Det danske magasin i Spanien
Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke]

Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke]

alt

Med sigte på klimatopmødet i København i december i år, er global opvarmning, CO2 og drivhusgasser temaer, der ofte optræder på den internationale mediedagsorden. At der er politik og en stor portion økonomi indblandet, når FN´s lande skal enes om en samlet strategi for fremtiden er indlysende. For kan vi – som Bjørn Lomborg mener – bruge pengene på langt mere effektive måder end ved at kæmpe mod de, ifølge ham, naturskabte klimaændringer? Eller er det – som amerikanske Al Gore siger – på høje tid, at vi mennesker tager ansvar for det årelange rovdrift, vi har begået mod kloden, og sætter alle sejl til for at vende udviklingen nu? Vi har spurgt folk på gaden om deres holdning til den aktuelle miljøproblematik.

Manuela López García, 49 år, hjemmegående husmor
Om jeg er bekymret for den globale opvarmning? Ja, det kan jeg da ikke benægte, det er noget skidt. Derfor forsøger jeg også i min dagligdag at gøre mit til at reducere forbruget, f.eks. ved at huske at slukke lyset, tage kortere bade osv. Det er selvfølgelig begrænset, hvad det kan hjælpe, men hvis alle forbruger lidt mindre, vil den samlede besparelse jo være stor, og det er der, vi skal hen, hvis vi skal have en sundere planet.
Men hvis CO2-forbruget skal nedsættes, skal man nok også slå ned på de større forbrugere som fabrikkerne. Men alle skal være mere bevidste om det, f.eks. er det ikke nødvendigt, at en enkel husstand holder fire biler, det burde være nok med en. Derudover ved jeg ærlig talt ikke, hvad der bør gøres, det må du spørge politikerne om. De der tror, at den globale opvarmning er en naturlig klimaforandring, er helt sikkert dem, der forbruger mest, og som føler sig ramte i debatten, for selvfølgelig er det da et menneskeskabt problem.

José Manuel, 34 år, tømrer
Det er svært ikke at bekymre sig, med alt det, man hører i medierne. Man vil jo gerne være mere fremadsigtet, så planeten også bliver beboelig for ens børn og børnebørn. Jeg er selv blevet mere bevidst om at spare på energien. Jeg er ikke så tit hjemme, så jeg har fået sådan en dims, så jeg kan slukke for al strømmen, undtagen køleskab og fryser. Men jeg må indrømme, jeg sagtens kunne gøre mere, og på den konto har jeg lidt dårlig samvittighed. Men sådan tror jeg, det er med alle – man ved egentlig godt, hvad man bør gøre, men man får det alligevel ikke gjort. Kun halvdelen af mine el-pærer, er sparepærer. Jeg har en cykel, og bruger den også en del, men jeg tror, at transportbetingelserne for bus og cykel skulle forbedres, hvis folk skulle køre mindre i bil. Der blev jo også vedtaget en lov for ikke så længe siden, om at en vis procentdel af energien til nybyggeri, skulle komme fra vedvarende energi. Men det bliver ikke helt overholdt, fordi det er for dyrt, nu hvor vi er i en kriseramt tid.

Manuel Sena, 54 år, kuponsælger
Den globale opvarmning kommer alle ved, så det bekymrer selvfølgelig også mig, og jeg tænker en del på, hvad der vil ske i fremtiden. Jeg sparer selv på energien ved at bruge sparepærer, spare på lyset osv. – vi må alle tage del i det ansvar. Og så skal vi tænke kreativt og alternativt. Solenergi er f.eks. oplagt i Andalusien, men også vindenergi, som jeg ved, man allerede udnytter i bl.a. Cádiz, hvor det blæser en del. På den måde kan vi også gøre os mindre afhængige af de olieproducerende lande, for som det ser ud nu, kan vi jo let komme i klemme. De muslimske lande kan bare slukke for energien, hvis ikke vi makker ret. Klimaforandringerne er 100 % menneskeskabte, vi kan ikke komme uden om, at vi sviner forfærdeligt meget, og jo flere vi bliver, jo mere svineri sender vi ud i atmosfæren. Mennesket er ansvarligt for alt, der sker på jorden, vi forurener havene, fælder alle træerne osv. Men det er der selvfølgelig mange, der ikke vil indrømme, og derfor siger de, at klimaforandringer er naturlige.

