Det danske magasin i Spanien
5 hurtige om de elskendes helligdag
Den 14. februar hvert år fyldes butikkerne med rosenrøde hjerteformede chokoladeæsker, bamser med teksten ”Te Quiero”, kort, der spiller kærlighedssange, og ej at forglemme blomsterbutikkerne og –kioskerne, som på selve dagen, Día de los Enamorados, som den kaldes på spansk, næsten flyder over af røde roser, der sælges til forbipasserende på vej hjem til deres Valentin eller til at sende dem med blomsterbud til nogen, man har kær. Her kommer fem hurtige om de elskendes helligdag:

Roser er populære

Sig det med blomster! Blomsterhandlerne har meget at gøre på de elskendes helligdag og i følge den engelske avis The Telegraph foræres der ikke færre end 50 millioner roser hvert år på denne dag. Og vidste du, at ni ud af ti roser i Spanien er importerede? Faktisk er størstedelen af roserne i Spanien rejst ikke mindre end 8.800 km, som der er fra Ecuador til Spanien. Og importeres roserne ikke fra Ecuador, er sandsynligheden stor for, at de kommer fra Colombia, og roserne har da rejst godt 8.000 km, inden de havner i en vase nær dig.
Og hvilken rose er mest populær? Jo, fra floresfrescas.com får vi at vide, at de røde roser står for 90 procent af blomstersalget i Spanien d. 14. februar. Dertil kan siges, at blomstersalget i sin helhed d. 14. februar svarer til ca. 14 procent af hele årets blomstersalg i landet.

Kriser påvirker

Den angelksaksiske tradition med de elskendes helligdag kom til Spanien for 69 år side, i følge nyhedssiden 20minutos, men intensiteten i fejringen har varieret under årene, som er gået. Det mærkedes tydeligt, at salget flyttede sig i de spanske butikker i 2008, da krisen ramte landet, og mellem 2008 – 2010 meldte blomsterhandlerne om en mindskning i salget på 50 procent.
Men ingen nedgang uden efterfølgende opgang. I følge en undersøgelse, som online shoppesiden tiendo.com har foretaget, fejredes de elskendes helligdag af 65 procent af landets befolkning forrige år og af disse kærlighedsfulde personer er mændene de mest generøse og spenderer i gennemsnit 106 euro i kærlighedes navn, mens kvinder i gennemsnit spenderer 66 euro.

Det siger psykologen

Den spanske psykolog Silvia Álava Reyes har pointeret, at små romantiske stunder giver mere lykke end en stor fest. Hun mener altså, at man ikke skal lægge alt krudtet på kun én af årets 365 dage. Hendes tips er i stedet at rette opmærksomheden på din partners positive side ofte, sørge for at din partner bliver synlig for dig og at du dedikerer tid til den person, som du elsker.

Blomster, chokolade og parfume

Uanset om oprindelsen til de elskendes helligdag er, at fuglene yngler på denne dag eller at fængslede Valentin skrev et brev til fangevogterens datter, er det i vores tid et faktum, at dagen er kommerciel. De tre mest købte gaver på de elskendes helligdag er ikke helt overraskende blomster, chokolade og parfume. I øvrigt har elmundo.com præsenteret cifre, som viser, at salget af hjerteformede produkter stiger med så meget som 400 procent op til d. 14. februar.

Single og glad

Og hvad gør man så, hvis man synes, at de elskendes helligdag er en pine og plage, fordi man er single og ikke har en soul mate at dele dagen med? Et tip er at tage sagen i egen hånd og faktisk bare være hjemme med Netflix og se sine favoritfilm iklædt pyjamas mens man spiser købepizza – hvornår har man ellers tid til det? Et andet alternativ er at samle sine singlevenner og arrangere en hyggelig middag – i venskabets tegn (i Finland kaldes dagen faktisk ystävänpäivä – venskabsdagen). Og er du en af dem, som har overvejet online dating, så er dagen perfekt. For mange online dating-sider er netop de elskendes helligdag den dag på året, hvor der er mest aktivitet blandt medlemmerne.
 
Glædelig Valentinsdag!
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.