Det danske magasin i Spanien
Forældrestøtte om fodbolddrøm

Forældrestøtte om fodbolddrøm

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Unknown-2
På Atlético Madrids U16-hold render en ung mand rundt, der en dag kan ende på det danske landshold. Han hedder Gonzalo Thomas Jørgensen de Vizcarrondo, han har kælenavnet ‘Lalo’, og hans far er dansk. Drømmen er at blive professionel fodboldspiller, men det tager tid at nå dertil, og det kræver ubetinget støtte fra forældrene.

 

Blot tre kilometer fra Estadio Santiago Bernabeu, hvor nogle af verdens største fodboldstjerner spiller fodbold, bor en ung mand med store drømme. I en lejlighed på Avenida de Burgos i Chamartín-kvarteret lidt nord for det centrale Madrid bor Gonzalo Thomas Jørgensen de Vizcarrondo, der dog ikke har sin hverdag på det verdensberømte station. I stedet er blikket rettet mod Ciudad Deportiva de Majadahonda, hvor den anden store Madrid-klub, Atlético Madrid, har sine træningsbaner. Her spiller Gonzalo for klubbens bedste ungdomshold i U16-aldersklassen, Atlético de Madrid Cadete, som er et af de bedste i Spanien.

Men det er ingen hemmelighed, at det kræver hårdt arbejde at blive professionel fodboldspiller. At være ung og håbefuld og have store drømme er ikke nok for at få succes. Gonzalo, med kælenavnet ‘Lalo’, er 15 år gammel, og han er halvt dansk. La Danesa har taget en snak med hans far Thomas Jørgensen, om hvordan man som forældre skal støtte og vejlede sit barn, når det har talentet og evnerne til måske en dag at kunne spille fodbold på højt niveau.
Thomas Jørgensen og hans kone Mercedes ønsker selvfølgelig det bedste for deres ‘Lalo’, men har også nogle krav og holdninger til, hvad der skal ske.
“Vi har klare holdninger til, hvordan vi vil gøre i forhold til ‘Lalos’ fodboldkarriere,” siger Thomas Jørgensen, der ikke tøver et øjeblik med at kalde sin søn øgenavnet, der straks leder tankerne hen på kendte fodboldspillere som Kaka eller Hulk, som har skiftet deres borgerlige navne Ricardo og Givanildo ud med et eksotisk kælenavn.
“Studierne er det vigtigste. Hvis han passer skolen, kan han få lov at gå så meget op i fodbold, som han vil, og som han gør. Men Gonzalo skal have en uddannelse at falde tilbage på, hvis det ikke udvikler sig, som vi alle håber.”
 
Inger piercinger og tatoveringer
I september begyndte Gonzalo Thomas Jørgensen de Vizcarrondo i gymnasiet. Han er dygtig i skolen, laver sine lektier og klarer sig godt til eksamen. I øjeblikket fungerer det fint at få skole og fodbold til at passe sammen, for han træner først om eftermiddagen. Sådan bliver det ikke ved med at være, for når man går fra at være ungdomsspiller til at være professionel, rykkes træningen til om formiddagen.
“Jo mere krævende fodbolden bliver, jo sværere vil det også blive for Gonzalo at følge med i skolen. Heldigvis er det et utroligt hjælpsomt gymnasie, der bakker 100 procent op om unge mennesker, der dyrker sport på højt plan, så der bliver ofte givet dispensation til eksamen, så det hele passer sammen,” siger Thomas Jørgensen, der fortæller, at han og Mercedes også kræver, at deres søn ikke har piercinger, tatoveringer eller en mærkelig og anderledes frisure.
“Han skal se ud som en naturlig og ung knægt,” mener de.
Derudover skal han være ydmyg og ikke blære sig.
“For os er det vigtigt, at han ikke bliver uopdragen, og han skal ikke blære sig og blive arrogant, fordi han er god til at spille fodbold. Vi foretrækker, at man holder lav profil, og så skal man tage det roligt og tage tingene, som de kommer,” siger Thomas Jørgensen, der udover ‘Lalo’ har sønnerne Carlos på 19 og Eduardo på 21 år.
 
