Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

En ung norsk kvinde døde for nylig af rabies, efter at være blevet smittet af en hundehvalp under et ferieophold på Filippinerne. Dette er det første dødsfald i Norge forårsaget af rabies siden 1815, altså over 200 år siden. I Danmark er sygdommen de seneste år kun fundet hos flagermus. Den tragiske hændelse har fået stor opmærksomhed i medierne, og vaccinekontorer og klinikker i Norge melder om øget efterspørgsel efter rabiesvaccinen. Dette er udelukkende positivt, for det er en vaccine, som er ukompliceret og let tilgængelig med god beskyttelse mod denne frygtelige, dødelige sygdom.

I en sådan situation vil de fleste mennesker nok holde sig langt væk. Løse hunde bør indfanges og aflives pga. smittefaren for rabies og andre sygdomme. Årligt bliver flere mennesker også dræbt som følge af angreb fra løse hunde.

En virussygdom

Rabies er en virussygdom, som angriber nervesystemet hos pattedyr, herunder mennesker. Virussen er decideret mest almindelig og udbredt blandt hunde, og rabies går derfor ofte også under benævnelsen hundegalskab. Rabies er i tillæg ofte påvist hos katte, ræve, flagermus, gnavere, og tidligere også hos ulve, men også kvæg og heste kan have rabies. Dog er der ikke påvist smitte til mennesker fra kvæg og hest. Så godt som alle tilfælde blandt mennesker skyldes smitte fra hunde, men i 2018 blev en britisk mand, som besøgte Costa del Sol, smittet af rabies efter at være blevet bidt af en kat under en dagsudflugt til Marokko. Rabies smitter ved at spyt eller anden kropsvæske fra bærer af virussen kommer i kontakt med slimhinder eller rifter i huden hos modtager. Smitte kan ikke opstå via hud som er hel og uskadet.

Meget udbredt i verden

På verdensbasis dør totalt mellem 50-70.000 mennesker hvert år af rabies. Langt de fleste tilfælde forekommer i Asien og Afrika, og specielt børn, som har kontakt med eller bliver bidt af løse hunde, er udsatte. I Vesteuropa konkluderes der at være lidt eller ingen risiko for rabies, inklusiv hele Spanien med de Baleariske øer og Kanarieøerne, men med undtagelse af de to spanske enklaver Melilla og Ceuta, som ligger i Marokko. Der vurderes rabiesfaren at være på samme niveau med Marokko. Totalt er der ca. 150 af verdens 200 lande, som har påvist rabies, men der opereres ikke længere med begrebet ”rabiesfrie lande”. Vilde dyr kender ikke menneskeskabte landegrænser, så hvis der f.eks. påvises rabies blandt ræve i Tyskland nær den danske grænse, vil det være nærliggende at tro, at danske ræve også kan have rabies. Der er påvist rabies hos flagermus i Norge, og hos polarræve på Svalbard. De fleste tilfælde af rabies i Europa er påvist i Rusland og andre Østeuropæiske lande som Rumænien, Bulgarien, Ukraine, Tyrkiet, Hviderusland, Moldova, Ungarn og Polen. Smitte til mennesker er sjældent også i disse landene, og gengangeren er også her hund som smittekilde, naturligt nok siden hunden er det dyr, som står os mennesker nærmest. Smitte fra flagermus til mennesker er kun kendt ved fire tilfælde i Europa, hvoraf et af tilfældene er i Finland.

Mange tænker ikke på, at den lille søde hvalp, de leger med også kan overføre rabies og andre sykdomme til mennesker.

Forebyggelse er vigtig

Det aller vigtigste tiltag, man kan selv gøre, er at undgå at udsætte sig selv for risikable situationer. Uanset hvor sød den lille hvalp, som løber rundt på hotelområdet, måtte være, så undgå at klappe den eller opmuntre den til kontakt. Tag hellere kontakt til personalet, uanset om det er et hotel, restaurant, eller andre steder, og bed dem om at fjerne hunden fra området. Det samme gælder selvfølgelig katte, som man ofte ser tiggende rundt omkring bordene. Foruden rabies kan sådanne fritgående dyr overføre en hel række andre sygdomme til mennesker, flere af dem alvorlige, så strengt taget burde dyr uden ejere aflives. Sundhedsrisikoen er for høj til, at det er værd at holde dem i live ved at give dem mad og opmærksomhed, som igen fører til en øgning i bestanden, når de formerer sig. Der er al mulig grund til at tage dette alvorligt, også når man opholder sig i udlandet, herunder Spanien. Hvis man opholder sig i lande og områder med store bestande af flagermus, anbefales det at sove under myggenet. Vampyrflagermus bider sovende mennesker, som oftest uden at personen vågner eller nogensinde mærker at han/hun er blevet bidt. Hvis man opholder sig i længere tid i et højrisiko-land er en vaccine mod rabies absolut at anbefale og det bedste forebyggende tiltag, man kan foretage sig, i tillæg til at gøre det man kan for at undgå eventuelle smittekilder som nævnt her.

En velkendt situation på mange feriesteder, herunder Costa del Sol; katte som tigger mad rundt langs restaurantbordene. Oplyste restaurantejere lader ikke dette ske, så benyt hellere restauranter hvor det ikke forekommer, med tanke på din egen og familiens sundhed.

Dødelig udgang

Rabies har næsten altid dødelig udgang, når symptomerne viser sig og sygdomsforløbet er begyndt. Inkubationstiden, dvs. perioden fra man er blevet smittet til de første symptomer opstår, er normalt 1-3 måneder, men i enkelte tilfælde op til 1 år eller længere. Det er derfor vigtigt at opsøge læge, hvis man har mistanke om, at man har været i en situation, som kan medføre smitterisiko, også hvis man skulle være vaccineret mod rabies. Da gives der for en sikkerheds skyld nye doser med vaccine, og man kan undgå, at sygdommen bryder ud.

Lille risiko i Spanien

Generelt er risikoen for at få rabies i Spanien nærmest ikke-eksisterende, så der er ingen grund til panik. Tilfældet i 2018, som der refereres til i begyndelsen af artiklen, var det første tilfælde i 35 år i Spanien, og personen blev som nævnt smittet i Marokko. Dog skader det ikke at bruge sund fornuft i omgang med fremmede hunde og katte, og vi skal heller ikke glemme, at multinationale Costa del Sol har næsten lige mange hunde og katte importeret fra hele verden, som vi har mennesker. Mange har kæledyr fra hjemlandet med sig, når de flytter til Solkysten, og kan man altid stole på, at ejerne har gennemført de påkrævede tiltag, når de kører i bil uden grænsekontrol fra f.eks. Rumænien til Spanien? Marokko og det nordlige Afrika er også tæt på, og desværre har Spanien også enkelte steder flokke af ejerløse hunde, som lever i næsten vild tilstand. I Churriana, blot nogle kilometer fra Torremolinos, er der bl.a. sat skilte op, som advarer spadserende mod aggressive løse hunde, som lever i nærmest vild tilstand. Her burde kommunen selvfølgelig for længst have indsat erfarne jægere for at udrydde denne flok, siden den udgør stor fare for mennesker både med tanke på angreb og sygdomssmitte.

Af Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa