Det danske magasin i Spanien
El Camino – Pilgrimsruten til Santiago de Compostela: Sådan bliver du pilgrim – del 2

El Camino - Pilgrimsruten til Santiago de Compostela: Sådan bliver du pilgrim - del 2

Pilgrim

 
Sanne Larsen og Svend Falk Henriksen bliver ofte spurgt om, hvordan man gør drømmen om en pilgrimsvandring til virkelighed. Hvordan kommer man i gang, hvad skal der til, hvornår bør man går, hvor langt? etc. etc.

I sidste, denne og næste udgave af La Danesa deler de to erfarne pilgrimme deres erfaring og giver gode råd.
 
Sanne Larsen og Svend Falk Henriksen er henholdsvis 55 og 64 år og har haft ferielejlighed i Puerto Marina, Benalmádena Costa siden 1999, bor i Danmark, er rimeligt indsat i spansk historie, kunst og kultur og taler spansk til husbehov.
Det begyndte med en tur til Nordspanien i bil september 2010, hvor de krydsede Camino’en flere gange. Her afslørede Sanne sin mangeårige drøm om at gå turen, og at hun havde læst en del om den. Men det var først, da de så “Caminojulekalenderen” med Mikael Bertelsen på DR2 i december 2010 (som skabte det, der siden er blevet kaldt “Bertelsen-effekten”), at Svend tændte på idéen. Svend bad Sanne om at researche dette og hint, og efter et par måneder var sagen klar: “Vi gør det!”
 
I skrivende stund er det blevet til følgende ture:
León – Santiago, april 2011 Camino Francés.
Sevilla – Mérida, februar 2012 Vía de la Plata.
Tui – Santiago, april 2012 Camino Portugese.
Alsace, vinruten, juni 2012.
Cómpeta Walking Festival, oktober 2013.
Zamora – Gudiña, marts 2014 Vía de la Plata.
Alsace, vinruten juni 2014.
León – Santiago, oktober 2014 Camino Francés.
Tui – Santiago, juni 2015.
I oktober 2015 er følgende tur planlagt: Roncesvalles.
 
Sovesal
 
Hvor skal vi sove i nat?
Der er ingen regler for, om man skal bo på herberg, hostal, i lejlighed, privat eller på hotel. Nogle siger, at man ikke har gået Camino’en, hvis man ikke bor på herberg, sover ude enten i telt eller under åben himmel. Meningerne er blandede.
Vores mening, som vi deler med mange, er, at gåturen i sig selv er det vigtigste. Vi har været spejdere, da vi var børn, så det med at bo i telt og sove på sovesale er afprøvet.
For os er det altid “Camino på 1. klasse”, dvs. vi bor på hotel eller i privat lejlighed og sover enkelte gange på herberg, når vi kan få vores eget værelse med toilet og bad. Her ligger prisen på ca. € 40-45, så sammenlignet med et godt hotel er det faktisk dyrt, da hotelprisen typisk ligger mellem € 45-70.
Et plus ved mange hoteller er, at de ofte har badekar – og det er rart at komme i karbad efter en hård dag på Camino’en. Og ikke mindst at du bare kan smide kludene, når du kommer på dit værelse.
 
Hvis du vælger herberg, skal du vide følgende:

 • Du sover i køjesenge på sovesale, hvor der altid er mindst én, der snorker, og eftersom man som regel møder de samme mennesker hver dag, så er det de samme “snorkehoveder”, man får glæde af.
 • Sengene står tæt, så no privacy.
 • Det er ikke alle steder, at underlaget er rent – eller der er noget underlag.
 • Du er nødt til at beholde dit tøj på, og mange gange skal du også vente på, at en bruser bliver ledig, ditto med toilet.
 • Man har også glæde af de andres støvler m.m. som godt kan have en alternativ lugt.
 • Du skal selv medbringe sovepose, underlag og evt. pude, håndklæde, sæbe og shampoo.
 • Nogle steder er bad og toilet fælles, dog med lukket brusekabine, så lidt privat er man dog.
 • Der er næsten altid gode vaske- og tørrefaciliteter.
 • Mange pilgrimme står op, før fanden får sko på, så du bliver vækket uanset hvad. Ikke noget med at snue til kl. 7. Nogle går endda med pandelamper, fordi det stadig er mørkt. Det er forståeligt om sommeren, hvor det er rigtig varmt. Her går nogle også om natten.
 • Der skal være ro senest kl. 23 – nogle steder endda kl. 22.
 • Prisen er lidt forskellig afhængig af faciliteter m.m. men typisk mellem € 8-12 pr. person.
Herberg-vaskefaciliteter
 
På nogle herberg er der fællesspisning og på andre går man sammen om at lave mad. Det er ikke alle steder, der er lige gode faciliteter og udstyr. På nogle herberg er der mulighed for at bestille massage og på andre er der en fast tid hver dag, hvor der kommer en massør.
Vi booker som regel alle overnatninger hjemmefra. På den måde er vi sikre på et sted at sove. Vi skal ikke bruge tid, når vi kommer frem på at lede efter overnatning. Skulle en af os blive forhindret i at gå af den ene eller anden årsag og må tage en taxa, så gør denne planlægning alting lettere. Er det meget varmt midt på dagen, så holder vi en lang pause. Der er ingen stress med at være fremme så tidligt som muligt for at få en seng. Vi får vores morgensøvn og starter typisk med at gå kl. 8.30 om morgenen.
På den sidste del af strækningen fra Sarria er der mange pilgrimme og det betyder også, at der er rift om sengepladserne, så her er det en ekstra fordel at have booket på forhånd. Vil man ikke forhåndsreservere, kan man selvfølgelig gøre det fra dag til dag – få evt. hjælp på overnatningsstedet.
Vi bruger ofte www.booking.com til at bestille overnatning og det fungerer rigtig godt.
 
Rygsækservice
Kan du ikke gå med rygsæk, er der mulighed for rygsækservice fra by til by. Det foregår normalt fra herberg til herberg. Det koster ca. € 6 pr. rygsæk og hedder Mochila-service (mochila = rygsæk). Du kan sagtens bruge servicen, selvom du bor på hotel. Spørg på hotellet, på hvilket herberg du skal aflevere din rygsæk om morgenen. Der får du at vide, hvor den skal afhentes, når du kommer frem.
Vi har oplevet at få brug for denne service, da Svends ryg pludselig brød sammen og vi fik endda leveret rygsækken direkte på vort hotel. Så heldig kan man også være.
 
Min-rygsæk
 
Udstyr
Vi køber alt udstyr i Decathlon her i Spanien. Mærket hedder Quechua. Det er kvalitet og til en rigtig god pris. Det koster under 1/3 af, hvad du skal give i Danmark.
Hvad skal man have med?
Så lidt som muligt. Man siger max 10% af sin vægt, men det kan være svært at holde. Jeg bærer ca. 8 kg (og vejer ikke 80 kg). Svend bærer det samme.
Men lad os begynde nedefra med fodtøjet.
Det skal være en støvle med en god bund, da der er varieret terræn. Jo tyndere bund jo mere kan dine fodsåler mærke og dermed blive meget ømme. Skaftet på støvlen skal støtte omkring din ankel. Så helst en støvle med højt skaft. Efter regn kan stierne nogle steder være meget smattede, så her er et højt skaft også en fordel. En sandal med en tyk bund er også en god idé at have med, især på de varme dage, så fødderne får mere luft. Hvis du kan skaffe en sandal med lukket snude, undgår du at få så mange småsten ind i sandalen. Gå aldrig uden sokker i sandalerne.
Det er vigtigt at fodtøjet er gået til, så du undgår vabler af den grund. Ikke noget med fodbade og pedicure før turen. Hård hud lønner sig.
Sokkerne er også vigtige. Der findes mange forskellige slags og her må man prøve sig frem. Nogle har sågar en højre og en venstre, da der er lavet specielle forstærkninger.
Kendetegnet ved alle typer af disse sokker er, at de er uden søm.
Så disse skal også købes og afprøves inden. Vi har tre par med hver.
 
Bukser og shorts
Du kan sagtens gå i dine yndlingsbukser, om det er cowboybukser, joggingbukser eller lign., men vi foretrækker dog bukser beregnet til at gå i. Der er mange gode lommer med lynlås, de tørrer hurtigt i regnvejr og når de bliver vaskede, hvis det skulle blive nødvendigt. Nogle af disse bukser fås, så man kan lyne benene af, så de bliver til shorts – rigtig smart synes jeg. To par er nok og et par shorts til de varme dage.
 
Trusser/underbukser
Sørg for et blødt materiale og at det ikke skaver/gnaver. Man sveder meget i skridtet, når man går.
 
støvler-til-udluftning
 
Bluser/T-shirts
Der findes mange slags, men fælles for gåbluser er, at de er lavet af et let materiale. Der bør være ærmer i blusen/T-shirten. En bluse uden ærmer eller T-shirt med stropper kan nemt komme i karambolage med rygsækkens stropper oppe på skuldrene og blive en irritation. Hav gerne 2-3 bluser med ærmer med.
Trøjen er til de køligere dage, så afhængig af årstiden må du bedømme, om den skal være varm og tyk eller lidt tyndere.
 
Jakken
Gåjakker har den fordel, at de er lavet af et let materiale, og har mange lommer med lynlås. Skal du gå i foråret eller efteråret, er det en god idé med en “tre-i-en-jakke”. Det er en jakke, hvor foret er en jakke/trøje, der kan tages ud og bruges som en selvstændig enhed. Jakkerne er også vandafvisende, men klarer ikke kraftig heldagsregn.
 
Kasket/hat
Det er rart med noget beskyttende, både når solen skinner, men også når det småregner. Det er et temperamentsspørgsmål.
Da vi har gået i april og oktober, har det også været nødvendigt med handsker, tørklæde og pandebånd. Det kan være koldt om morgenen især i højderne.
 
Regnslag
Køb et godt regnslag, som også kan gå udover rygsækken, så du undgår våde stropper på din rygsæk. De fleste rygsække har regnslag indbygget, men stropperne foran på rygsækken bliver ikke beskyttet og bliver meget våde og de tager tid at tørre. Et tyndt regnslag går nemt i stykker, hvis det også blæser samtidig, så køb en god kvalitet.
 
Benbeskyttere mod regnen
Benbeskyttere er nærmest et rør man trækker udenpå det nederste stykke af sine bukser i regnvejr. Fra det sted, hvor regnslaget ender og ned til dine støvler, bliver dine bukser våde. Og når de bliver rigtig godt våde, løber vandet ned i dine støvler, og det sker også, hvis du har bare ben. Så her kommer disse beskyttere ind i billedet.
Jeg har prøvet at hælde vand ud af mine støvler. ØV!
Det er ikke sikkert, at du er så heldig at kunne tørre dine støvler, der hvor du kommer frem. Og bor du på herberg, så regn med, at der er mange andre, der også skal have tørret deres ting.
 
Rygsæk-udenpå-regnslag
 
Hvad ellers?

 • Et par lette sko, hjemmesutter, badetøfler eller lignende.
 • Badetøj, hvis du skulle bo på hotel med spa og/eller pool.
 • Afslappet tøj.
 • Toiletgrej; brug små prøveflasker til fx “duftevand”, cremer og andet.
 • Det gode ved hoteller er, at der næsten altid er shampoo, sæbe og badegel, så skal man ikke have det med. Svend har to barberskrabere med, og bruger håndsæbe som barberskum.
 • Lidt vaskepulver til at skylle sokker og bluser op med.
 • Negleklipper. Vigtigt med klippede negle på fødderne.
 • Sunstick faktor 30 eller 35 til læber, næse og evt. ører, hvis de ikke er beskyttet af hår eller hat.
 • Mobil, kamera, opladere, notesblok og kuglepen. Vi bruger fotos til dagbog.
 • En lille flaske med desinficerende gel til hænder, hvis du får brug for at træde af på naturens vegne – shit happens. Derfor er en rulle toiletpapir også handy.
Nødhjælpskassen
At forebygge er altid en rigtig god idé.
Compeed-stift er mit hemmelige våben mod vabler. Jeg smører de udsatte steder på mine fødder, og undgår derfor vabler. Kan købes på de fleste apoteker. Ellers er plaster jo selvfølgelig løsningen. Vi køber plaster på rulle.
En nål til at punktere vabler med – kan genbruges, men husk at desinficere hver gang.
Smertestillende piller fx Ipren er også en god ting at have med.
En lille tube salve til at desinficere småsår med.
Der er mange apoteker på ruten, og skulle du få brug for hjælp og du ikke selv lige har det, der skal bruges, så vær sikker på, at en anden pilgrim har det.
Går det helt galt med fødderne, kan en eller flere hviledage blive en nødvendighed. Du vil ikke være den første. Der findes mange, der har måttet opgive og tage hjem, og er så vendt tilbage, når de igen fik muligheden, og er gået videre derfra, hvor de har måttet stoppe.
Jeg har arbejdet som frivillig (hospitalera) på et herberg i Astorga, og set masser af den slags.
 
Nødhjælpskasse
 
Rygsækken
Her er mærket også Quechua. Du kan også købe Deuter, som er et meget kendt mærke, men du får ikke mere for pengene.
Vores rygsække er på 40 liter, som er lige tilpas. Men de skal ikke være mindre. Vælger du at bo på herberg og skal have sovepose m.m. med, skal du op på omkring 60 liter. En god rygsæk koster ca. € 45-60.
Husk, når du prøver din rygsæk, at stropperne kan indstilles alt efter, hvor lang din krop er. Vi foretrækker udgaven med air cooling, hvilket betyder at der er et net mellem din ryg og rygsækken. En stor fordel, da du uanset vejr og vind altid kommer til at svede på ryggen og ned mellem balderne.
Man kan købe en vanddunk med sugerør til rygsækken. Der er en indre lomme i rygsækken og sugerøret kommer så ud på siden for oven, så man kan gå og drikke vand uden at skulle stoppe op og have rygsækken af. Vi har prøvet det, men har droppet det igen, da vandet kom til at smage af plastik. Nu placerer jeg vandflasken i lommen, hvor jeg har min iPad og papirer.
 
Pakning af rygsæk
Når du pakker din Camino-rygsæk, skal de tunge ting være nederst i rygsækken, så du reducerer belastningen. Stropperne skal være strammet til foran både forneden og foroven, så du har rygsækken tættest muligt på kroppen. For at få mest mulig plads ruller jeg mit tøj og sørger for, at de ting, jeg for brug for på dagens etape, er let tilgængelig, f.eks. vand, frugt, chokolade etc. Mit kamera har jeg i den lille lomme, der er foran på den nederste strop, så jeg hurtigt kan få taget billeder uden at skulle have rygsækken af.
 
Gåstave/stok
Jeg har prøvet at gå både med (kun én) og uden. Foretrækker dog uden. Det kan være en aflastning, når man skal gå nedad, som er det hårdeste. Når du skal gå lige ud, giver det ingen mening at have gåstave, men mange kan godt lide at gå med en stok, der er fundet undervejs, og som dermed bliver en god følgesvend.
Når du ikke bruger dine stave, skal du have dem på din rygsæk, og det kan være irriterende, selvom der er lavet plads til det. Larmen fra stave, når du går på almindelig vej er også irriterende, hvorimod en stok er noget ganske andet. Stokken efterlader man som regel et eller andet sted, hvorimod stave du har købt, tager du med dig. Her er ulempen så, at skal du flyve hjem fra Santiago, skal de tjekkes ind, da de ikke kan gå som håndbagage. Jeg har fået min stav konfiskeret på den konto.
I den kirkelige kunst gengives Sankt Jakob ofte som pilgrim med vandringsstav, taske og en hat med opkrammet skygge og påsyet muslingeskal. Det er der selvfølgelig mange pilgrimme, der vil efterligne, og derfor bliver vandrestaven en vigtig ting. Kan dog give slidmærker i hænderne.
 
I næste måned kan du læse om træning samt ankomsten til målet i Santiago.
Af Sanne Larsen, suppleret af Svend Falk Henriksen (tekst og fotos)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.