Det danske magasin i Spanien
El Camino – Pilgrimsruten til Santiago de Compostela: Sådan bliver du pilgrim – del 1

El Camino - Pilgrimsruten til Santiago de Compostela: Sådan bliver du pilgrim - del 1

 0035 gule pile på bygning
 
Sanne Larsen og Svend Falk Henriksen bliver ofte spurgt om, hvordan man gør drømmen om en pilgrimsvandring til virkelighed. Hvordan kommer man i gang, hvad skal der til, hvornår bør man gå, hvor langt? etc. etc.

I denne og de kommende udgaver af La Danesa deler de to erfarne pilgrimme deres erfaringer, og giver gode råd.
Sanne Larsen og Svend Falk Henriksen er henholdsvis 55 og 64 år og har haft ferielejlighed i Puerto Marina, Benalmádena Costa siden 1999, bor i Danmark, er rimeligt indsat i spansk historie, kunst og kultur og taler spansk til husbehov.
Det begyndte med en tur til Nordspanien i bil september 2010, hvor de krydsede Camino’en flere gange. Her afslørede Sanne sin mangeårige drøm om at gå turen, og at hun havde læst en del om den. Men det var først, da de så “Caminojulekalenderen” med Mikael Bertelsen på DR2 i december 2010 (som skabte det, der siden er blevet kaldt “Bertelsen-effekten”), at Svend tændte på idéen. Svend bad Sanne om at researche dette og hint, og efter et par måneder var sagen klar: “Vi gør det!” I skrivende stund er det blevet til følgende ture:
 • León – Santiago, april 2011 Camino Francés
 • Sevilla – Mérida, februar 2012 Vía de la Plata
 • Tui – Santiago, april 2012 Camino Portugese
 • Alsace, vinruten, juni 2012
 • Cómpeta Walking Festival, oktober 2013
 • Zamora – Gudiña, marts 2014 Vía de la Plata
 • Alsace, vinruten juni 2014
 • León – Santiago, oktober 2014 Camino Francés
 • I 2015 er følgende to ture planlagt: Tui – Santiago i juni og Roncesvalles – Burgos i oktober.
Hvilken pilgrimsrute?
“Vi vil anbefale den mest kendte caminorute i Nordspanien, nemlig den fra St. Jean Pied de Port i Frankrig og gennem Nordspanien til Santiago de Compostela: Camino Francés. Den er ca. 785-800 km lang (der er lidt uenighed om det). Man kan gå, cykle eller ride. Ca. 95% går”. Sådan indleder Sanne Larsen sin fortælling, som giver jer læsere mulighed for at få så meget mere ud af pilgrimslivet.
Camino Francés er god af flere årsager: Der er gode overnatningsmuligheder, masser af barer, restauranter og små serveringssteder på hele ruten, og der er sjældent mere end 4-6 km mellem dem. Mange restauranter og barer har en 3-retters pilgrimsmenu til 8-10 €, men det kan godt blive lidt ensformigt, da det næsten altid er det samme: Salat, pommes fritter med kylling og frugt eller yoghurt samt vand og vin.
Der kommer hele tiden nye overnatningsmuligheder og spisesteder, da det er en god indtægtskilde for lokalbefolkningen. Fordi ruten er populær, går der mange mennesker og du er aldrig alene, så du behøver ikke at være bange for at tage af sted på egen hånd. Der er altid hjælp at hente. Vi grinede første gang, vi så et taxaskilt mit inde i en skov. Men du ved aldrig, hvornår du får brug for én.
 
 0011 Stenhus med manglende tag
 
Lidt historie
Pilgrimsruterne til Santiago bliver også kaldt Jakobsvejen. Santiago betyder Sankt Jakob, som var en af Jesus’ 12 disciple, Sankt Jakob ligger begravet i katedralen i Santiago de Compostela ifølge legenden.
Jakobsvejen følger ikke én bestemt rute, men nogle regnes for mere betydningsfulde end andre og tiltrækker derfor et langt større antal pilgrimme.
I middelalderen var rejsen til Sankt Jakobs grav meget populær. Muslingeskallen, som blev samlet op undervejs langs strandene, blev et bevis på, at man havde gået pilgrimsvejen og i dag hægter man muslingeskallen på sin rygsæk, som et bevis på, at man er pilgrim. Muslingeskallen kan købes overalt på ruten.
Ruten langs den spanske nordkyst kaldes i dag Nordruten (Camino del Norte).
Da vi gik Camino’en i 2011, bemærkede vi, at der i hver en lille flække var faldefærdige, tilgroede stenhuse, hvor taget og etageadskillelsen var på vej ud ad hoveddøren. Et levn fra Borgerkrigen, hvor man gjorde husene ubeboelige ved at hamre tagene ned.
Hvis nogen har læst Shirley MacLaines bog “Camino” eller Paulo Coelhos “Pilgrimsrejsen”, beretter de begge om den forladte by Foncebadón med de vilde hunde. Da vi kom igennem den første gang, var der lidt liv igen – og ingen vilde hunde – og da vi kom igen i oktober 2014 var der tre overnatningssteder (dog primitive). Absolut en stor fremgang, men stadig mange ruiner. I andre småbyer var ruinerne enten revet ned eller genopbygget med smukt resultat.
Vi har kun mødt søde, løse hunde og en enkelt primadonna-ged.
 
Hvor lang tid?
Afsæt tid nok, så det ikke bliver et kapløb, men at der også bliver tid til at opleve de seværdigheder, der er undervejs.
Find ud af, hvor mange dage du vil bruge, og regn så baglæns fra Santiago. Beregn ca. 15-25 km pr. dag, men start langsomt op, det kan absolut ikke anbefales at lægge ud med tre dage á 25 km. Vær opmærksom på, at tredjedagen altid er værst. Man går typisk 4-6 km i timen afhængig af terrænet og vejret. Tempoet er som regel højest om morgenen/formiddagen.
Vi kan anbefale 14-16 dage, hvilket betyder, at starten bliver i León. Her er der ca. 310 km til Santiago de Compostela. Du bruger en rejsedag i hver ende, og har dermed 12-14 vandredage. Vi har gjort det, at vi har taget bussen ud af León for at undgå industriområdet, som er ret trist at gå igennem. Er man flere, kan det betale sig at køre i taxa, som i Nordspanien koster ca. 1 € pr. km. Når man er kommet ud af León, begynder et smukt og varieret landskab, som er en modpol til Meseta’en (højsletten mellem Burgos og León er ca. 180 km, højde ca. 800-850 m), hvor terrænet er ganske fladt og uden ret meget vegetation.
Vil man gå hele Camino’en fra St. Jean Pied de Port i Frankrig og til Santiago, skal man regne med ca. 35 vandredage.
Der er ingen regler for, hvor man starter. Du kan begynde ved din egen gadedør. Men du skal have gået de sidste 100 km mod Santiago for at få dit certifikat, så derfor starter mange med at gå fra Sarria, hvorfra der er 115 km til Santiago. Det betyder også, at der er ekstra mange gående på denne del af strækningen, hvilket kan være belastende. Især kommer der mange spanske skoleklasser. Så behøver vi vist ikke sige mere…
 
 0012 søde hunde
 
Hvilken tid på året er bedst?
Nogle går om vinteren, hvor der næsten ingen mennesker er på Camino’en. Men ikke alt er åbent.
Foråret (fra april) er en god tid, men når man kommer op i højderne, kan det være meget koldt. Undgå helligdage (dvs. især påske og pinse, hvor der er rigtig mange på Camino’en).
Sommeren er selvfølgelig en rar tid, men også meget varm, og det er det tidspunkt, hvor der går flest.
Efteråret fra sidst i september og hele oktober er nok den bedste tid, da naturen er varmet op og selvom du er i højderne 500-900 m, er det dejligt. Der er dog stadig mange pilgrimme.
Men, men, men, vi skal huske på, at Nordspanien også bliver kaldt “pisrenden”, fordi det regner meget. Og det gælder hele året. Man er heldig, hvis man undgår regnen (det er dog lykkedes for os).
 
