Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder oktober 2015
Embajador-John-Nielsen
Danmarks nye ambassadør i Madrid.
 
Danmarks nye ambassadør sender en hilsen
Siden den 15. august er de danske interesser blevet repræsenteret af en ny mand bag skrivebordet på ambassaden i Madrid. Han hedder John Nielsen, er 58 år, gift og har to børn, og så er han tidligere ambassadør i Vietnam.
“Det at blive ambassadør i Spanien er en ære og en drøm, der er gået i opfyldelse for mig,” skriver han blandt andet i den officielle hilsen fra ambassaden i Spaniens hovedstad, hvori han også pointerer, at et af hans mål i løbet af de næste fire år er at nå ud i alle spanske regioner for at lære landet endnu bedre at kende.
Han afløser dermed Lone Dencker Wisborg, som er blevet hjemkaldt til udenrigsministeriet, hvor hun skal bistå ministeren i udenrigspolitiske spørgsmål. John Nielsen har opholdt sig uden for Europas grænser i flere år, men netop Spanien har altid haft en særlig plads i hjertet hos den berejste mand, siden han besøgte landet for første gang for mere end 30 år siden. Han har en kandidatgrad i Internationale Udviklingsstudier og Geografi fra Roskilde Universitetscenter og Københavns Universitet fra 1987, og her 31 år efter har den ført ham vidt omkring – nu med foreløbigt stop i Spanien.
 
 
shutterstock 282799484
Denise Pikka Thiem begyndte sin rejse den 6. marts, men nåde ikke langt, før den endte tragisk.
 
Lig af amerikansk pilgrim fundet nær Camino de Santiago
Hverken familie eller venner havde hørt noget fra Denise Pikka Thiem siden den 5. april, og den forgangene fredag blev deres værste frygt til virkelighed. Resterne af den 41-årige amerikanske kvinde blev nemlig fundet forrige uge nær Castrillo de los Polvazares på en landejendom, som tilhører den hovedmistænkte i sagen, 39-årige Miguel Ángel M. B. Han betegnes af naborene som en enspænder, der ofte er blevet sat i forbindelse med småtyverier, punkterede dæk og forgiftede dyr, som døde i området. Flere vidner har også udtalt, at de har set ham følge efter flere kvindelige pilgrimme på sin cykel og i sin bil. Miguel Ángel M. B. blev anholdt på en nærliggende bar fredag aften, og politiet undersøger nu området for beviser mod den mistænkte, der kort efter Denise Pikka Thiems forsvunden vekslede godt 1000 dollars om til euro, noget der forstærker mistanken mod ham. Politiet udvider desuden efterforskningen for at undersøge, om den 39-årige mand står bag andre forbrydelser i området – heriblandt flere forsøg på kidnapninger, som er blevet anmeldt hen over sommeren.
 
 
ikea
Der findes i dag 17 IKEA’er i Spanien.
 
Rekordår for IKEA
Det vælter ind med besøgende, og kasseapparaterne klikker som aldrig før i IKEAs 315 møbelhuse fordelt på 27 lande. Med en omsætning på 31.900 millioner euro i regnskabsåret 2014/15, som afsluttedes den 31. august, øger IKEA sin omsætning med 11,2 procent på kun ét år. Stigningen skal primært findes på de russiske og kinesiske markeder. Det svenske møbelhus har det sidste regnskabsår ikke åbnet flere afdelinger her i Spanien. Til gengæld har man investeret 12,3 millioner i forbedringer af de nuværende møbelhuse, og i en pressemeddelelse betegner man resultatet for de spanske afdelinger som værende positive.
 
 
Spaniere-ferie
At rejse er at leve – også for spanierne.
 
Spanierne forbruger mere på årets ferie
En analyse fra det spanske analyseinstitut Cetelem viser en klar tendens til, at spanierne på årets sommerferie har forbrugt mere end sidste år. Gennemsnitsforbruget blandt de 500 interviewpersoner ligger lige over 1.000 euro per person, hvilket er en stigning på 11 procent i forhold til sidste år. Spaniernes øgede forbrug går til restaurationsbesøg, shopping og bedre eller ekstra overnatninger. Samme analyse viser også spaniernes købevaner. Seks ud af ti har købt deres sommerferie via internettet. Kun ti procent har foretrukket at gå til et rejsebureau.
 
 
boligsalg
Efter Madrid og Barcelona er Málaga den provins med fleste bolighandler i juli måned.
 
Boligmarkedet: bedste juli siden 2008
De seneste tal fra Spansk Statistik (INE) viser på ny, at det spanske boligmarked er tilbage på ret kurs. I juli måned blev der alene i Málaga-provinsen registreret 2.228 bolighandler, hvilket er en stigning på 14,5 procent i forhold til juli måned sidste år. Salgstallet tangerer tallet fra 2008, som var den sidste gode sommer, inden finanskrisen brød ud i efteråret samme år. Antallet af bolighandler i Málaga-provinsen udgør en tredjedel af de samlede handler for hele Andalusien, som i juli var den spanske region, hvor der blev handlet mest.
 
 
Hotel-Miramar
Finansielle problemer har udskudt projektet, men nu er hotelbyggeriet i fuld gang.
 
Stjerne-hotel åbner i 2016
Allerede til næste år åbner et nyt femstjernet hotel i Málaga by. Málaga har i forvejen ét femstjernet hotel, men det nye Gran Hotel Miramar bliver en tand mere luksuriøst, idet det bliver kategoriseret “5-stjernet Gran Lujo”. Det nye hotel er den gamle retsbygning, som ligger nær tyrefægterarenaen med udsigt til havet.
Men den flotte bygning har faktisk tidligere været hotel. I 1921 blev bygningen indviet som hotel, men under den spanske borgerkrig fra 1936-39 blev det brugt som hospital. Efter borgerkrigens afslutning blev bygningen atter klargjort som hotel, men i 1967 gik forretningen konkurs. Efter at have stået tom i en halv snes år overtog justitsministeriet bygningen for at omdanne den til byret. I 2007, da den nye byret blev indviet i Málagas bydel Teatinos, blev bygningen solgt til en privatejet hotel- og investorgruppe, som så til næste år vil kunne åbne dørene til et luksushotel med 198 værelser, 23 suiter, 84 parkeringspladser, spa, konferencerum og meget mere.
 
 
lufthavn-Malaga
Málaga er Spaniens fjerde største lufthavn målt på passagerer. De tre største er Madrid, Barcelona og Mallorca.
 
Rekord i Málaga lufthavn
Med 1,73 millioner passagerer blev der i august måned sat ny rekord i Málaga lufthavn. De mange rejsende udgør en stigning på 3,3 procent i forhold til august måned sidste år. De flotte tal for hele året betyder, at næsten ti millioner passagerer har været igennem lufthavnen i perioden fra januar til august. Derfor er der håb om, at den årlige rekord på 14 millioner passagerer også kan blive overgået, specielt efter at flere hotelkæder på Costa del Sol har udmeldt, at højsæsonen i år vil fortsætte helt ind i oktober. Den største kunde i Málagas lufthavn er i særklasse Ryanair, som i år har fløjet over to millioner passagerer til og fra Málaga. Det irske lavprisselskab sidder dermed på en markedsandel på 21 procent. Der er et godt stykke ned til de nærmeste konkurrenter, som er Easyjet, Vueling og Norwegian.
 
 
shutterstock 246495160stjålne-pas
Passene bliver efter sigende solgt til 2.500 dollars stykket.
 
