Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Mærk historiens vingesus på Granadas ældste tapasbar – den tredjeældste i Andalusien

Der er ingen tvivl om, at Granada er en højborg for tapas. Til forskel fra Costa del Sol lever traditionen med barer, der altid serverer en tapa sammen med en drink, videre i Granada, hovedstaden i provinsen af ​​samme navn. I Granada er tapas så populært, at der er findes organiserede ”tapas-crawl”, der tager dig fra bar til bar for at få en bid af, hvad køkkenet har at byde på, sammen med et glas vin eller øl. Når man går ind på en bar og bestiller et glas, serveres det, mens der råbes la primera (den første) ud i køkkenet, og kort efter står der en lille tapa foran en.

Skinker i loftet, som det skal være i en spansk bar.
Næsten som et museum.

Vælger du nu at blive på samme bar i stedet for at gå videre til den næste, og bestille endnu et glas, kaldes la seguna (den anden) ud i køkkenet, hvormed du får serveret endnu en lille tapa – men noget andet end den første.

Skulle du så stadig være tørstig og bestille endnu et glas, får du snart serveret la tercera (den tredje). Disse tapas er ofte lidt mindre end hvis du bestiller fra en tapasmenu og det er køkkenet der vælger hvad der serveres.

Vil du selv vælge din tapas og have lidt mere i maven end blot den mundfuld, der serveres til drinken, så spørg bare ind til menuen. Men når man først har bestilt tapas eller større retter fra menuen, serveres der som regel ikke flere tapas til dine drikkevarer.

Taberna Casa Enrique gør ikke meget væsen af sig ude på gaden.
På Taberna Casa Enrique serveres spanske kvalitetsvine.

Et besøg hos Enrique

Uanset om du er ude på en tapasrundtur eller bare vil besøge én bar i Granada, er Taberna Casa Enrique et must. Dette er Granadas ældste bar, og stammer helt tilbage fra 1870. Det er dog ikke en pralende bar. I modsætning til mange andre barer, der tiltrækker turister med skilte med skriften “autentisk spansk” eller lignende, kan Taberna Casa Enrique endda være svær at få øje på, da den ligger nærmest som et hul i muren på byens hovedgade. Når dørene er lukket, ligner det en hvilken som helst indgang, og når den er åben, er der stillet to enkle borde ud på gaden og en sort tavle med tapas-muligheder hænges på døren. Så du skal kigge godt efter mellem de moderne butikker for at finde tapasbaren. Når man først står foran indgangen til, hvad der ligner en mini-bar, kan man ikke undgå at blive draget ind af historiens vingeslag.

Kvalitet og mere end øjet ser…

Hos Taberna Casa Enrique, som altid har haft en Enrique ved roret (den nuværende ejer hedder Enrique, ligesom generationerne før ham i familien, der ejede baren, samt de tidligere ejere), skal man ikke forvente at få en caña (lille øl) serveret med et stykke tørt brød med en skive jamón serrano på. Nej, på Taberna Casa Enrique serveres ganske rigtigt øl og vin, men især vinene er af høj kvalitet, ligesom deres tapas er af nøje udvalgte råvarer, alt sammen serveret med stolthed. Hvad der nærmest ligner et museum fra gaden med bare en lille bar uden barstole, med skinker hængende fra loftet og et lille køkken i den fjerne ende skjuler mere, end man kan se. Et tip er først at nyde et glas vin i baren, studere alle detaljer og historiske remedier – ikke mindst billederne af kendte personer som Nobelpristageren José Saramago og Ernest Hemingway, der har besøgt Taberna Casa Enrique.

Tapasmenuen.

… og forskellige tapas

Spisesalen er enkel men rummelig med gamle lave træborde med gamle lave skamler – ikke højere end ca. 45 cm. Højttalerne spiller stemningsfulde jazz- og bluestoner. Tapas-menuen omfatter tapas som alcachofas en aceitte (artiskokker i olie), caviar de Ríofrio (økologisk kaviar fra Ríofrio), albodigon gigante (stor frikadelle), mejillones (muslinger), chorizo ​​​​picante (krydret chorizo) og meget mere. Det lyder måske banalt, men det er alt andet end de tapas, der serveres på andre barer. Først og fremmest er det næsten portionsstørrelser – to personer bliver mætte på to eller tre tapas (deraf priser fra €3,50 til €19 (kaviaren koster i skrivende stund €42/15g) – og opskrifterne kan gættes til være de samme, der blev serveret for 100 år siden, hvorfor smagene er både forskellige og spændende.

Når det er spansk middagstid, er spisestuen fyldt med spaniere, der sætter pris på den historiske atmosfære, så det er klogt at komme her relativt tidligt på aftenen. Når du er færdig, og vil du se endnu mere af Taberna Casa Enrique, så spørg endelig, om du må se vinkælderen, men vær forberedt på et nej – de har ikke altid tid. Men hvis du er heldig, kommer du ned ad vindeltrappen i hjørnet af spisestuen til vinkælderen, der i sin enkelthed viser en historisk hvælving under Granadas hektiske natteliv. Det er muligt at afholde selskab i vinkælderen, for virkelig at opleve en aften i historiske Granada.

Taberna Casa Enrique er placeret på Acera del Darro No. 8, Granada.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa