Det danske magasin i Spanien
Vin – og din mad – Sprød filodej med limecreme og skovbær

Vin - og din mad - Sprød filodej med limecreme og skovbær

I sidste maned besøgte jeg Michel og Anna fra advokatfirmaet Navarette, og fra den fantastiske menu lavet af Michel fik jeg ikke plads til opskriften på den dejlige friske dessert, som de lavede til mig. Den kommer her, og passer fantastisk til årstiden. Selv om det er en dessert, er den ikke særlig sød, men let og forfriskende og så er den hurtigt lavet. En skøn afslutning på en fantastisk middag. Endnu engang tak til jer for en dejlig aften!

Sprød filodej med limecreme og skovbær

Til fire personer skal vi bruge:
3 yoghurt natural som vi hælder væden fra. Brug evt. et kaffefilter.
4 skiver filodej, på størrelse med bradepanden. Kan købes i de fleste supermarkeder.
50 g. smeltet smør
10 tsk. sukker til filodej og 3 tsk. til yoghurtcremen.
Saften fra 1 lime
Friske skovbær.
 
Filodejen kommer i plader, som vi skal have skåret ud i firkanter. Læg en plade filodej ud på bagepapir på bordet eller direkte på bradepanden, pensl med halvdelen af smørret og drys halvdelen af sukkeret over (5 tsk.) Læg et ekstra lag filodej ovenpå, og brug evt. en pizzaskærer til at skære stykker på ca. 12 x 12 cm. Gør det samme med de 2 andre filoplader. Bages i ovnen i ca. 4-6 minutter ved 200 grader til de er gyldne. Resultatet er skønne, sprøde, tynde plader, som er lette at arbejde med. Hold endelig godt øje med dem, mens de er i ovnen.
 
Imens gør vi vores limecremen klar. Hæld yoghurten i en skål, tilsæt saften fra 1 lime og 3 tsk. sukker. Rør sammen.
 
Byg nu et tårn op med filodej-pladerne og limecremen, og dekorer rundt om og ovenpå med friske skovbær. Michel havde valgt hindbær, brombær, solbær og ribs.

vinogdinmad vinVin til desserten

Vinen hertil var lidt af en udfordring. Den syrlige og friske yogurt blandet med citrusfrugt, de sødlige filoplader, og friske skovbær, som også var syrlige, gjorde det spændende at finde den perfekte vin. Jeg gik efter reglen med, at svagt søde desserter kræver mindre søde vine. En let frugtdessert kræver en frugtig vin uden alt for megen sødme men med en anelse syre i eftersmagen. Det kunne f.eks. være en italiensk Moscato d’asti, men mit valg faldt på en spændende og let dessertvin lavet paa senhøstede Chardonnay-druer fra Navarra. Druerne opnår deres naturlige sødme ved ekstra lang modningstid, men det endelige resultat efter 12 måneder på træfade er stadig fuld af friskhed og fin balance. Farven er flot lys gylden. I næsen har vinen sødmefuld annanas, appelsinskal, honning og frisk abrikos. Smagen er silkeblød, med utrolig delikat af diverse frugter, fadet, som vinen har lagret på, ristede mandler og figner.
I juli 2016 fik vinen Principe de Viana Vendimia Tardia 92 points ved “Decanter World Wine Avards”. Den koster for ½ liters flaske: 10,50€

Tip

Filodejen bliver skrøbelig og knækker let, hvis den tørrer ud. Hold dejen frisk ved at lægge et fugtigt viskestykke over, mens du arbejder. Skal filodejen bages, kan man med fordel pensle den med lidt olie eller smør, så bliver resultatet med garanti sprødt og gyldent.
 

Vidste du at

… filodej ikke er ny opfindelse? Så tidligt som i det 11. århundrede kendte man i Tyrkiet til filodej under navnet yufka, som betyder tynd. Navnet filo er græsk og betyder dej.
Filodej kan bruges til tærter, forårsruller, samosas, strudel, baklava eller til indbagte retter med for eksempel fisk. Dejen består af vand og mel, som æltes sammen og rulles ud til det er papirtyndt. Filodej er meget neutral i smagen, så det kan anvendes til desserter såvel som mere salte retter.
 

Vin – og din mad

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos besøger restauranter, privatpersoner, virksomhedsejere, venner m.fl. for sammen med dem at kokkerere, hygge, snakke, drikke et glas vin og allervigtigst; lokke deres ‘hemmelige’ opskrifter ud af dem. For vi har vel alle en hemmelig opskrift, en ingrediens der gør, at lige netop vores hønsekødssuppe er verdens bedste, eller tricket til at servere en sprød and, en himmelsk dressing eller mange andre kulinariske lækkerier, hvor vi alle kan være med uden at være uddannede Michelin-kokke, eller Cordon Bleu-mestre.
Jeanett vil sætte en passende vin til maden for derigennem at opnå den maksimale nydelse og synergieffekt mellem mad og vin.
Velkommen til Vin – og din mad! Hvem ved, måske banker Jeanett på din dør næste måned.
Af Jeanett Lorentzen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.