Det danske magasin i Spanien
Den skæve vinkel – Nicolaj Lodberg

Den skæve vinkel - Nicolaj Lodberg

Han har altid arbejdet meget. Altid taget fat fra bunden og aldrig været bange for at kaste sig ud i noget nyt. Banana Kitchen er nyeste skud på stammen fra Nicolaj Lodberg. Stammen har rødder i Frederikshavn, Alaska og på Solkysten. Og skudede på stammen hedder tøjbutikker, internet & telefoni og nu også en restaurant med sund mad. Nicolaj har været vidt omkring – og elsker det.

Foto: Mugge Fischer

Han er den stærke mand med det bløde hjerte. Sund kost og talrige timer i træningscentret har gjort ham stærk – rent fysisk. Hans opvækst og Finanskrisen gjorde ham stærk – rent psykisk. Men Nicolaj Lodberg er også manden med et blødt hjerte, der let får røde øjne – særligt når han kæmper for kærlighed og retfærdighed.

Det udødelige IKON

Han ville have været advokat, men kom ikke ind på studiet. Så måtte han ud i en Plan B. Det skulle vise sig at blive den bedste. ”Jeg blev elev i en tøjbutik i Kolding Storcenter. Det lyder måske ikke super spændende, men for mig blev det startskuddet til tyve fantastiske år i modebranchen,” fortæller Nicolaj Lodberg, som må have vist flid, initiativ og lederevner. Han blev i alt fald hurtig bestyrer i en modetøjsbutik – nu i Aalborg Storcenter – og lige så hurtigt begyndte han at lugte muligheder. Præcis som vi var sprunget ind i det nye årtusinde, sprang Nicolaj ud med to butikker som franchisetager. ”Det var under navnet Jefferson og Blend konceptet. Det var rigtig fint, men jeg fik hurtigt lyst til at skabe mit eget brand,” fortæller den forhenværende modemand. IKON blev navnet, som i midten af nullerne lagde navn til tre modetøjsforretninger i det nordjyske og midtjyske. ”Det var meget jeans og gode mærkevarer til den moderigtige unge mand, der gerne ville betale lidt for at se godt ud. Vi solgte godt, lå godt, og alt gik godt,” husker Nicolaj, som også fik succes med en pigetøjsforretning i Randers storcenter og en ny herretøjsbutik i Vejle. ”Jeg følte mig nærmest udødelig,” indrømmer Nicolaj Lodberg i dag. Han indrømmer også, at han fik meget kolde fødder, da vinteren satte ind i 2008. ”Finanskrisen lagde storcentrene og indkøbsgaderne tomme. Havde jeg ikke fået sadlet om og fået mine lejemål genforhandlet, havde jeg mistet alt.” Nicolajs 20 år i modebranchen fik dog en lykkelig afslutning. Bestseller koncernen havde nemlig et godt øje hans lokaler og var villige til at betale en god pose nøglepenge. ”Tiderne skifter og pladsen til den lille butiksejer er blevet snæver. Alt er blevet konceptbutikker, franchise og online handel. Det var absolut tid til at rejse videre,” fortæller Nicolaj Lodberg.

Vil ha’ noget godt på tallerkenen

Rejsen gik til Málaga, hvor to af Nicolajs venner puslede med et spændende projekt. Det gik på internet og telefoni. Og det gik på at holde det let og overskueligt for udlændinge at bestille internet. Projektet blev til Flexnet. Og Flexnet fik Nicolaj som frontfigur. ”At sælge alt i Danmark og flytte til Solkysten som 40-årig er et af de største skridt, jeg har taget i mit liv. Men det var et godt skridt,” understreger Nicolaj. Flexnet kører fint på snart tiende år – den sidste håndfuld år med Anna som medejer. Sammen blomstrer idéerne og energien sprudler. Derfor blev en tosset idé pludselig til virkelighed sidste år. ”Selv min elskede lillesøster, som er uddannet kok, bad mig holde fingrene fra restaurationsbranchen. Hun sagde flere gange til mig: Det er præcis sådan nogle som jer, der brænder nallerne,” husker Nicolaj. Men han og Anna ville Banana Kitchen. ”Vi serverer sund mand – hvor alt bliver lavet fra bunden på de rigtige råvarer, og vi elsker at servere noget godt på tallerkenerne,” fortæller en glad iværksætter, som elsker miljøet, omgangen med kollegaerne og de faste kunder. ”Vi får meget ros. Det er ikke nogen hemmelighed. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi drømmer om at åbne flere Banana Kitchen-restauranter. Udvalget af restauranter hvor sundheden og valget af de bedste råvarer er beskedent og – ærlig talt – ikke altid lige godt,” mener Nicolaj Lodberg og slutter: ”Jeg tror på os. Og tror på, vi kan gøre det rigtigt godt.” Nicolaj er klar til at tage fat igen. Klar til at tage fat fra bunden.

Ti skæve til Nicolaj

1. Fortæl en ting, som næsten ingen ved om dig.

Jeg sidder ned, når jeg tisser. Jeg er stor fan af effektivitet, og så er det tilmed godt for prostata 

2. Det bedst og værste ved Costa del Sol?

Det bedste er spanierne. De er lette at møde og lette at være sammen med. Alt er low-key, ingen fine fornemmelser. Det værste er den store cirkulation. Folk kommer og går – også folk man holder af.

3. Din dårligste vane?

Jeg bider negle og har prøvet alt for at komme af med det – uden held.

4. Din bedste og dårligste handel?

Den bedste er købet af min lejlighed i Higueron. Den dårligste handel er stadig óngoing´ det er med bookmakerne. Jeg kan godt li’ at tippe og spille lidt – men det bliver i det helt små.

5. Hvad gør dig nervøs?

At der skulle ske mine nærmeste noget. Ting i dagligdagen bekymrer mig aldrig. Der er ikke så meget ”hvad nu hvis…” over mig.

6. Har du et godt ritual?

Jeg går syv kilometer hver morgen – fra Higueron til tyrefægterarenaen i Benalmádena Pueblo. Jeg er ude af døren inden syv, ser solen stå op og gør mig mine tanker. Det er god terapi.

7. Hvem kunne du godt tænke dig at drikke en øl med?

Det skulle være med Michael Jordan. Han er historiens største sportsstjerne. Generelt er jeg betaget af sportsstjerner og iværksættere, der ikke er bange for at sætte alt på ét bræt.

8. Tror du på Gud?

Jeg beder hverken aftenbøn eller sætter min lid til en gammel mand med stort skæg.

Men jeg tror, der er mere mellem himmel og jord. At vi har været her før og bliver genfødt.

Sidst tror jeg på de gode kristne værdier som bl.a. næstekærlighed.

9. Er der noget, du fortryder i dit liv?

Ja – at jeg ikke har lært mig bedre spansk. Jeg skulle have taget tyren ved hornene, da jeg kom for snart ti år siden.

10. Hvad er det vildeste, du har gjort i dit liv?

Som 17-årig flyttede jeg til Alaska som udvekslingsstuderende. Jeg boede i en ussel kælder, men fik det bedste år i mit liv. Jeg gik på high school, fik nye venner og kom på skolens førstehold i ishockey. Det var præcis, som man ser det på film.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.