Det danske magasin i Spanien
Den Skæve Vinkel – Anni Dahms
Anni-webside
 
“Kærligheden og lysten til et andet menneske forsvinder bestemt ikke, blot fordi man er rundet de 70”.
På tolv sølle kvadratmeter i underetagen på det gamle Hotel Stella Polaris sidder Anni med sin 20-årige søn Nils, og venter på de første kunder. De må væbne sig med tålmodighed, for hotellets gæster viser ikke den store interesse for den nye vitalshop. Men – helt uventet – begynder der at komme kunder ind fra gaden. Sådan begynder historien om Anni og vitalshoppen. En historie der i næste måned fylder 25 år.

 
Kaotisk nostalgi
Når Costa del Sol-veteranerne tænker tilbage, er det næsten altid med sød nostalgi i sindet. Sådan er det også for Anni Dahms. Men der er nogle men’er i tilbageblikket, for ankomsten i 1990 var temmelig kaotisk. En af cheferne hos Tjæreborg i Danmark havde tilbudt Anni at starte sine helsekurser og undervisning, kombineret med en vitalshop, på Hotel Stella Polaris, som dengang var ejet af Tjæreborg. Det, syntes Anni, lød spændende.
“Men da vi dukkede op, vidste hoteldirektøren knapt, hvem vi var, og der var ingen butik klar til os. Den måtte vi selv finde en plads til,” fortæller Anni, mens hun smilende tager sig til hovedet. “Ingen havde gennemtænkt min funktion og konceptet med helse- og sundhedsferie. Det var nærmest umuligt at få hotellets feriegæster tidligt op til motion i en kold pool. Og endnu mere komisk blev det, da de ellers søde tjenere åbnede baren i pool-området for at tilbyde os drinks – klokken syv om morgenen! Den var helt gal,” erindrer Anni, som ellers mener, Tjæreborg havde fat i noget af det rigtige. Timingen bag disse nye typer ferier var imidlertid helt forkert. Bedre timing viste Anni derimod, da hun rykkede sin vitalshop ind til byen. Siden da er én butik blevet til fem.
 
Den skjulte kærlighed
Lidt kaos, eller forandring om man vil, har Anni heller ikke været bange for på privatfronten. Efter 30 års ægteskab gjorde hun det forbi med sin mand.
“Jeg blev nødt til at følge mit hjerte. Jeg kunne ikke bare spille lykkelig,” fortæller Anni og tilføjer hurtigt, at hendes ex-mand i dag heldigvis er lykkeligt gift på ny.
“Jeg var meget ung, da jeg blev gift og, set i bakspejlet, også meget umoden. Jeg havde lyst til, og brug for, at slå mig lidt løs og prøve kræfter med nye ting,” indrømmer Anni i dag. De nye ting blev udvidet til også at inkludere en ny mand, eller en “livsven”, som Anni uskyldigt formulerer det. Men der er tale om mere end en ven. Indtil nu har hun bare valgt at gå lidt stille med dørene.
“Min ven er en meget spændende mand, som rejser meget og har boet flere steder i verden. Nu bor han i Mexico, men vi ses ofte og snakker sammen hver dag. Sådan har vi fungeret sammen i rigtigt mange år,” fortæller Anni med en glød i øjet, som fortæller, at kærlighed bestemt ikke er noget, der dør hen, blot fordi man er rundet de 70.
 
Rastløs – men hviler i sig selv
Der er, og har altid været, fart over Anni. I nogle perioder er det måske også gået lidt for hurtigt. Anni Dahms lægger ikke skjul på, at hun har været i ubalance. Hun er nemlig rastløs.
“Det er der for så vidt ikke noget galt ved. Blot man er klar over det, og erkender det. For så kan man også bearbejde det. Jeg ville ønske, jeg havde vidst det noget før,” fortæller Anni, som først engang i 70’erne fik sat en “diagnose” på, og kunne arbejde på sin ubalance.
I dag er hun ikke til at slå ud af kurs, og mange følger hendes råd. Kost, motion, vitaminer og mineraler er vigtige, men Anni tror også på det spirituelle aspekt.
“Jeg har altid været lidt spirituel, men er blevet det mere med årene. Jeg tror på energier mellem mennesker. Jeg har min barndoms tro og mit morgenritual, og ser, at det virker,” fortæller Anni, som også tror på energien i krystaller. Om hun også ser dybt i krystalkuglen vides ikke. Men visionerne for hendes livsværk fejler bestemt ikke noget.
“Jeg ser Annis Vitalshop som et franchisekoncept. Fokus skal være på kvalitet og viden. Det skal være et koncept, hvor menigmand har råd til at starte op. Det skal ikke være fint og dyrt,” afslører Anni og fortsætter med at kigge fremad: “Og så skal vi have forbedret vores websalg. Men det går fremad. I går solgte vi nogle vitaminer til en familie i Kina.” Det havde selv de største optimister næppe givet hende en kinamands chance for for 25 år siden.
 
Ti skæve til Anni
 1. Hvad er det dummeste, du nogensinde har gjort?
  At jeg aldrig tog med studentereksamen. Jeg var ung, lidt oprørsk og rastløs, skulle det vise sig. Jeg lyttede ikke til mine forældre. En studentereksamen ville have hjulpet mig, da jeg senere blev sygeplejerske men efterfølgende ikke kunne læse videre.
 2. Hvad er det viseste råd, du nogensinde har fået?
  Vores huslæge sagde engang til mig: Man skal altid gøre, hvad ens hjerte føler.
  Og det har jeg fulgt. Jeg var på det tidspunkt hjemmegående med tre børn, men ville gerne være sygeplejerske.
 3. Hvis du skulle lave noget andet, end det du gør i dag, hvad skulle det så være?
  Så ville jeg forsøge mig som skuespiller. Og måske forfatter. Det er en gammel drøm, jeg altid har haft. Jeg har været med i flere amatør-revyer.
 4. Hvad er det største dilemma, du har stået i?
  Det var i 1990, og jeg stod med familien på vej til at flytte herned, da jeg fornemmer, at aftalen med Hotel Stella Polaris ikke er helt klar. Da kom jeg i tvivl, men heldigvis tog vi af sted.
 5. Hvad, synes du, er den største forskel på spaniere og danskere anno 2015?
  Mit klare indtryk er, at en spanier arbejder hårdt, tager nogle chancer og ikke klager. En dansker er meget mere tryghedssøgende og forvent. Og så er spanieren meget bedre til at feste og få tid til det hele.
 6. Hvilke tre personer ville du helst have en rundbordsdiskussion med?
  Det skulle være med Barack Obama, Bent Fabricius-Bjerre og skuespilleren Shirley MacLaine. Temaet ville være “Fremtiden – hvordan får vi folk til at vågne op?”
 7. Hvad mænd ikke ved om kvinder er?
  Vi kvinder har nogle hormonelle linjer, som gør, at mænd aldrig ville kunne finde ud af os. Sådan er det!
 8. Er du romantiker eller realist?
  En blanding – men jeg er blevet mere realist med årene.
 9. Tre vitaminer som et voksent menneske bør tage?
  En sund base med multivitaminer, mineraler og essentiel olie som omega 3, 6, 7 eller 9. Tilsæt livsglæde. Så har du det hele!
 10. Og tre ting man bør holde sig fra?
  Junkfood, sladder og medicin.
  Junkfood er der intet nærende i. Sladder er belastende for sjælen. Og meget medicin er unødig og direkte skadelig for helbredet. Mange lidelser kan løses uden medicin.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.