Det danske magasin i Spanien
Turistsæsonen 2020: Sol og sorte skyer over Costa del Sol

Turistsæsonen 2020: Sol og sorte skyer over Costa del Sol

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Han er bestemt ikke pessimistisk – han er blot klar i spyttet. På en nylig pressekonference tegnede formanden for Costa del Sols hotelejerforening (Aehcos), Luis Callejón, klart situationen op forud for årets turistsæson. “Den nationale turisme går ikke tabt, men vi får færre turister udefra end nogensinde og vores hotelgæster får en oplevelse, de aldrig har prøvet før,” garanterer han.


Myndighederne har sat alle sejl ind på at gøre Costa del Sols strande klar til primo juni. På det tidspunkt skulle hele provinsen gerne være i Fase 2, hvilket betyder, at vi alle atter kan bade og slikke sol. Der skal dog holdes afstand på to meter mellem strandgæsterne – hele sommeren. Myndigheder vil via nye teknologi og ekstra mandskab på strandende sikre sig restriktionerne overholdes. Dette gælder specielt i strandene ved byerne.

Husk madpakken

For at kunne genåbne Costa del Sols hoteller har hvert enkelt hotel måtte omstrukturere sig for at efterleve regeringens sikkerhedskrav. Det kommer man til at mærke som gæst – allerede inden man når at checke-in. Ved receptionen skal der nemlig holdes en afstand, som vil være anmærket i gulvet. Kommunikationen med receptionisten sker gennem en glasskærm og alle nøglekort skal desinficeres inden udlevering og omvendt. 

Vælger man at tage elevatoren op til sit værelse, må man ikke mænge sig med andre hotelgæster. Når man endelig træder ind på sit værelse, kan man til gengæld være sikker på, det er rent. De nye normer for hygiejne betyder, at hotellernes rengøringspersonale i år skal bruge næsten dobbelt så meget tid på hvert enkelt værelse i forhold til tidligere. Det gælder i øvrigt for samtlige af hotellernes faciliteter – også køkkenet selvom restauranten ikke må tages i brug. Alle gæsters måltider skal forudbestilles og indtages individuelt eller sammen med sine rejsefæller. Måltiderne forberedes som en slags take-away. På fællesarealer som for eksempel swimmingpools og fitnesscentre skal der holdes en afstand på to meter til andre gæster. Den vej rundt efterleves også kravet om maksimalt at udnytte 50 procent af fællesarealernes kapacitet. Der bliver med andre ord langtfra trængsel, hvis man ønsker at tage sig en dukkert i hotellets pool. Det bliver der heller ikke på Costa del Sols strande.

Vamos a la playa

Både Junta de Andalucía og provinsens kommuner har de sidste uger arbejdet intenst på at gøre strandene klar til genåbning. I modsætning til tidligere er forberedelserne ikke gået på rengøring og montering af brusere, toiletter, affaldsspande og andre faciliteter. Ressourcerne er derimod blevet brugt for at udvikle nye app’s, droner og sensorer, som skal sikre, at der ikke kommer for mange folk på stranden af gangen – og tilsvarende at disse holder afstand. Det er planen, at både livreddere, lokalpoliti og frivillige skal hjælpe med at kontrollere og advisere strandgæsterne, hvis de kommer for tæt på hinanden. Tilsvarende er det tanken, at alle strandgæster kun må opholde sig et bestemt antal timer om dagen på stranden. Costa del Sols kilometer lange strande kan først åbne, når vi går ind i centralregeringens Fase 2 for genåbning af landet. Forhåbentligt sker det primo juni for hele Málaga-provinsen. Men selvom solen så småt er begyndt at skinne igen, er der fortsat tunge, sorte skyer over hotelbranchen. 

Hotellernes kapacitet reguleres efter om Málaga-provinsen forbliver i Fase 1 eller løbende avancerer til Fase 2 og Fase 3. Uanset hvilket stadie vi befinder os på, vil hotellernes kapacitet være begrænset, og der tages hidtil udsete forholdsregler for at mindske smitterisikoen af Covid-19. Det er slut med store buffet’er, overfyldte swimmingpools og lange køer i receptionen.

Hårdt arbejde forude

I følge hotelejerforeningen vil det nemlig for mange hotelejere slet ikke kunne betale sig at genåbne. ”Løbet er kørt for i år. Vi kan maksimalt indhente 10-20 procent af det tabte,” vurderer Luis Callejón fra hotelejerforeningen Aehcos. Han henviser til, at næsten hele den nationale turisme har egen bolig på Costa del Sol eller har for vane af leje en økonomisk feriebolig. Dertil kommer, at mængden af fly udefra er symbolsk lille i forhold til tidligere. ”Det er som at komme ud af krig. Vi starter forfra – helt forfra. Vi skal nok komme helskindet igennem, men det kommer til at tage tid,” mener Luis Callejón. Han har været igennem andre kriser, men ingen kan måles med denne. ”Brandet Costa del Sol er verdenskendt og fejler ikke det mindste. Men alligevel kommer det til at tage mindst tre år før vores branche kommer tilbage til 2019 niveauet,” vurderer han og uddyber: ”Vi får ikke bare færre turister i år. Priserne på hotelværelser styrtdykker også i kampen på at få fat på de få turister, der kommer i år og næste år. Sådan er de frie konkurrencevilkår.” Luis Callejón værdsætter både regeringens og Junta de Andalucías støtte til sektoren, men understreger, at der vil gå nogle år, før hotel- og turistbranchen på ny vil kunne omsætte og skabe de 22.000 arbejdspladser, som man sidste sommer genererede i Málaga-provinsen.

Af Henrik Andersen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa