Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Der tales om klima overalt. Vi bliver nødt til at vælge toget frem for flyet, cyklen frem for bilen, genbruge og købe brugt frem for nyt, og nu lærer vi også, hvordan man spiser klimasmart for en bæredygtig livsstil! Måske skulle vi kalde det planetsmart, fordi det handler om helheden og planetens sundhed, og så er klimaet jo blot et af flere miljøproblemer. Men for nemhedens skyld holder vi os til begrebet at spise klimasmart, da det er det, der bruges i de fleste medier.


Dette er “at spise klima smart”

At spise klimasmart handler om at være opmærksom på, hvad du spiser, og kun vælge ting, der er godt for miljøet. Dette område er stort og kan opdeles i næsten uendeligt små kategorier, for nogle valg kan reducere klimapåvirkningen, men forværre miljøproblemerne. Som et eksempel kan det siges, at der er meget snak om drivhusgasser i forbindelse med kødproduktion, men for eksempel påvirker landbruget miljøet, hvis jorden overgødes og udvandes med grundvand.

Overordnet set handler det om at vælge fødevarer produceret med hensyn til miljøet, som efterlader så lille et økologisk fodaftryk som muligt — uden brug af pesticider, med lave drivhusgasemissioner, som ikke påvirker nedbrydningen af ​​for eksempel regnskoven, og som ikke bidrager til overgødning eller forbruger store mængder energi, vand osv.

Klimasmart behøver ikke at være vegansk

Overalt i medierne kan man læse, at kødproduktion har en stor negativ klimapåvirkning. Nu elsker du måske kød og tænker, at det at spise klimasmart ikke er noget for dig. Men her skal det siges; at spise klimasmart handler ikke om at være hverken kødæder, vegetar eller veganer. Der er plads til alle. Hvis du ikke ønsker at udelukke kød, skal du i stedet overveje den mængde, du spiser, og hvordan og hvor kødet kommer fra. Her er retningslinjerne, som gælder for alt på tallerkenen: Vælg kvalitet frem for mængde. Der er også lokalt produceret og økologisk kød i Spanien såvel som fritgående dyr. Ifølge en undersøgelse fra Harvard School of Public Health kan du fortsætte med at spise kød og være klimasmart, hvis du bare reducerer mængden af ​​kød. Ved at begrænse indtagelsen til maksimalt en portion (65 g) om ugen eller en stor portion (300 g) om måneden, reduceres klimapåvirkningen markant. Nogle siger, at visse typer kød er bedre end andre fra et miljømæssigt synspunkt, og visse drøvtyggere har en stor klimapåvirkning på grund af større mængder metangasser, men klimaeffekten af ​​kylling og svinekød er også stor på grund af pesticider og importeret foder.

Dog forbliver det faktum, at kød generelt kræver større energiressourcer end frugt og grøntsager. Så hvis du vil spise kød, skal du gøre det, men lad tilbehøret fylde mest på tallerkenen. Server ikke et stykke kød pr. person, skær i stedet skiver af et enkelt stykke kød, og server kun et par stykker skiver til hver, og spis ikke animalske produkter af ren vane eller blot for at spise det. Ifølge Verdensnaturfonden spiser vi nu dobbelt så meget kød som i 1970’erne.

Spis det!

Hvordan man spiser klimasmart afhænger meget af, hvor man bor, da den mindste klimapåvirkning kommer fra fødevarer, der både er i sæson og som er lokalt produceret. Så vil du begynde at spise klimasmart, skal du finde ud af, hvad du spiser, hvor maden kommer fra og hvordan den produceres.

En fødevare, der er fremragende, når du vil spise klimasmart, og som har en stor plads i det spanske køkken, er bælgplanter. Disse dyrkes bredt nationalt, og vidste du, at ved at udskifte halvdelen af ​​kødet på din tallerken med bælgplanter, kan du reducere klimapåvirkningen med 20 procent!

Det er ikke kun bælgplanter, som vi kan nyde i Spanien. Her i Andalusien elsker vi at leve med alt det, som den sunde Middelhavskost har at byde på og som findes lige uden for døren. Vi lever i et klima, hvor det er muligt at dyrke forskellige grøntsager og frugter året rundt, hvilket ikke kun giver os lokalt produceret mad på bordet, men også en stor variation. Desuden betyder øget bevidsthed om økologisk produktion, at udvalget af øklogiske alternativer øges, hvilket hjælper os med at spise klimasmart.

Julia Wärnberg, professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Universitetet i Málaga, har forklaret dette i avisen El País med nogle spørgsmål: ”Nøglen er forbrug. Har vi virkelig brug for avocadoer fra Peru eller mango fra Brasilien? Skal vi drikke appelsinsaft, når der ikke er appelsiner om sommeren? Hvorfor ikke erstatte dem med jordbær, druer og tomater, som også indeholder C-vitamin? ”

Husk også

Men det handler ikke kun om produktion af mad og kort transport, når man skal spise klimasmart, selvom det selvfølgelig fylder en stor del — det drejer sig som sagt om helheden. Endnu et skridt i den rigtige retning mod en ”klimasmart tallerken” er at vælge uemballerede fødevarer og løs vægt. Når alt kommer til alt, bidrager al plast og emballage, der ses i forretningerne, til at øge affaldsbjerget og forurene miljøet. Skal der være emballering, så prøv så vidt muligt at vælge mærker, der står for genbrug og genanvendelse og hold dig væk fra engangsprodukter og plast.

Et andet trin er at reducere madaffald. Køb ikke mere, end du har brug for, spis rester og tænk, at du skal spise det op, der er i køleskabet, før du foretager nye køb, Det er ikke kun klimasmart, men også godt for tegnebogen.

Hvis du vælger den klimasmarte diæt, kan du nu kalde dig selv klimaterianer*!

*Klimaterianer (eng. climatarian) er en person, der vælger at spise i henhold til det, der er mindst skadeligt for miljøet. Kilde: Cambridge English Dictionary.


Indflydelse som forbruger

For at spise klimasmart skal du vide, hvad du spiser og hvor maden kommer fra. Klimasmart mad er ofte nemmest at finde i butikker med økologiske produkter, men flere og flere alternativer dukker op i de større supermarkeder. Og hvis du ikke finder det, du leder efter i din butik, så bed dem om at inkludere det i sortimentet.

Og det samme for restauranter — spørg hvor ingredienserne kommer fra, og vælg klimasmart!


Og fiskene?

Det har længe været populært at udskifte kød på tallerkenen med fisk fra et sundhedsmæssigt perspektiv. Men ud fra synspunktet om at spise klimasmart bør mængden af fisk reduceres, ligesom mængden af kød — havene er næsten udtømt, og opdrættede fisk fodres med dyrket foder og spiser de vilde fisk.


Sæson for frugt og grønt i Andalusien

*Kilde: Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medioambiente. Junta de Andalucía

http://www.juntadeandalucia.es/salud/ZHD/comercolores/temporada.html

Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa