Det danske magasin i Spanien
Kongeklubbens koryfæer genskaber historien på Bernabéu

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
 
web79
Real Madrid er et af vartegnene i hovedstaden, og alle fans og andre interesserede kan få et indblik i en af verdens bedste klubber. La Danesa fik lov at tage med Real Madrid-fan Mikkel Jeppesen og ikke-fodboldinteresserede Edna Jasarevic med på rundvisning Estadio Santiago Bernabéu.

 
Vi går op fra metrostationen Santiago Bernabéu, og for enden af trappen kigger vi til venstre, hvor det det store stadion tårner sig op, og vi bliver mødt af det imponerende syn, hvor Real Madrid siden 1947 har spillet sine hjemmekampe. Efter at have købt billetter bevæger vi os mod indgangen til ‘Tour Bernabéu’, som er en rundvisning for fodboldfans og andre interesserede, der vil have et kig bag facaden hos en af verdens største fodboldklubber.
Efter et stop for at tage billeder af de 85.000 sæder fører ruten ind i museet, som også fungerer som trofærum. ‘Bienvenido, wilkommen, welcome’, byder et skilt velkommen. Det understreger, at Real Madrid ikke blot er for spaniere, men et internationalt hold med fans fra hele verden. Langs den ene væg står blankpolerede pokaler i glasmontrer, der er baggrundsoplyste, så de mange fans kan nyde trofæerne, der er vundet, siden klubben blev stiftet den 6. marts 1902. Vi befinder os i ‘Sala Mejor Club de la Historia’. På modsatte side af glasmontrene står fans i alle aldre i lyset fra interaktive skærme, hvor man kan læse om hver enkel titel og se videohøjdepunkter fra mere end 100 års historie.
 
Zidane i verdensklasse
Raúl modtager læderet på midten af banen. Med en smuk aflevering sender han bolden ned langs venstresiden, hvor den lille back Roberto Carlos løber mod baglinjen. Han smækker bolden ind over, og på kanten af det store målfelt står den franske elegantier Zinedine Zidane, som med en nærmest akrobatisk manøvre og en helflugter i verdensklasse sender bolden ind bag en magtesløs tysk målmand. Det er minderne fra Champions League-finalen i 2002 mod Leverkusen, der bliver genoplivet.
“Det mål kan man godt tåle at se igen. Verdensklasse,” siger 32-årige Mikkel Jeppesen.
En hel etage af museet er dedikeret til Champions League-titlerne, som Real Madrid har vundet ni gange, siden den blev afviklet første gang i 1955/56. Mikkel Jeppesen og Edna Jasarevic sætter sig foran en skærm på omkring ni m2 og ser et potpourri af videoer fra sejrene i turneringen, hvor legender som Puskas, Di Stéfano og Raúl fejrede store triumfer.
Videre på ‘Tour Bernabéu’ møder man håbefulde fans, der får muligheden for at blive fotograferet med nuværende Real Madrid-stjerner som Casillas, Ronaldo, Ramos og Alonso, der bliver indsat digitalt på billedet af dig. Det er vældig populært, og Mikkel Jeppesen får ‘taget et billede’ med sin favoritspiller, midtbaneslideren Xabi Alonso.
Det er ikke noget for 25-årige Edna Jasarevic. Hun har ikke den samme passion for fodbold som Mikkel Jeppesen, men alligevel er det ikke kedeligt.
“Jeg er ikke så stor fan af fodbold, men jeg elsker at være på museer og opleve nye ting, så det er meget spændende at se det her,” siger hun, mens hun kigger rundt på de mange trofæer.
 
web80
 
Omklædning og græstæppe
Det grønne klæde breder sig snorlige henover bunden af stadion, som eksamensdugene, hvor universitetsstuderende skal vise sig selv frem og have topkarakterer. Og det er jo også det, Real Madrid skal overfor de mange millioner fans, som verden over følger Kongeklubben. Englænderen Paul Burgess er greenkeeper og sørger for de optimale betingelser, og i dagens regnfulde og overskyede anledning er halvdelen af græstæppet dækket af lamper, der udsender kunstigt sollys.
Forestil dig at stå i spillertunnellen på Santiago Bernabéu en aften, hvor Champions League-hymnen går i gang, og du skal til at løbe ind på banen.
“Det giver næsten gåsehud at tænke på, og det er fascinerende at stå helt nede på banen og kigge op på tilskuerpladserne,” siger Mikkel Jeppesen, der følger Real Madrid tæt og ser de fleste kampe.
Nede på græstæppet knipser kameraerne løs fra de mange fans, der vil have et billede med banen i baggrunden eller i udskiftningssæderne, der mest af alt minder om biografsæder.
Sidste stop er butikken, hvor det er muligt at købe alt i merchandise fra sutter, paraplyer og drikkedunke til de obligatoriske spillertrøjer i hvid, blå eller orange med lige præcis det navn på ryggen, man ønsker.
Der er noget på enhver smag på ‘Tour Bernabéu’, uanset om man er fodboldfan eller ej. En rundvisning koster 19 euro for voksne, og der er åbent hverdage fra 10-19 og søn- og helligdage fra 10.30-18.30. På kampdage er der begrænset adgang.
Af Tekst og foto: Kasper Ellesøe og Lisa Nordbo Fiil, kasper@norrbom.com og lisa@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa