Det danske magasin i Spanien
Mandler – ikke kun til marcipan og julekager

Mandler - ikke kun til marcipan og julekager

Der findes flere slags mandler, nogle er meget aflange, mens andre er næsten runde, og de har navne som Larguetes, Marconas, Planetas, Valencias og Mallorca. Visse mandelsorter gror over det meste af landet, mens andre er regionale varianter.

I begyndelsen af året kan man se mandeltræerne blomstre fra Tarragona i Catalonien via Valencia til Andalusien, hvor der især findes mandeltræer omkring Granada og Almería – træet er dog udbredt over det meste af middelhavsområdet. Alene på Mallorca gror der i dag omkring seks millioner træer, og i februar/marts, når de lyserøde og hvide blomster kommer frem, ser det ud, som om store dele af øen er dækket af et lyst, blødt tæppe.

Mandelhøsten

Mandlerne høstes i august/september, eller når det yderste lag flækker, og frugten stikker frem. Nogle steder anvender man maskiner til at ryste mandlerne af træerne, andre steder sker det manuelt. Man lægger store stykker klæde under træerne, så mandlerne falder af træerne og ned i klædestykkerne. Herefter fjernes den ydre skal, hvilket i dag sker maskinelt. Nogle af mandlerne sælges med den indre skal intakt, som er lådden og blågrøn, men de fleste sælges som bare kernen, eller mandelen, vi kender.

Der høstes gennemsnitligt mellem 50.000 og 60.000 tons mandler om året.

Mandelens familie

Mandelen er beslægtet med fersken, kirsebær og blomme. Den menes at stamme fra Persien og Afghanistan, hvorfra den i tidernes morgen blev spredt mod både øst og vest.

I oldtiden blev mandelen brugt mod onde ånder, dysenteri, hovedpine og træthed, og i dag findes stadig et råd, som siger, at hvis man spiser fem mandler, før man drikker alkohol, forebygger man tømmermænd.

Når mandeltræerne blomstrer
Mandeltræerne kan blomstre så tidligt som i januar, mens de på Mallorca (billedet) normalvist blomstrer i februar-marts.

Alsidig anvendelse

Mandler serveres da også oftest som snack, men den er desuden en vigtig kilde til protein. Ernæringseksperter sætter fedtprocenten til 54 procent, og så indeholder den lille frugt desuden jern, calcium, fosfor og B-vitaminer.

Man rister og salter mandlerne, andre karamelliseres, de anvendes i madlavning, kager og andet bagværk, ligesom de er hovedingrediensen i marcipan, inklusive den ved juletid allestedsnærværende spanske variant, Turrón.

Derudover anvendes olien fra mandler til at fremstille sæber og parfumer. De bitre mandler anvendes kun til fremstilling af kosmetikvarer og i ganske små mængder i bagværk.

Julegodter

Mandelen koster på fødevaremarkederne mellem 10 og 15 euro per kilo, hvilket er en brøkdel af prisen i forretningerne i Danmark, så når turen går nordpå inden eller under julen, er en pose mandler normalt en kærkommen, uforpligtende gave.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.