Lone Hansen, 61 år, pensionist
Jeg er da en smule bekymret, må jeg indrømme. Nu går jeg temmelig meget, og her i Spanien er det gerne langs vejkanten i mangel på fortov. Med alle de biler, der passerer, er man lige ved at dø med al den udstødning, man indånder. Jeg er ikke-ryger, men det her kan sammenlignes med en form for passiv rygning. Jeg er meget bevidst mht. at spare på energien i min hverdag, og tager f.eks. også altid et net med i supermarkedet i stedet for at bruge løs af plastikposer. Jeg tror, at størstedelen af de klimaforandringer, vi ser, er menneskeskabte og så er det jo her, man skal sætte ind. Jeg mener også, at det er et problem, at vi i den vestlige verden er så afhængige af olie, men hvad der skal gøres ved det, ved jeg ikke. Om 20 år tror og håber jeg, at sådan noget som solenergi anvendes mere, og at el-biler vil erstatte de nuværende benzin-biler. Et eller andet skal vi gøre, for vi kan jo ikke forhindre køerne i at prutte.

Niels Yde, 64 år, pensionist
Ja, man må da bekymre sig, når eksperter på området gør det, men det er nu ikke sådan, at jeg ikke kan sove om natten for det. Jeg har aldrig kunnet lide at frådse, hvad enten det drejer sig om energi eller andet, så jeg lader ikke lyset brænde og varmen køre, når jeg er ude. Men jeg er dog ikke mere stærk i troen, end at det varme bad af og til bliver længere end de 5 minutter. Skal man reducere CO2-udslippet, bør menneskeheden som helhed skifte adfærd, så man sætter mere fokus på det naturlige og dropper unødvendigt frådseri. Derudover bliver vind- og solenergi forhåbentlig også mere udbredt i fremtiden. For det kan heller ikke nytte noget at komme totalt i lommen på de olieproducerende lande, men jeg har dog en tiltro til, at vi finder på noget inden da. Jeg tror, klimaforandringerne både er et naturfænomen, men at de også bliver forstærket af CO2-udslippet.

Lene Iversen, 57 år, pensionist
Jeg er ikke synderligt bekymret for den globale opvarmning og jeg mener, at hele debatten er lidt overdreven. Der har altid været op- og nedture i klimaet, Grønland har også haft tropisk klima engang. Dog har vi selv fået solpaneler her i vores hus i Spanien, og det fungerer virkelig godt, vi bruger stort set ikke el til at opvarme vand mere. Jeg tror, vi er nødt til at indføre mere atomkraft, for det forurener ikke og spildmaterialerne må vi så bare finde ud af at komme af med. Mht. risiko for ulykker, så kan der jo også ske uheld på en olieplatform, og det er for mig at se bedre at leve med den risiko end at forurene hele jorden. Det er et kæmpe problem, at vi i den vestlige verden er så afhængige af olieindustrien. Vi skulle have tænkt os bedre om for længe siden – araberne har alt for meget magt på den måde, og kan true os med hvad som helst, så lad os endelig blive uafhængige af dem. Jeg tror, den globale opvarmning mere er en naturlig klimaforandring end menneskeskabt, selvom vores forbrug nok også spiller en rolle. Men inden vi får ødelagt jorden, bliver den nok alligevel ramt af en meteor. Tænk på alle de ressourcer, vi bruger på klimaet – dem kunne vi bruge bedre på f.eks. mere social støtte til de svage.

Af Stine Mynster/Comunica.dk

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.