Det danske magasin i Spanien
Vend hver en euro i januar – Tips til en stram måned

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt kontoudtog kan få selv de mest solrige dage til at virke triste. Men tab ikke modet. Man kan vende hver en mønt for at få dem til at række måneden ud. Og selvom tegnebogen ikke er gabende tom, kan det måske være sundt for både bankkontoen og sindet at holde lidt igen med konsumeringen.
 

Økonomisk selvdisciplin

Hvad bruger du egentlig penge på? Det er perfekt at begynde året med at gøre sig tanker om, hvor ens penge egentlig bliver af. Det er så let bare at tage kortet eller mobilen frem og bippe en pakke tyggegummi, en vand eller en kaffe, når behovet opstår. Men det er præcis disse hurtige ”kioskkøb”, som kan få kontoudtoget til at vise et stort nul. Behøver du virkelig tyggegummi? Tag en vandflaske med dig hjemmefra og vent med kaffe til du kommer hjem. Små impulskøb = store pengetyve.
Økonomisk selvdisciplin gælder også nu under januarudsalget – behøver du virkelig den der ekstra trøje eller nye jeans?

Maden

Det mest klassiske, hvis tegnebogen er gabende tom og man ikke vil have, at munden skal være det samme, som vi alle inderst inde ved, er frokosterne på kontoret. Lav en ekstra portion til middagen og tag med som madpakke dagen efter. Det samme gælder udflugten – drop restauranten og tænk bønner, linser, pasta, ris eller kartoffel, lidt grøntsager, olie og krydderier så har du en herlig salat, som er let at pakke ned i rygsækken sammen med lidt frugt og grøntsagsstave. Og middagen med vennerne – inviter dem hjem! Og føles det overvældende at lave alt selv – hold sammenskudsgilde!

Planlagte indkøb

Planlagte indkøb er ofte kloge indkøb. Lav gerne en ugemenu og køb ind ud fra den, og varer, som ikke findes på listen, er bandlyste fra indkøbskurven. Og frem for alt – køb ikke ind på tom mave! Sultne kunder fylder hurtigt kurven med småt og godt – og ofte unødvendigt. Gør det også til en vane at sammenligne kilo- og literpris i stedet for stykprisen, når du vælger mellem to ens varer.

Vælg hylde

Vi bliver i supermarkedet og lærer os lidt supermarkedsstrategi. Når du står og kigger lige frem på en butikshylde, ser du det, som butikken vil have, at du skal købe. Løfter eller sænker du i stedet blikket op eller ned langs hylderne, har du stor chance for at finde ens men billigere alternativer.

Afslut medlemskab

Helt ærligt, anvender du alle abonnementer og medlemskaber, som du har – har du styr på alt, som du faktisk betaler for, f.eks. digitale magasiner og forskellige tv-tjenester? Tænk over det og kig på dine kontoudtog, og afslut dem, du ikke anvender eller behøver, det gælder også forsikringer. Og er du en af dem, hvis kort til træningscenteret ligger og støver i træningstasken? Vær ærlig over for dig selv – måske er det bedre at opsige abonnementet og planlægge at gå i bjergene og på strandpromenaden i stedet.

Samkørsel

Ligger dit kontor i nærheden af naboens eller kører din kollega forbi dig på vej til jobbet, golfen, dans, bridgeklubben – kør sammen og skift til at køre hver anden gang. Og har du børn, som skal til skole og aktiviteter, så findes der sikkert en familie, som bor i nærheden, hvis barn skal samme vej og hvis forældre sikkert bliver glade over at skiftes om at køre – for hvor fedt er det egentlig at sidde i morgen- og eftermiddagskøerne ude foran skolen.

Lån og lån ud

Helt ærligt, vi behøver ikke altid købe alting – det går mange gange an at låne symaskine, slagbord, hækkesaks eller stegepande m.m. Og synes du f.eks. om at læse, findes der ofte sektioner med engelske, og af og til andre udenlandske, bøger på biblioteket langs kysten – ellers lån eller byt med venner og bekendte.

Reparer i stedet for at købe nyt

Du behøver ikke købe en ny telefon, bare fordi batteriet er dårligt eller skærmen gået i stykker – køb et nyt batteri eller skift skærmen! Og du behøver ikke købe en ny trøje, fordi den har fået et hul – find syæsken frem og fiks det med nål og tråd! Og med hjælp fra saks og symaskine bliver barnets bukser med hul i knæerne fine shorts til sommeren.
Her sætter kun fantasien grænser – en gammel pelshue kan blive en fed håndtaske, en skåret suppeterrin kan blive en fed krukke. Vær kreativ og reparer eller giv nyt liv i stedet for at købe nyt.
 
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.