Hvordan finder man vej?
Ruten er rigtig godt afmærket med gule pile og muslingeskaller. De kan være malet på vejen, på sten, træer, bygninger etc. og der er også rigtige vejskilte. I nogle byer kan man finde muslingeskaller i fortovet. Der findes masser af bøger med beskrivelse af ruten. Vi har købt en Michelin guide, men følger den dog ikke slavisk. Guiden deler ruten op i dage og beskriver afstanden mellem byerne, højdekurver, overnatningsmuligheder, transport og indkøb. Den kan købes i kiosker, på tankstationer og hvor der handles med pilgrimsudstyr og souvenirs og koster pt. € 6,50. Den fylder ikke meget og vejer kun 86 gram.
Der findes også materiale på nettet. Disse sider har vi brugt meget: www.mundicamino.com som er en side over alle pilgrimsruter i Spanien, og den danske forening: www.santiagopilgrimme.dk, som vi også er medlemmer af. Her køber vi vores pilgrimspas, mærker til rygsække, tøj m.m.
 
 0052 Pilgrim Shop
 
Hvad er et pilgrimspas?
Et pilgrimspas er et “must” for at vandre på pilgrimsruterne.
Fordi:

 1. det giver adgang til at overnatte på herberg.
 2. det beviser hvilken rute, man har tilbagelagt.
 3. og det er nyttigt, hvis man vil have det særlige bevis for vandringen, Compostela, som udstedes af pilgrimskontoret i Santiago de Compostela. Det er udformet på latin og udstedes, fordi man har været på pilgrimsvandring af religiøse eller lignende (åndelige) grunde.

Så sæt kryds i feltet “religiøse grunde” på pilgrimskontoret, hvis du vil have dit certifikat, også selvom det ikke er grunden. Man giver typisk en frivillig donation på € 2.

Pilgrimspasset, “Credencial del Peregrino” på spansk, er nyttigt at have med allerede hjemmefra.
Det originale pas, udstedt af katedralen i Santiago de Compostela, kan f.eks. købes hos:
www.santiagopilgrimme.dk  eller www.mundicamino.com
 
Dette skal udfyldes:
Nombre del peregrino: Pilgrimmens navn
D.N.I./Pasaporte: Dit pasnummer (ikke CPR)
Direccción: Din hjemadresse
Lugar de inicio de la peregrinación: Dit startsted: (f.eks. León)
a pie = til fods, en bicicleta = på cykel, a caballo = til hest – sæt et x i firkanten
Resten skal du ikke udfylde.
Man kan også købe pilgrimspas på enkelte herberg, i visse kirker og turistkontorer på pilgrimsvejene.
Undervejs skal man hver dag sikre sig mindst et stempel med dato. Dem får man, hvor man overnatter, i kirker, på barer og lign. Mange steder står det fremme, så man selv kan stemple. Vi synes, det er sjovt at have et stempel fra alle de steder, hvor vi har sovet og spist, derfor kan det nemt blive til 3-4 stykker pr. dag.
Et stempel hedder “sello” og dato “fecha”. De sidste 100 km før Sankt Jakobs grav i katedralen i Santiago skal man have to stempler med dato pr. dag, når man er gående eller på hesteryg. Er man cyklende, skal man begynde med de to stempler med datoer 200 km før katedralen.
Bliver passet fyldt, kan man købe et nyt på ruten eller tape et par blanke sider ind i passet.
 
I næste måned kan du læse om overnatningsmuligheder samt udstyr.
Af Sanne Larsen (tekst og foto), suppleret af Svend Falk Henriksen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.