Det danske magasin i Spanien
shutterstock 92167024
 
To danske kapaciteter på Costa del Sol mødes her for at dele ud af kulinarisk og ønologisk erfaring.

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er La Danesa’s faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet giver hun dig svar på, hvilken vin, der går bedst til den menu, som Helle Barlebo fra Chili Gourmet fremtryller i køkkenet, og her giver sine opskrifter på.
“Helles opskrift på fastelavnsboller er helt skøn, men ikke den store udfordring at sætte vin til, da jeg går ud fra, at de fleste nok hellere vil have en kop kaffe, te eller varm chokolade dertil.
Derfor har jeg valgt at give jer lidt information om vinhøsten her i Spanien i 2014″, siger Jeanett.
 
Vinhøsten i Spanien 2014 begyndte meget tidligt – visse steder allerede midt i august, og de fleste havde høstet færdigt inden den 20. oktober. Den meget varme sommer fik skubbet høsten frem i samtlige områder med ca. to uger i forhold til andre år. I de fleste områder kom der hård regn i oktober, som besværliggjorde arbejdet.
 
La Mancha, Valdepeñas og Extremadura er områderne med størst produktion her i Spanien. Her må man høste op til 30.000 kilo druer pr. hektar. På trods af en lang og meget tør sommer var høsten på hele 45 millioner hl. Og druerne af god kvalitet.
 
Valladolid-provinsen, som inkluderer de fem “Denominaciones de Origen”: Ribera del Duero, Rueda, Toro, Cigales og Tierras de León, har høstet 227 millioner kilo på trods af den kraftige regn, de fik i oktober og som ødelagde druerne for de vinhuse, som ikke havde fået høsten ind.
 
I D.O Ribera del Duero har man sat historisk rekord i år ved at høste 97 millioner kilo, en million mere end 1 2013. Området har 8412 vinavlere, som tilsammen dyrker 21.935 hektarer, men kun 267 vinhuse er registrerede med DO Ribera del Duero.
Alle ser ud til at være enige om, at druerne fra 2014 er af bedre kvalitet end 2013, godt modne med god balance, som gør dem velegnede til lagringsvine. Det ser ud til, at vi har gode vine at se frem til.
 
shutterstock 160630850
 
I D.O Rueda, som udgør 12.900 hekterer, med 1.550 vinavlere høstede man lidt over 98.000 kilo, lidt mindre end i 2013. Men vinavlerne i området siger, at det er fordi de har valgt at dyrke mindre et lavere antal kilo druer pr. hektar for at opnå en bedre kvalitet. Og det ser det ud til, at de vil få.
 
I D.O Toro, hvor nogle af Spaniens ældste vinstokke står, satte man rekord i 2014 ved at høste 21 millioner kilo. De kun 1080 vinavlere i denne DO dyrker 5.585 hektarer, som kun 57 registrerede vinhuse tar sig af. I dette område tales om ekseptionel god kvalitet i 2014.
 
Rioja har ligeledes haft er godt vinår. De har høstet omkring 435 millioner kilo, og kiloprisen har holdt sig mere eller mindre som året før. Rioja har ca. 61.850 hektarer at gøre godt med og selv om høsten blev lidt besværlig på grund af regnen i starten af oktober, fik Rioja høstet en bedre kvalitet og kvantitet end i det forrige år.
 
D.O Navarra høstede mere end 75 millioner kilo druer, hele 8% mere en i 2013, og på trods af en kølig og regnfuld start på sommeren er druerne blevet modne til tiden, og Navarra er glade for det endelig resultat.
 
Nu lægger vi alle de mange tusinde liter druesaft fra 2014 i hænderne på de magiske vinavlere og lader dem trylle lidt med dem gennem de næste år for derefter at kunne nyde de vidunderlige dråber. Rigtig god fornøjelse!
 
shutterstock 132509480
 
Helle Barlebos opskrift:
 
Fastelavnsboller (16 stk.)
50 gr. gær
75 gr. sukker
400 gr. hvedemel
25 gr. smør
2 dl. mælk
1 dl. creme fraiche
Lidt salt
1 pisket æg til pensling
Creme
1 æg
50 gr. sukker
2 dl. mælk
25 gr. Maizena
Kernerne fra ½ vaniljestang
75 gr. revet marcipan
Fyld
¼ liter god piskefløde
1 teske vaniljesukker
Pynt
Sigtet flormelis
 
Gær og mælk piskes sammen i en skål, hvorefter du tilsætter det smeltede smør, og herefter tilsætter resten af ingredienserne. Lad dejen hvile et lunt sted i ca. en time med et rent viskestykke over.
Lav cremen ved at piske æg og mælk sammen i en tykbundet gryde. Tilsæt sukker, vanilje og Maizena, og giv massen et lettere opkog under konstant piskning, indtil den tykner. Hæld cremen i en skål og sæt den på køl. Når cremen er kølet ned tilsættes marcipanen.
 
Tips: Da melvarianterne, vi kan købe her i Spanien, er meget forskellige i både kvalitet og konsistens, anbefaler jeg at du går til din lokale bager og køber mel direkte fra ham.
 
Når dejen har hvilet, æltes den sammen på et meldrysset bord, til den er smidig. Hvis dejen virker for klistret, tilsætter du lidt mere mel, til du opnår en dej, der er til at arbejde med. Rul dejen ud med en kagerulle til ca. 40 x 40 cm, skær massen tre gange på langs og tre gange på tværs så du får 16 stykker. Kom en skefuld creme i midten af hvert stykke og fold dem sammen og form dem forsigtigt til runde boller. Hvis du er glad for syltetøj, kan du evt. komme en teskefuld i hver bolle, så er der lidt variation i Fastelavnsbollerne. Sæt de fyldte boller på en plade med bagepapir og lad dem hæve i 30-40 min. Pensel bollerne med pisket æg og bag dem i midten af ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter til de er lettere gyldne.
Lad bollerne køle af, inden du skærer toppen af og fylder dem med dit hjemmelavede vaniljeflødeskum. Sæt toppen på igen og drys med masser af sigtet Flormelis inden servering.
 
Tips: I stedet for at købe vaniljesukker, så prøv at lave dit eget. Fyld et syltetøjsglas halvt op med sukker og udkern to hele vaniljestænger. Kom kernerne samt de udkernede stænger i glasset og ryst det, så vaniljen fordeler sig. Fremover kommer du alle dine udkernede stænger i glasset samt lidt ekstra sukker, så du har altid vaniljesukker i huset.
 
God fornøjelse & fastelavn
 
Helle
Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos & Helle Barlebo fra Chili Gourmet

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.