Stjålne pas skaber frygt i regeringen
Tilsammen er godt 1.500 originale syriske pas blevet stjålet fra to paskontorer i provinserne Rakka og Deir ez Zur i Syrien, lyder det i en besked fra den spanske ambassade i Tyrkiet til regeringen. En besked, som skaber utryghed i Indenrigsministeriet og hos Nationalpolitiet, som frygter, at passene ender i de forkerte hænder. Politiet, der leder efterforskningen i Syrien, kan nemlig ikke udelukke, at passene er blevet solgt videre til eksempelvis ekstremister fra Islamisk Stat. Indenrigsministeriet har i den sammenhæng meddelt, at man vil tage de fornødne midler i brug for at undgå, at der skulle befinde sig en mulig terrorist blandt de fremtidige syriske flygtninge, der ankommer til landet.
 
 
Bilsalg
Ikke siden sommeren 2009 er der blevet solgt så mange biler som denne sommer.
 
Det kører bare
Der sælges i år flere biler, end der er blevet gjort i 16 år. Både bilproducenterne og forhandlerne melder om et særdeles godt år, som indtil nu har budt på 715.000 bilsalg, hvilket er 22 procent flere solgte biler end sidste år. Også sommeren har været god, og august måned indikerede fint årets udvikling. I august blev der på landsplan solgt 55.900 biler, hvilket er en stigning på 23 procent i forhold til sidste år. “Regeringens tilskudsordning PIVE har været alfa og omega for vores sektor. Når landets økonomi forbedres, og forbrugertilliden stiger, mærkes det på bilsalget,” forklarer Juan Antonio Sánchez, som er formand for de spanske bilforhandlere (Ganvam). Han forudser, at bilsalget vil fortsætte den positive tendens, hvis regeringen fornyer de gunstige tilskud.
 
 
Julian-Muñoz
Fra storhed til fald: Den tidligere stærke mand i Marbella er i dag assistent i fængslets bibliotek.
 
Julián Muñoz undskylder
Det var en fysisk og mental medtaget Julián Muñoz, der for nylig krøb til korset og undskyldte den massive svindel, han var en del af i sin tid som borgmester og byrådsmedlem i Marbella. I endnu en af de utallige retssager mod den tidligere borgmester var den sygdomsprægede Julián Muñoz klar i mælet. “Jeg fortryder dybt, hvad jeg har gjort, og siger undskyld til Marbella.” Julián Muñoz lovede samtidig at samarbejde med myndighederne og tilbagebetale alt, han har mulighed for. Hans fysiske og mentale tilstand vakte stor opsigt. Den tidligere stærke mand i kommunen har de sidste par år tabt 30 kilo og vejer i dag kun 66 kilo. Hans lægeerklæring siger, at han dagligt indtager 17 piller mod flere sygdomme, som gør ham både fysisk og mentalt svag.
 
 
Valg-Rajoy
35 mio. spaniere kaldes til stemmeurnerne. Det forventes, at mellem 70 og 75 procent vil gøre gavn af deres stemme.
 
Vi får julevalg
Statsminister Mariano Rajoy har løftet sløret for, at de spanske vælgere skal til valgurnerne den 13. eller 20. december – sandsynligvis den 20. december. Sidste valg blev afholdt i november 2011, men da regeringen først blev sammensat i december, kan Rajoy med rette udskrive valg i december frem for november. Der har længe været spekuleret i tidspunktet og datoen for det forestående parlamentsvalg, men den siddende regering har tilsyneladende valgt en så sen dato som muligt i håb om, at de gode tal for arbejdsløsheden og den økonomiske vækst vil fortsætte og dermed påvirke nogle vælgere til på ny at stemme på Partido Popular. Andre spekulationer går på, at nogle folk bløder lidt op i den søde juletid og måske dermed vil “glemme” sin vrede mod Rajoy & Co. og måske give den siddende regering en ny chance. Det er alt sammen spekulationer. Den 13. eller 20. december bliver det sandhedens time.
 
 
ruizmateos2
Han var ekspert i at opbygge virksomhedsimperier – og derefter gå konkurs!
 
Erhvervsmanden Ruiz-Mateos er død
Han var Spaniens rigeste mand i begyndelsen af 1980’erne, hvor hans forretningsimperium bestod af 800 virksomheder og 60.000 ansatte. Men på en kold februardag i ’83 udliciterede regeringen hans livsværk, og erhvervsmanden Ruiz-Mateos tabte alt. Det blev begyndelsen på en uendelig lang retssag og verbale slagsmål i medierne. I starten af 90’erne kom han igen med et nyt imperium. Og tabte det hele på gulvet i 2008/09 efter en omstridt konkurs. Med et utal at retssager på nakken sov den tidligere rigmand ind den 7. september efter et par år med store helbredsproblemer.
Artiklen: “Når røvere og banditter slås” bragt i La Danesa i august skildrer historien om Ruiz-Mateos. Læs den på www.ladanesa.com – link: http://goo.gl/BZMRz0
 
 
shutterstock 268864664
Et af de seneste angreb på europæisk jord var mod satirebladet Charlie Hebdo i Paris.
 
Indenrigsministeriet sætter terrortrussel på dagsorden
Som noget nyt har Indenrigsministeriet lavet en digital oversigt over terrortrusselniveauet i Spanien, så man altid kan følge med i udviklingen. Niveauet ligger i dag højt på skalaen på grund af de seneste angreb i Frankrig, Tunesien, Kuwait og Somalia. Truslen fra terrorister vurderes således til at være meget alvorlig, og niveauet ligger på skalaen kun et trin under “meget højt” trusselsniveau. Spanien har tidligere været hårdt ramt af terrorangreb, hvor de fleste mindes angrebet i undergrundsbanen i Madrid den 11. marts 2004, og den høje risiko får nu ministeriet til at sætte terrortruslen på dagsorden, da de har lavet en hjemmeside dedikeret til formålet: http://www.interior.gob.es/es/web/interior/prensa/nivel-alerta-antiterrorista.
Borgerne kan således nemt og overskueligt holde sig opdatere og informeret om terrortruslen mod Spanien. På hjemmesiden kan man blandt andet se udviklingen gennem årene, samt en skala, der viser det aktuelle trusselsniveau, hvor man også får forklaringer på, hvad det enkelte niveau betyder. Desuden giver hjemmesiden en kronologi over, hvilke begivenheder gennem årene, som har været med til at forhøje trusselsniveauet. På den måde kan læseren selv danne sig et billede af situationen.
 
 
shutterstock 278173010
Udvekslingen mellem familien og kidnapperne skulle have været foregået på haven Puerto Banús.
 
Dramatisk kidnapning i Marbella
I seks dage blev en 27-årige familiefar holdt fanget i en villa i Benahavís, Marbella, efter han var blevet kidnappet med det formål at presse penge ud af familien. I beskeden til mandens familie krævede kidnapperne en løsesum på 35.000 euro, der ellers ville torturere ham og til sidst slå ham ihjel. En storstilet politiefterforskning blev igangsat, hvorefter agenter fra det nationale politi fandt frem til to af kidnapperne på en benzinstation, hvilket førte dem videre til villaen, hvor manden blev holdt fanget. Her blev en specialenhed sat ind, som stormede huset og anholdte syv personer, som på daværende tidspunkt opholdt sig i villaen for at vogte over den kidnappede. Dagen efter anholdelsen af de syv blev en tiende og sidste person anholdt i sagen, takket været den kidnappedes hjælp, og alle ti anholdte er nu varetægtsfængslet, indtil de skal for retten. I villaen fandt specialenheden desuden syv kilo marihuana og 250 falske 50-eurosedler, og alle ti bliver nu tiltalt for kidnapning, handel med stoffer og organiseret kriminalitet.
 
 
torre del mar
Den 37-årige bliver anklaget for at bringe andres liv i fare. Byens viceborgmester er også gået ind i sagen.
 
Stort selvmordsdrama i Torre del Mar
En 15 år gammel nabokonflikt endte næsten i den helt store tragedie, da en 37-årige mand lukkede sig inde på sin restauration og truede med at tage livet af sig selv. Midt på dagen dukkede den 37-årige mand og ejer af restaurationslokalet pludselig op med et jagtgevær. Han fortalte lejerne af lokalet og gæsterne, at de skulle forlade stedet, ellers ville han gøre “noget dumt”. Det var hans ekskæreste og moderen til hans barn, der slog alarm. De efterfølgende fem timer forsøgte myndighederne at tale manden til fornuft. Den 37-årige stillede desperate krav om, at kommunen skulle løse konflikten mellem ham og ejendommens øvrige beboere, så han ikke ville blive frataget retten til at udleje sit lokale til restauration. Igennem 15 år har naboerne og den 37-årige chikaneret hinanden med et utal af sagsanlæg bl.a. grundet støj, ubetalte fællesudgifter og uenighed om størrelsen af terrassearealet til lokalet. Ejerboligforeningen har vundet de fleste af sagerne i retten, og det har tilsyneladende efterladt den 37-årige mere end almindelig desperat.
 
 
Hash-DK2
Autocamperen var pakket med 400 kilo hash.
 
Stor dansk hashmafia afsløret
21 personer blev anholdt i en stor smuglersag om hash. 400 kilo hash og 220.000 euro fandt det spanske nationalpoliti, da de stoppede en autocamper lidt syd for Madrid. Politiet havde længe haft autocamperen og en større gruppe folk under intens overvågning. Størstedelen af de 21 anholdte er danskere, og politiets efterforskning viser klart, at det ikke var første gang autocamperen var på vej til Danmark med et stort parti hash. De anholdte havde deres base et sted mellem Marbella og Estepona. Det var også herfra, de “pakkede” autocamperen og satte kursen mod Danmark. De store mængder hash blev primært gemt i falske vægge i autocamperen. Det er ikke første gang en større dansk hashmafia bliver optrævlet på Costa del Sol. For fire-fem år siden blev et halvt dusin danskere anholdt og senere dømt for at have smuglet hash til Danmark i flyttebiler.
 
 
affald-malaga
Det er primært de mange restaurationer, der skaber affaldsproblemet.
 
Sikke noget skidt
Den stærkt stigende turisme og ikke mindst antallet af nye restauranter har givet Málaga by et affaldsproblem. I byen kan infrastrukturen slet ikke følge med de store mængder affald, som byens beværtninger genererer. Og det til trods for, at affaldscontainerne flere steder tømmes to gange dagligt. De store mængder affald lugter og giver et dårligt indtryk af en ellers smuk by. Bystyret har derfor rettet blikket mod Barcelona, som havde tilsvarende problem for et par år tilbage. Løsningen blev, at private og mindre erhverv med en daglig affaldsmængde på op til 120 liter frit kan kassere sit affald i byens affaldscontainere. Har man mere affald, skal det enkelte erhverv selv opbevare affaldet, indtil en særlig affaldsservice kommer forbi to gange dagligt for hente de store mængder affald. Disse erhverv skal så betale en ny årlig affaldsskat på mellem 400 og 1.000 euro. Forslaget skal behandles og til afstemning i kommunen i løbet af efteråret.
 
 
Isabel-Pantoja
Pantoja kæmper tilsyneladende med dårlige nyrer, stress og et markant vægttab.
 
Isabel Pantoja tilbage i fængslet
Trods helbredsproblemer blev den spanske sangerinde Isabel Pantoja tvunget tilbage til kvindefængslet Alcalá de Guadaíra nær Sevilla. Pantoja blev under en udgang indlagt på et privathospital i Sevilla grundet problemer med sine nyrer, som længe har plaget hende. Men efter to gange at have fået forlænget sin udgangstilladelse har myndigheder nu sendt hende retur til fængslet, hvor det skønnes, at hun kan fortsætte sin behandling samtidig med, at hun afsoner sin straf. Isabel Pantoja har en dom på to års fængsel og en bøde på 1,15 millioner euro hængende over sig for hvidvaskning af penge fra den periode, hvor hun dannede par med den tidligere Marbella borgmester Julian Muñoz. Isabel Pantoja har kun været i stand til at betale 347.000 euro af den store bøde, og bl.a. derfor har hendes forsvarsadvokat flere gange søgt fængselsstraffen annulleret for, at sangerinden kan genoptage sin karriere og betale sin bøde til staten.
 
 
cio-mijas
Restauranten i CIO de Mijas er åben, men uddannelsesaktiviteterne har været lukket ned siden begyndelsen af 2014.
 
