig også et par nye sko….


Ole Højer, optiker (Nerja)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
Det bliver i Danmark i år – om ellers Vorherre og Søren Brostrøm kan finde ud af at stille sig positivt til sådan et forehavende. Jeg har netop booket fire håbefulde flybilletter til familien og mig selv hen over Julen. Det bliver vores første flyvetur efter Coronaen satte ind.

Har i en særlig juletradition i familien?
Traditioner er der jo et hav af. Begyndende og sluttende med alle de spiselige af slagsen. En god and eller to i ovnen, fyldt med svesker og æbler. En overdådig sovs til de fantastiske, brunede kartofler. Gerne en skål Waldorfsalat. Så kan man jo altid supplere med en flæskesteg og rødkål.

Har du et særligt julegaveønske i år?
På ønskelisten i år står der kun “Vigende Coronatal” – så vores verden kan nærme sig en vis normalitet igen efter alt det her. Vi er nogen stykker, har jeg indtryk af, som efterhånden er godt trætte af at høre om nye restiktioner og ringe nøgletal i dagspressen.


Bettina Eriksen, kunstner (Fuengirola)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
Planen er at farvepaletten sættes på standby, mens jeg kører til vores lille landsby nord for Antequera. Det bliver en hyggelig blanding af tid med min spanske kæreste, hans familie, fælles venner og en smuttur til Granada/Sierra Nevada. Jeg vil slappe af så meget som muligt og bare nyde nuet.

Har i en særlig juletradition i familien?
Hos os er det familiens mandelige ”overhoved”, der tænder de levende lys på træet.

Det er også det bedste moment for mig. Julemiddagens hurlumhej er vel overstået og alle er klar til at slappe lidt af. Dørene til stuen lukkes, træet tændes, og familiens er klar til hjerternes fest. Whoow… det er julens højdepunkt, og jeg bliver barn igen.

Har du et særligt julegaveønske i år?
At vi alle forstår og lærer at leve med, at vi er i global pandemi, hvor vi i fælles respekt for hinanden nu kommer videre. Det ønske er jeg næppe den eneste, der har. Derudover ønsker jeg at røre sne, høre den knirke under mine støvler, lave en engel og starte en sneboldkamp.


Benny Tybo, møbelhandler (Torre del Mar)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
Som Jehovas Vidne lever jeg efter Biblens normer, og julen er ikke begrundet rent religiøst. Derfor fejrer jeg ikke jul. Du må meget gerne klikke ind på jw.org for at læse om vores syn på helligdage. Lige nu er der en spændende artikel på forsiden. Det er gratis – og man bliver IKKE registreret nogen steder.

Har i en særlig juletradition i familien?
Det har jeg selvsagt ikke – men jeg nyder fridagene. Oftest rejser vi eller får besøg. 

Så hygger vi altid med en god middag og et godt glas vin. 

Har du et særligt julegaveønske i år?
Vi giver gaver, når vi ses til sammenkomster og gør altid lidt ekstra ud af vores bryllupsdag – også hvad angår gaver. Jeg har ikke de store ønsker i år, men bliver altid glad for en god flaske vin.


Morten Møller, Sunshine PR & Events (Mijas)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
I København hos vor datter, svigersøn og barnebarn. I vor familie går det på skift mellem Nordjylland, København og La Cala de Mijas. Sidste år i den barske vestenvind i Kandestederne med julegudstjeneste i den hyggelige Hulsig kirke. I år i den mægtige Vor frue Kirke i København. Hernede elsker jeg at komme i Margrethekirken juleaften. Der er sådan lidt matadorstrejf over den.

Har i en særlig juletradition i familien?
Vi mødes til julespil hver især med en gave til max. 20 kr.

Det veldækkede bord består traditionen tro and og steg med alverdens lækkerier.

Så dans omkring juletræet og sang.

Har du et særligt julegaveønske i år?
Som altid danske politiske biografier – og et par skjorter.


Line Krogsgaard Erichsen, Erichsen Consulting (Calahonda)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
Jeg skal fejre juleaften med min kæreste i vores hjem i Calahonda – og juledagene med mine forældre, der ankommer første juledag. Det er første gang, jeg ikke fejrer juleaften med min familie i enten Danmark eller Spanien, så vi benytter muligheden til at lave nogle nye traditioner i år. 

Har i en særlig juletradition i familien?

Vi får traditionel dansk julemad med flæskesteg, kartofler, sovs og risalamande, hvorefter vi synger og danser om juletræet velvidende, at vi ikke er musikalsk anlagt. Resten af juleaften åbner vi gaver og hygger. I år vil menuen dog være en blanding af dansk og fransk mad, eftersom min kæreste er fra den franske ø Saint Barthélemy i Caribien.

Har du et særligt julegaveønske i år?

Nej, faktisk ikke. For jeg er så heldig at være i Paris lige inden jul. Det var min fødselsdagsgave fra sidste år, som blev udskudt (Covid-19…). Så det eneste på min ønskeliste i år er en god ferie og en hyggelig jul i godt selskab.


Tania Bertelsen, Tiny Fish (Mijas)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
Jeg har altid fejret jul med min mor og søster – og nu er familien lidt større, så vi også har børn og kærester med. Vi plejer at tage på tur for at holde jul. Derefter en enkelt julefrokost og så orker vi ikke mere.

Har i en særlig juletradition i familien?
Vi har ikke nogle særlige traditioner, men holder stærkt fast i den klassiske danske jul. Vi har næsten altid boet i udlandet, og det har været med til at gøre traditionerne stærke, tror jeg. Selv i 40 graders varme i Mellemøsten har vi haft juletræ, og der bliver sunget og danset. Vi får både andesteg og ribbensteg, brunet og hvide kartofler samt rødkål og brun sovs. Vi nyder min mors ris a la mande, og når vi pakker gaver ud, kommer der hjemmelavede konfekt og småkager på bordet.

Har du et særligt julegaveønske i år?
Mit eneste ønske er, at vi alle bliver fritaget for at gå med mundbind. Det gælder særligt mit barn, som i skolen bærer mundbind hele dagen i op til 8 timer – både i frikvarterer, når de er udenfor og har gymnastik. 


Erik Bach Nielsen, Café La Vida (Fuengirola)

Hvor og hvordan skal du fejre jul i år?
Jeg fejrer julen i Spanien, som jeg har gjort de sidste 15 år; en dejlig arbejdsformiddag på caféen, hvor jeg rent faktisk skal lave frikadeller med koldt kartoffelsalat. Om aftenen spiser vi ude på en god restaurant. Vi bliver bare tre personer, men det bliver smadder hyggeligt. Første og anden juledag kører vi oftest en tur op i bjergene, nyder naturen og spiser lidt god mad.

Har i en særlig juletradition i familien?
Vi har ikke de store traditioner. Det er nok fordi, jeg ikke har børn.

Men jeg tager altid en tur til Málaga i julen for at kigge på butikker og nyde stemningen.

Har du et særligt julegaveønske i år?
Jeg ønsker mig en ny bil og en lang weekend i Málaga med gode restaurationsbesøg og morgenmad på sengen.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa