Det danske magasin i Spanien
Mureren fra Baskerlandet der blev storsvindler

Mureren fra Baskerlandet der blev storsvindler

Baskeren Lucio er måske historiens største falskmøntner, og han spillede en aktiv rolle i vigtige historiske begivenheder. Han hjalp til befrielsen af lederen af De sorte Pantere, og diskuterede strategi med Che Guevara. Hans plan om at underminere den amerikanske økonomi med falske dollars blev dog afvist af den revolutionære cubanske leder. I stedet sendte han verdens største bank på randen af konkurs. Trods sine svindelnumre og CIAs jagt på ham, undgik anarkisten Lucio lang fængselsstraf. Måske fordi han altid var meget forsigtig og aldrig har misset en eneste dag på sit job som murer.

Lucio var 19 år, da han hørte sin far sige de ord, der skulle blive hans ledesten for livet.

Da Lucio blev indkaldt til militærtjeneste, brugte han tiden på smugleri over den fransk-spanske grænse. Da han blev opdaget, deserterede han og flygtede til Frankrig, da han risikerede dødsstraf, hvis han blev fanget.

I Paris fik han arbejde som murer, et erhverv som han har passet hele sit liv. I Paris mødte han de franske forfattere André Breton og Albert Camus. Lucio fik til opgave at indkvartere anti-franquisten Quico Sabaté, der overbeviste ham om vigtigheden af anarkisme.

Lucio deltog i røverier og overfald for at skaffe penge til den franske modstandsbevægelse, men han fandt snart ud af, at han havde større værdi som falskmøntner. Snart forsynede han næsten enhver eksil-politiker med falske papirer og dokumenter.

Lucio hjalp Eldridge Cleaver, lederen af det politiske parti De sorte Pantere, og han var aktiv i den planlagte bortførelse af nazisten Klaus Barbie, der efter anden verdenskrig gemte sig i Bolivia.

Ville smadre USAs økonomi

Lucio spillede en aktiv rolle for kommunisterne, da den kolde krig var på sit højeste. Mens amerikanerne invaderede Svinebugten i Cuba i 1961, foreslog han Cubas ambassadør i Paris at sprænge amerikanske interesser i Frankrig i luften. Ambassadøren afslog, men var straks mere lydhør, da Lucio hev falske pengesedler frem. Sedler, som ifølge Lucio kunne slå bunden ud af den amerikanske økonomi. Ambassadøren arrangerede et møde med Ernesto Che Guevara, hvor Lucio præsenterede sine planer om at vælte USAs økonomi. Cubas revolutionære leder afslog med den begrundelse, at amerikanerne fortsat ville være rige. Desillusioneret forlod Lucio mødet med Che Guevara.

Snød verdens største bank

Lucios karriere som svindler og falskmøntner nåede sit højdepunkt, da han i slutningen af 70erne svindlede 25 millioner dollars i falske rejsechecks fra verdens største bank, First National Bank (i dag Citibank). Senere investerede han alle pengene i sager, han troede på. Da svindelnummeret blev offentligt kendt, tog bankens aktier en vertikal rutsjetur, der var tæt på at gøre banken konkurs.

Banken krævede 25 års fængsel, men Lucio slap med et halvt år bag tremmer, fordi han gav banken de plader, han havde brugt til at trykke de falske sedler.

Jagtet af CIA

Mureren fra Basklerlandet er blevet kaldt Den spanske Zorro, en Robin Hood og en Quijote. Eller som den spanske teaterdirektør Albert Boadella formulerer det.

”Lucio er en Quijote, som ikke kæmpede mod vindmøller, men mod sande giganter.”

På et tidspunkt var den baskiske svindler jagtet af fem internationale efterretningstjenester, heriblandt CIA. Lucios udgangspunkt har dog altid været, at sande revolutionærers opgave er at opbygge, ikke destruere. Derfor passede han altid sit daglige arbejde som murer.

I en alder af 89 år døde den fredelige murer i Paris og var ikke længere en trussel for verdensøkonomien. Men anarkisten levede i håndværkeren til det sidste:

”Vi er murere, malere, elektrikere. Vi har ikke brug for staten til noget som helst.”

LUCIO URTUBIA

Blev 89 år

Født 18. februar 1931

Opvokset i Cascante, Navarra

Døde i Paris den 18. juli 2020

Murer, svindler og falskmøntner

Kælenavne:

Den gode bandit

Den baskiske Zorro

Den anarkistiske Quijote

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.