Mere rod i Juntaen
Sagerne om forsvundne midler og/eller dårlig administration af uddannelsesbudgetterne i Junta de Andalucía fortsætter med at hobe sig op. Seneste tilfælde er kulturcentret CIO de Mijas, som primært består af uddannelsescenter, hotel- og restaurantskole og et kollegium med plads til 116 studerende. Centret kostede 21 millioner euro at opføre, som blev finansieret af Junta de Andalucía samt støtte fra EU. I perioden fra 2002 til 2013 modtog centret yderligere 48 millioner i støtte fra Junta de Andalucía og EU, men i over et år har der ingen aktivitet været i uddannelses- og kulturcentret. Sagen bliver nu inkluderet i den omfattende efterforskning af forsvundne uddannelsesmidler i Junta de Andalucía.
 
 
kn-myg 1
Chikungunya-feber blev første gang konstateret i Tanzania i 1952. Den bæres ofte af Aedes Aegypti (tigermyg), som normalt stikker om dagen.
 
Tigermyg på spring i Spanien
De spanske myndigheder er meget opmærksom på de små blodtørstige skabninger kaldet tigermyg, efter et tilfælde af chikungunya-feber blev dokumenteret i Valencia i juli hos en 60-årig mand. Det er samme myg, der også spreder gul feber og dengue feber, og derfor er Spanien sat under lup af både nationale epidemiagenturer og EU. I Valencia er sundhedsvæsnet overbevist om, at der har været flere tilfælde af chikungunya-feber hen over sommeren, men da symptomerne er influenza-lignende, holder mange sig hjemme i sengen uden at søge læge. De hyppigste symptomer består nemlig af feber, hovedpine, og led- og muskelsmerter, hvor inkubationstiden almindeligvis ligger på 3-7 dage. I løbet af 2-5 dage kan der i nogle tilfælde udbryde et udslet, ligesom der til tider er dokumenteret blødninger fra næse og tandkød hos tidligere inficerede. Myggen er især blevet fundet nær den spanske østkyst fra det nordlige Girona til det sydlige Málaga, og her opfordrer myndighederne til, at man tager ekstra forbehold i kampen mod myggestik. Der er blevet registreret en stigning i tilfælde i Spanien de sidste to år, hvoraf størstedelen af de smittede kom fra Colombia. Chikungunya-feber betegnes som en tropevirus og forekommer normalt i Afrika og Sydøstasien. For at myggen kan overleve har den brug for både vand og varme, hvorfor denne sommer har ført til en stigning i antallet. Og bliver man smittet, er der ikke andet for, end at lade feberen gå over af sig selv – der findes nemlig ingen medicin mod sygdommen.
 
 
luis de guindos
Luis de Guindos: “Spanien vækster tre procent i 2015.”
 
Spansk økonomi på ret kurs
Den spanske økonomiminister, Luis de Guindos, bekræfter, at væksten i spansk økonomi fortsætter. I månederne juli til september forventes økonomien at have vokset mellem 0,9 og 1,0 procent takket været den gode turistsæson, det øgede forbrug samt resultaterne af den forbedrede skatteopkrævning. Økonomiministeren ser meget positivt på de nye tal, idet det tidligere er set, at spansk økonomi går i nulvækst over sommeren, da store dele af det spanske erhvervsliv og industri kører på lavt plus. I et interview udtrykte Luis de Guindos dog bekymring for situationen på aktiemarkedet og Kinas økonomi, men han både tror og håber, at det ikke vil få en negativ effekt på spansk økonomi.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.