Det danske magasin i Spanien
Det kører ba’r … i højhastighedstoget

Det kører ba’r ... i højhastighedstoget

Om ganske få år vil tre fjerdedele af Spanien være forbundet af de nye højhastighedstog. Med 1.500 kilometer nye skinner bliver Spanien EU’s førende land med de nye tog.

Da krisen kradsede for ti år siden, gik 68 store offentlige projekter i stå. Men nye budgetter, nye kræfter og ny optimisme har fået pustet nyt liv i de ”gamle” projekter. Det mest øjensynlige eksempel er udvidelsen af banenettet for højhastighedstoget AVE. De fleste herboende har kendskab til ruten Málaga – Madrid, som tilbagelægges på to timer og et kvarter. Men om blot syv år vil Spanien have i alt 1.500 km nye skinner til de moderne tog. Det tal kommer ingen andre EU-lande i nærheden af.

Spanien forbindes

Vel kommer en stor del af finansieringen fra EU-kassen i Bruxelles, men den spanske regeringer investerer også stort i den nye infrastruktur. Helt siden starten af nul’erne har samtlige spanske regeringer været overbeviste om, at en bedre infrastruktur er fundamentalt for landets fremtidige vækst og beskæftigelse. Derfor investeres der alene i år 2.700 millioner euro for at få AVE-togene ud til flere byer i fjernområder, for de fem storbyer Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla og Málaga har været forbundet i flere år. De fire milepæle frem mod år 2025 er strækningerne Madrid – Galicien, Valencia – Barcelona og Almería – Murcia / Alicante samt at få de nordspanske byer Oviedo, Santander, Bilbao og San Sebastián integreret i netværket. Sidstnævnte er ekstremt tidskrævende og omkostningstungt grundet landskabet, som kræver et utal af tunneler og broer. Men byggerierne er i fuld gang, og de første strækninger vil blive indviet allerede om fem år – senest syv år, garanterer ministeriet for infrastruktur og offentlige anlæg. Set med andalusiske øjne er det positivt, at byggeriet på strækningen Málaga – Granada er blevet genoptaget. Ruten vil gå over Antequera, som, grundet sin geografiske beliggenhed, spås en stor fremtid som centrum for andalusisk handel.
Den ”nye” rejsetid fra Málaga til Granada vil blive på mellem 50 og 60 minutter.
I dag er rejsetiden næsten det dobbelte.
 
 
kort spanien ave
 
 

De glemte byer

Det er svært at gøre alle tilfredse. Men især i byerne Huelva og Jaén føler man sig svigtet – igen. De to byer har, sammen med Cádiz og Almería, Andalusiens største arbejdsløshed og har altid kæmpet med den dårlige infrastruktur til og fra byerne. Og heller ikke i denne omgang kommer de i betragtning. Det er en ringe trøst, men endnu værre er det for regionen Extremadura, som altid har kæmpet med Andalusien om ikke at blive bundproppen, når der måles materiel velfærd og ledighed. Vel får Extremadura inden år 2025 sin første strækning med AVE-tog, men det bliver en kort strækning på små 200 kilometer mellem byerne Badajoz, Cáceres og Plasencia som, uden videre kobling til hverken Madrid eller Andalusien, ikke giver den store mening i det globale billede. Det kommer nok en dag – men først om et par årtier. De nye AVE-tog kan passere de 300 km i timen, men det koster og tager tid at få dem på skinner.
 
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.