Det danske magasin i Spanien
Hvad gør jeg, hvis jeg mister min pung i Spanien?

Hvad gør jeg, hvis jeg mister min pung i Spanien?

Det kan ske for selv den bedste, men hvad gør man, hvis man mister eller får stjålet din pung eller taske i Spanien?

Uanset om du besøger Spanien eller bor her, kan det skabe en enorm mængde stress at miste din pung, for ikke at nævne de potentielt besværlige bureaukratiske processer, man skal igennem for at ordne alt.

Enhver kan tabe eller forlægge deres tegnebog, og selvom Spanien er et sikkert land, fungerer lommetyve som enhver storby i verden. Dette gælder især i de mere turistede områder.

Forhåbentlig sker det aldrig for dig, men hvad skal du gøre, hvis du mister din pung i Spanien?

Søg

Det siger næsten sig selv, men sørg for at gå tilbage hvor du mistede din pung, søg grundigt derhjemme og i tasker, bukser osv., før du anmelder tabet af tyveri. Hvis du starter denuncia-processen (mere om det senere) og derefter finder din pung, vil du have spildt en masse tid og energi på at navigere i det spanske bureaukratiske systems særheder.

Mange byer i Spanien har et hittegodskontor (oficina de objetos perdidos), som du også bør overveje at besøge, før du kontakter politimyndighederne. Der er masser af ærlige mennesker i Spanien, så kryds fingre for den person, der har fundet den, vil aflevere den.

Annuller dine bankkort

Hvis du er sikker på, at du ikke lige har forlagt pungen, bør du overveje at annullere dine bankkort. Selvom mange mennesker nu bruger deres telefoner til at betale, er det fornuftigt at annullere de debit- eller kreditkort, du havde derinde, hvis du har mistet din tegnebog eller fået den stjålet. Sørg for at ringe til din bank, så snart du er sikker på, at du ikke har forlagt pungen.

Indgiv en “denuncia”

Hvis du har mistanke om, at din tegnebog er stjålet, bør du hurtigst muligt gå til den nærmeste politistation og indgive en anmeldelse (denuncia på spansk). Det er også muligt at gøre det via telefon (det spanske alarmnummer er 112) eller online, men du bliver nødt til at henvende dig på politistationen for at underskrive denunciaen på et tidspunkt, så det i de fleste tilfælde bedre at gøre det hele på én gang, og gøre det så hurtigt som muligt.

Det er værd at bemærke, at meget få spanske politibetjente taler engelsk, så prøv, hvis det er muligt, at gå med en spansktalende, som kan hjælpe dig. Nogle politistationer har en oversætter på stedet, men regn ikke med det.

Udskift dine ID-kort

Hvis du har alle dine bank- og ID-kort samlet i din pung, vil tabet betyde, at du ikke kun står uden penge, men også uden identifikation, der beviser, hvem du er.

Pas: Hvis du besøger Spanien på ferie og mister dit pas (eller id-kort, hvis du er fra et EU-land), skal du kontakte dit konsulat eller ambassade og arrangere et korttidsnødpas for at rejse hjem.

Kørekort: hvis dit kørekort var i tegnebogen, skal du gå ned til din lokale Jefatura Provincial de Tráfico og anmode om et midlertidigt kørekort. Det er normalt ikke nødvendigt at bestille tid, men du skal medbringe ID. Det kan naturligvis være meget vanskeligere, hvis alle dine ID-kort blev tabt eller stjålet. Hvis dette er tilfældet, medbring eventuelt officiel dokumentation med dit navn, fødselsdato og billeddokumentation, for at hjælpe din sag. Du skal også medbringe to pasbilleder og betale et gebyr på €20. Hvis alt er i orden, får du et midlertidigt kørekort, så du kan køre, indtil det permanente kørekort ankommer.

NIE: Hvis du bor i Spanien, er det sandsynligt, at du har opbevaret dit NIE eller det gamle residenciakort (det lille grønne dokument i kortstørrelse) i din pung og også har mistet det. Som udlænding er det vigtigt at få det erstattet.

For at få et nyt NIE-certifikat skal du lave en aftale (cita previa)extranjería. Du kan gøre dette online ved at vælge indstillingen ‘kortduplikat efter tyveri eller tab’ i rullemenuen.

Nogle af de dokumenter, du skal bruge, er:

– Formular EX-17, (download her).

– Bevis for betaling af gebyret (790/012).

– Original og kopi af dit pas.

– Tre pasfotos.

– Din anmeldelse af tyveriet.

(Kilde: TheLocal.es)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.