Det danske magasin i Spanien
10 tips til bedre billeder
Sådan tager du gode billeder med din mobil
 
Idag bruger de fleste mobiltelefonen til at knipse fotos, og i de senere år er kameraerne i dem blevet meget bedre. Med enkle tricks kan du tage nogle rigtig gode billeder.
Vi har spurgt fotografen Martin Gynther Mørkved, der driver mgmphotos.com, om hvad der skal til for at tage bedre billeder.
Her er fotografens 10 gode tips:
1. Tør linsen af
Ja, noget så enkelt er vigtigt for at få skarpe billeder. Tænk på, hvor mange gange du rører din telefon om dagen. Støv og snavs producerer hurtigt slørede billeder. Aftør fortrinsvis linsen med en blød klud, men at placere skjorten mellem tommelfingeren og glasset fungerer også.
2. Stå fast
Find noget, du kan stole på til at læne dig op ad, uanset om det er et hegn, en sten eller et stativ. Alternativt skal du trække albuerne tæt på din krop og holde kameraet med begge hænder. Jo mørkere det er, jo længere skal lukkerhastigheden være for at fange nok lys – og desto vigtigere er det at stå stille, når man tager billeder.
3. Brug lydstyrkeknapperne
Dette punkt er relateret til det foregående. I dag lader de fleste mobiltelefoner dig bruge lydstyrkeknapperne som udløserknappen. Det betyder, at du vil være mere stabil med hånden, og det er dejligt, hvis du tager en selfie. Vidste du forresten, at du på mange hovedtelefoner også kan bruge lydstyrkeknapperne som udløserknap?
4. Zoom ikke ind
Når du zoomer ind, beskærer du billedet, og billedkvaliteten forringes. Gå i stedet så tæt på, som du kan, og beskær billedet bagefter.
5. Overeksponering
Mobiltelefonen vælger ofte automatisk, hvor meget lys der skal tillades. Derfor kan det være udfordrende at få et billede af en person foran en himmel, hvor enten personen eller himlen bliver for lys eller mørk. Så er det godt at kunne skrue lysstyrken op eller ned. Ofte kan du gøre dette ved at trykke på skærmen, og der vises et symbol med en sol, hvor du kan trække fingeren op eller ned til den ønskede lysstyrke.
6. Vælg fokus
Mobiltelefoner har normalt autofokus, og heldigvis fokuserer de normalt korrekt. Men nogle gange kan det være en god ide at fokusere på en bestemt person eller et objekt på billedet. For de fleste mobiler kan du trykke på skærmen, vælge hvor du vil have fokus, og objektet bliver derefter skærpet.
7. Brug HDR
Når du bruger High Dynamic Range (HDR), tager kameraet flere billeder med forskellig eksponering og kombinerer dem til et billede. Dette er fantastisk i situationer, hvor du vil inkludere både de lyseste og mørkeste dele af et billede, og det passer perfekt, når der er store kontraster mellem lys og mørke. HDR kan findes i kameraets menuindstillinger.
8. Princippet om tredobbelthed
Flere mobile kameraer giver dig mulighed for at vælge “Gitter” eller “Grid” i indstillingerne. Det giver dig et gitter på 3 x 3 firkanter til at tage billeder. Prøv at placere de vigtigste elementer i et billede i et af de fire kryds, dette giver mere spændende og harmoniske billeder. Hvis du for eksempel tager et billede af havet, kan du lade horisonten følge en af de vandrette linjer. Det er også godt at bruge gitteret, når du tager panoramabilleder, så du lettere kan lade horisonten ligge i samme højde, mens du drejer på kameraet.
9. Start kameraet hurtigt
Hvor ofte forsvinder et perfekt øjeblik, fordi du ikke er hurtig nok med kameraet? De fleste mobiltelefoner har nu deres egen hurtigtast, så du kan åbne kamera-appen uden behov for kode eller flere tastetryk. Find ud af, hvor genvejen er på din mobil. Mange mobiltelefoner aktiverer kameraet på en låst skærm ved at skubbe op eller til siden på skærmen, eller kameraet har sin egen knap.
10. Tag masser af billeder
Det bedste tip til at fange pletskuddene er måske bare at tage en masse billeder. Selv når der er tale om professionelle modeller, skal man tage et antal billeder for at få det perfekte billede. Nu har mange mobiltelefoner også en automatisk funktion, hvor kameraet tager en masse billeder, hvis du holder udløserknappen inde lidt. Perfekt, hvis du vil sikre dig, at ingen på billedet blinker, eller hvis du tager billeder af noget eller nogen i bevægelse.
 
Hvis du vil lære mere eller ønsker at fange de helt specielle øjeblikke i livet, kan du leje en fotograf. Kontakt Martin ved at sende en e-mail til info@mgmphotos.com. Han tager portrætbilleder, produktbilleder, dækker bryllupper og ejendom på Costa del Sol. Se www.mgmphotos.com for mere information.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.