Det danske magasin i Spanien
shutterstock 84158929
 
To danske kapaciteter på Costa del Sol mødes her for at dele ud af kulinarisk og ønologisk erfaring.

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er La Danesa’s faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet giver hun dig svar på, hvilken vin, der går bedst til den menu, som Helle Barlebo fra Chili Gourmet fremtryller i køkkenet, og her giver sine opskrifter på.
 
“Tiden er inde til atter at spise sundere. Vi har nok alle nydt for megen god julemad i december og skal, endnu engang, slås med de ekstra kilo.
Men så er det jo godt, at Helle Barlebo kan give os gode bud på salater, som jo er sund og slankende mad. Ud over alle de dejlige ting, som Helle har foreslået, kan man også nyde lidt magre proteiner i form af fisk, skaldyr og kylling – eller ost med måde. Sådan et måltid kan man sætte vin til uden at synde for meget”, siger Jeanett fra Birdie Vinos.
 
Vin til salat
Det er et ret bredt emne at sætte vin til alverdens salatblandinger, men mon ikke den gyldne regel vil være at vælge lette og frugtige vine, eftersom de rå grøntsager er lidt bitre. Hovedsaglig hvide og rosévine passer til salater, selv om den røde også har sin plads. Udfordringen er eddikedressinger, som, hvis de er for gennemtrængende, vil komme i konflikt med vinen.
Det bedste er at finde ud af, hvilken smag der dominerer salaten og så vælge vin derefter.
Vinen vil smage bedre, hvis vi fx tilsætter salaten lidt bacon, ristede pinjekerner og andre nødder, kylling, andet kød, mayonaise og sennepsdressinger, oste osv.
Syrligheden og fedtet lokker nemlig det bedste frem i vores vin.
 
Vine
 
Mit forslag: Vegatarsalat
Her er det urter, måske lidt avocado, som dominerer, så vælg fx en Villa Narcisa Sauvignon Blanc hvidvin fra Rueda til 5,85 €. Den er frisk, frugtig og yderst aromatisk, og samtidig har den det lidt ‘grønne’ både i farven og i smagen.
 
Salat med fisk/skaldyr
Hvorfor ikke vælge en rosévin til skaldyr/fiskesalaten. Rosévin er en god allrounder til forskellige typer salater, både hvis de indeholder fed fisk som laks eller lettere skaldyr som rejer. Fx er den tunfisk-baserede salade nicoise glimrende med rosévin. Det kunne være en rosévin fra det sydlige Frankrig, Cotes de Provence kaldet Domaine de Paris til 6,95 €. Den fremstår med en smuk, lys rosenfarve, nærmest laksefarvet. Smagen er behagelig tør med frugtfyldt afslutning. Perfekt til salaten.
 
Salat med kød
Ja, kød spænder jo vidt fra lyst som kylling og svinekød til rødt som oksekød eller and, men det er helt sikkert være denne salat, jeg ville vælge at drikke rødvin til. Vinen skal være let, frugtig og saftig i stilen som Avaniel fra Ribera del Duero til kun 4,50 €, lavet på 100% Tempranillo druer uden fadlagring, men fyldig i smag og frugt. Et godt trick til at ‘bygge bro’ mellem salaten og rødvinen kunne være at bruge en rødvinseddike eller balsamico i dressingen. Og så passer rødvinen glimrende til en Cæsarsalat med kylling og bacon.
Orientalsk inspireret
Salater med asiatisk præg har brug for megen frugt og lidt sødme i vinen. Det kan fx være en hvidvin lavet på en blanding af Sauvignon blanc og Moscatel druen som Epilogo hvidvinen fra La Mancha. Den lette sødme tackler fint den kryddrede del fra chili, samt sødmen fra fx mango eller papaya. Specielt hvis salaten indeholder ingefær, citrongræs og/eller lime vil det være det rigtige valg. Det gælder også, hvis I vælger at tilsætte fisk, lyst eller rødt kød i salaten, så glem ikke, at det er ingefæren og de andre asiatiske smage, som styrer valget i dette tilfælde.

Rigtig god fornøjelse med at blande jeres salater!

shutterstock 108321344

Helle Barlebos opskrift: Salater
Nu er tiden kommet, hvor de fleste af os har fået af alt for fed mad, julekager og knas. Nu er vi klar til at gøre en indsats og begynde sundt på det nye år – og det betyder ikke, at alt skal være kedeligt eller fedtforskrækket.
Derfor har jeg lavet et par idéer til variation af salaten, som, jeg håber, falder i jeres smag.
Prøv at riste dine hakkede yndlingsnødder på en tør pande og kom dem på din salat. Nogle af mine favoritter er valnødder, cashew, pecan, mandler, pistache og hasselnødder. Prøv også græskarkerner ristede med Maldonsalt, solsikkekerner ristede med lidt soya, eller tørristede sesamfrø eller pinjekerner.
Glem ikke at give kulør og variation til din salat, så den mere spændende at gå til. Det behøver ikke altid kun at være grøntsager, for granatæblekerner, figner, fersken, appelsiner og æbler er et frisk indslag. Af oste kan jeg varmt anbefale smuldret gorgonzola, feta eller parmesan eller lidt honningbagt gedeost på toppen af salaten.
Friskhakket persille, basilikum, timian eller oregano direkte fra køkkenhaven er altid lækkert og meget sundt. Som et alternativ kan du også bruge frisk salvie, dog er det en krydderurt, der ikke gør sig godt i rå version, men hvis du rister salviebladene i lidt smør, olivenolie og citronsaft, har du samtidig dressingen klar til salaten (er tillige genial til pastasalat).
Mht. dressinger findes der et væld af lækre balsamicos og glacéer, der kan kombineres med spændende krydderolier.

 
Syltede rødbeder
I stedet for at købe triste rødbeder på glas, så vælg de friske, rå af slagsen fra grønthandleren og lav dine egne lækre hjemmesyltede til salaten:
1 kg. friske rødbeder med stilk
1 stort rødløg i skiver
½ frisk peberrod i fine skiver
½ liter hvidvinseddike eller lagereddike
1½ spsk. salt
500 gr. sukker
10 tørrede nelliker
2 tørrede stjerneanis
10-12 blandede peberkorn
Lidt Atamon til at skylle sylteglassene i
Vask de rå rødbeder grundigt og fjern toppen. Kog dem i rigeligt vand med halvdelen af saltet i ca. 40 min. Køl dem ned i vand med isterninger, når de er færdigkogte, og skindet er herefter let at tage af. Skær rødbederne i både, tern eller skiver alt efter humør og læg dem i Atamon-skyllede sylteglas.
Giv resten af ingredienserne et opkog i eddiken. Hæld hele lagen oven i rødbede-glassene og sæt dem på køl. Smagen udvikler sig dag for dag, men jeg vil anbefale, at du venter 14 dage, inden du tager hul på glassene for at opnå den fulde smag.
Hvis du ønsker et ekstra touch til dine rødbeder, så prøv at komme frisk fennikel i skiver eller en friskhakket chili i eddikelagen.
Jeg håber, dette giver et ekstra smagfuldt touch til din salat, så du helt glemmer, at du måske er på kur.
 
God fornøjelse og god nytårskur!
 
Helle, Chili Gourmet
Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos & Helle Barlebo fra Chili Gourmet

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.