Det danske magasin i Spanien
Han er kvik og klar i spyttet. Men bag det stærke ydre gemmer sig også en nervøs og genert mand. Snak kan dulme nerverne. Derfor har Kurt Rosasco altid snakket så meget, indrømmer han i dag. Til gengæld har han altid en masse spændende at fortælle.
 
Rosasco Dental er en lille brik i historien om det danske næringsliv på Costa del Sol. For Kurt Rosasco var en af de første frygtløse pionerer, der slog dørene op under sydens sol. Det var ikke helt legalt dengang i ’86. Men han gjorde det – og fik succes. I dag står hans børn i spidsen for tandlægeklinikken i Benalmádena, men Kurt er fortsat fast inventar på klinikken. Og det til trods for, han lige er rundet de 80.
 

Ingen pomp og pragt

At fylde 80 og være ved godt mod er for de fleste anledning til stor fest. Men ikke for Kurt Rosasco. Han foretrækker en mere jordnær fødselsdag med de nærmeste og hans døtres hjemmelavede kager. ”Mine piger laver verdens bedste kager, så jeg gider ikke sidde på en dyr restaurant og betale en formue for noget, der knap er halvt så godt. Og specielt på en rund fødselsdag, er det vigtigt med gode kager,” fortæller Kurt med et lunt smil. Det sagt, så synes han, store fester er overfladiske, og taler kan han slet ikke udstå. ”Når folk slår på glasset, er der ingen grænser for hvor meget man holder af hinanden og hvad man vil gøre for hinanden. Men ærligt talt, med 80 år og tre ægteskaber på bagen er jeg for rutineret til at høre på det pladder. Så hellere en mere beskeden fødselsdag med de nærmeste, som jeg ved hvor står, uanset hvilken vej vinden blæser,” mener Rosasco.
 

Ro i den rodede familie

Billedet af Kurt på sin morgentur på stranden med hunden Pablo kan kun give indtryk af en mand i balance. Og Kurt har fundet livets svære balancegang, men det har taget tid. ”Mit liv har absolut været begivenhedsrigt, for nu at formulere det på den måde. Med fire børn og tre ægteskaber har jeg måtte kæmpe for at holde sammen på stumperne. Men det er nu lykkedes meget godt. Bettina, Pia og Mark trives her, mens Marina fandt lykken i USA. Og de sidste 14 år med Hanne har været rigtig gode. Der er ro i familien – og på livet,” forklarer Kurt, som uden tvivl har fået snakket den sidste nervøsitet ud af kroppen. ”Der er også blevet tid til at gøre nogle ting, som jeg aldrig gjorde tidligere. Fysisk er jeg mere aktiv og jeg får både læst bøger og ser film. Og så passer jeg bedre på min kone,” bebuder Kurt med et lunt smil.
 

Måtte tænke kreativt

Kurt Rosasco har kæmpet for, hvad han har og ejer. Det gælder også sin tandlægeklinik. Da Kurt ankom for fire årtier siden med kone, småbørn og tandlægegrejet under armen, kunne en udlænding ikke bare åbne sin egen klinik. ”Jeg trækker altid på skuldrene, når folk i dag beklager sig over bureaukratiet. Tidligere tog mange ting ikke tid; de kunne slet ikke lade sig gøre,” fortæller Kurt Rosasco og forklarer, hvordan han begyndte som tandlæge. ”Jeg arbejdede fra en tandteknikkers private bolig. Det var lidt tys-tys, men det var den eneste måde at gøre det på. Andre udlændinge brugte en spansk stråmand for at få deres butik i gang. Det var andre tider og en helt anden verden.” Men tiden gik, Spanien forandrede sig og efter nogle år kunne Kurt uden tøven sætte sit navneskilt på facaden. ”Jeg har altid elsket mit arbejde, nydt de lange arbejdsdage og det tætte forhold til mine kollegaer. Og uden at blive for nostalgisk, så håber jeg, jeg vil blive husket som en god tandlæge,” fortæller Rosasco. Han kigger hver dag forbi klinikken, som drives af to af hans børn, og i dag er en familievirksomhed med seks tandlæger og assistenter. Kurt Rosascos livsværk kører. Og det gør det også for Kurt. ”Jeg har en god familie og er ikke bange for at blive gammel og glemt. Jeg har forberedt dem på, jeg bliver 95.”
 

Ti skæve til Kurt

1. Hvilken er din svageste side?
Jeg er stadig lidt nervøs og genert. Det kæmper jeg stadig med.
 
2. Hvornår vidste du, hvad du ville bruge dit liv på?
Som ganske ung vidste jeg, at jeg ville være læge eller tandlæge. I 1986 blev det klart for mig, at jeg ville leve, bo og arbejde her på Costa del Sol og for 14 år siden besluttede jeg mig for at dele resten af mit liv med min nuværende kone Hanne.
 
3. Hvad for en type dreng var du som barn?
Jeg var et mix, for på den ene side var jeg genert og nervøs – men jeg kunne også godt være fræk og uartig.
 
4. Hvad er din yndlingsret?
Det er culottesteg med ovnstegte kartofler og parmesanost. Hanne ved præcist, hvordan det skal gøres.
 
5. Tror du på et liv efter døden?
Nej, overhovedet ikke. Jeg tænker kun på at nyde det, mens jeg har det.
 
6. Din bedste investering?
At investere i mine børns uddannelser. De er i dag alle tandlæger og arkitekter.
 
7. Hvilket er dit favoritsted på Costa del Sol?
Det er Ronda og Málaga by. Begge byer har masser af små steder at udforske.
 
8. Hvad er din mærkeligste vane eller ritual?
Jeg har altid en tandbørste på mig og kan finde på at børste tænder når som helst og hvor som helst.
 
9. Hvad er den største forskel på danske og spanske tænder?
Da jeg kom i 1984, lignede 80 procent af andalusiernes tænder nedbrændte landsbyer. Sådan er det langt fra i dag. Og spanske tandlæger og teknikere er idag med helt fremme. De er fuldt på niveau med deres danske kollegaer.
 
10. Hvad er det mest groteske, der er sket på din klinik?
Flere klienter har bidt mig i fingrede, så jeg er forblødt. Men jeg glemmer aldrig en dame, der en dag kom med nogle voldsomme smerter. Hendes tandlæge havde implanteret en stor kindtand ned som en fortand i undermunden. Det hænder, tænder kan genbruges, men naturligvis ikke på denne måde.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.