Unknown-1
 
100 procent støtte fra familien
“Det vigtigste for os som forældre er, at Gonzalo kan lide at spille fodbold. Vi støtter ham 100 procent, bringer og henter ham til træning og kamp,” fortæller Thomas Jørgensen.
Det er nemlig ikke bare træning to gange om ugen og så hjem og hygge sig. U16-holdet har kun én fodboldfri dag om ugen, så der er nok at se til både fysisk og mentalt.
“Der bliver forlangt meget af de unge mennesker på holdet. Hver kamp skal vindes, og uafgjort er ikke nok, så det kræver også rigtig meget mentalt af Gonzalo. Derfor går han sammen med tre andre til en mentalcoach, som forbereder dem på nederlag og arbejder med, hvordan man tackler en given situation. Det er noget, han gør på sin ugentlige fridag fra træningen,” siger Thomas Jørgensen, der selv kom til Spanien som femårig og har boet i Madrid siden 1980.
 
Ingen fest og farver
Fest og farver, kærester og alkohol er for mange normalt i gymnasietiden, men det hører selvsagt ikke sammen med at spille fodbold på et højt niveau.
“Han har da en kæreste, men han ved også, at alkohol, rygning og alt sådan noget jo ikke er smart for en fodboldspiller, og det er slet ikke noget, han har lyst til,” fortæller Thomas Jørgensen, der arbejder som læge i Madrid.
I det hele taget tyder meget på, at livet er ved at blive meget professionelt for 15-årige Gonzalo Thomas Jørgensen de Vizcarrondo. Udover at han får 120 euro om måneden for at spille fodbold, følger andre oplevelser med, som næsten kun professionelle fodboldspillere oplever.
“‘Lalo’ har fået en FIFA-agent, og i sommer fik han tilbud fra Villarreal om at spille på deres ungdomshold og så bo på et akademi. Men han var lige ung nok, blev vi enige om. Der har også været interesse fra engelske klubber,” fortæller Thomas Jørgensen, der på sigt gerne ser sin søn tage til Storbritannien.
“England er jo et attraktivt land. For hvis han kommer derover for at spille, og det så ikke går, som vi håber, vil han stadig få noget ud af det, fordi han i det mindste lærer at tale engelsk på et højt niveau, og han får prøvet at bo alene i et fremmed land.”
 
Tager tingene stille og roligt
Der er ingen tvivl om, at Gonzalo Thomas Jørgensen de Vizcarrondo har talent for at spille fodbold. Derudover er han venstrefodet og spiller back. Det er den type spiller, der er størst efterspørgsel på i topfodbold. Med konstant støtte fra forældrene, viljen og lysten samt et stort talent er vejen banet, for at ‘Lalo’ kan få succes. Hvad der skal ske, hvis succesen ikke kommer, vil familien i Madrid ikke tænke på.
“Det hele er gået meget stærkt. Især det seneste år. Vi prøver at tage det roligt og presser ikke på,” siger Thomas Jørgensen.
Han har dog en drøm på vegne af sin søn, og det indebærer blandt andet dansk fodbold, hvor ‘Lalo’ allerede har været inde og snuse til U16-landsholdet. Han har været med til nogle træningslejre i løbet af 2013, og hvis alt går vel, kan vi i fremtiden få en Gonzalo Jørgensen at se på det danske landshold.
“Jeg ønsker for ham, at han kommer til at spille for en La Liga-klub og på Danmarks landshold. Jeg føler mig mest dansk, så jeg må være ærlig at sige, at det er det danske landshold, der betyder mest for mig. Når Danmark og Spanien mødes, holder jeg også med Danmark,” siger Thomas Jørgensen og tilføjer:
“Men jeg vil også være stolt, hvis ‘Lalo’ følger i mine fodspor og bliver læge.”
 
Unknown-4
 
Hellere Danmark end La Liga
Selv har ‘Lalo’ også store drømme, og han tror ikke på, at han kan opnå dem uden forældrenes støtte.
“Jeg har planer om at læse medicin efter gymnasiet, men min drøm er at blive professionel fodboldspiller og spille i en stor klub. Og jeg er glad for den støtte, jeg indtil videre har fået fra mine forældre, når de hver gang har kørt mig til og fra træning og kampe,” siger Gonzalo Thomas Jørgensen de Vizcarrondo, der også i fremtiden får brug for støtte og hjælp, hvis drømmen om at blive professionel fodboldspiller og læge skal opfyldes.
“Jeg tror, man kan opnå begge dele, men det kræver, at man knokler meget hårdt for det på universitetet, og så skal ens familie og venner støtte 100 procent op omkring det,” siger han og får stillet et sidste spørgsmål, om det ville være størst at spille i den spanske liga eller på det danske landshold.
“Det danske landshold, helt klart.”
Af Kasper Ellesøe

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa