Det danske magasin i Spanien
En gentleman uden karriereplan

En gentleman uden karriereplan

shutterstock 62263654
 
En ny bog om Michael Laudrups trænerkarriere kommer helt tæt på den danske verdensstjerne og hans nye job. “Michael Laudrup – En Gentleman I Nye Klæder” bygger på en lang række journalistiske samtaler med Michael Laudrup og de absolutte nøglepersoner omkring ham: hans chefer, klubpræsidenter, spillere, assistenter, fortrolige, støtter og kritikere. Det er folk, der var med ham på landsholdet og til Swansea.
Der bliver talt om det surrealistiske magtspil, da han var træner på Mallorca, kulturchokket i Moskva, spilleruroen i Getafe, værdikampen i Brøndby, drømmene om FC Barcelona og Real Madrid og meget mere.
Det er den 41-årige Jonas Nyrup, der har skrevet bogen sammen med Niels Pedersen, der har stået for en stor del af researchen. Jonas Nyrup er en af de mest flittige og alsidige forfattere i Danmark indenfor sportsgenren.
 
La Danesa bringer her et uddrag fra et kapitel, hvor Michael Laudrup på Mallorca fortæller om sin karriereplan.
 
Uddrag:
“Jeg aner ikke, hvad jeg laver om to år”
 
I det kølige lokale i trænings-fincaens bug var der tomt omkring det store mødebord. Men den afslappede kulisse var bedragerisk. Hele Danmarks forventninger til nationens bedste spiller
nogensinde hviler på ham overalt, hvor han sætter sine ben – også som træner. Det ligger nærmest som en nationalt forankret præmis for Laudrups trænerkarriere, at den da må blive lige så god som hans karriere som spiller. Både hvad angår triumferne og
klubskiftene.
„Jeg har hørt folk snakke om, hvad mit næste skridt må være, og hvad de tror, jeg stræber efter at ende med … Barcelona, RealMadrid,” sagde Michael Laudrup på Mallorca.
„Jeg må bare sige, at de tanker har jeg slet ikke. For det første ved jeg ikke, hvor lang tid jeg skal være træner. For det andet går mine ambitioner på de mål, jeg godt kan tænke mig at opnå i den klub, jeg er i nu.”
„Hvis du planlægger en hel karriere efter at komme til en af de klubber og får jobbet, så er du der måske stadig kun i én sæson. Måske scorer modstanderne i overtiden i den sidste kamp
i sæsonen, så dit hold kun bliver nummer to i ligaen, og så får du bagefter at vide, at samarbejdet må slutte. Skal man så gå og lave en planlægning over syv, otte, ni år for det? Efter 10 måneder kan du være væk.”
 
„Som spiller er der 23 pladser i truppen, og du kan godt have en målsætning om at komme til en af de største klubber i verden. Hvis du ellers har talentet til det og heldet på det rigtige tidspunkt, kan det lykkes, og derfra kan du så komme videre til en anden af de store klubber. For mig lykkedes det med Juventus, Barcelona og Real Madrid. Samme tankegang har jeg slet ikke som træner. Blandt andet på grund af den helt markante forskel i antallet af pladser,” sagde Laudrup.
Der er nu engang kun én cheftræner på et hold.
„Fodbold fungerer ikke som erhvervslivet, hvor man kan arbejde sig op fra bunden, blive partner og nå helt til tops, hvis man er rigtig, rigtig dygtig. Den rangstige kan man ikke overføre til fodbold, for her spiller helt andre ting og mekanismer ind. For eksempel Leonardo havde aldrig været træner før, da AC Milan ansatte ham på posten.
 
“Kunne du sagtens have et liv uden trænerjob, hvis det rigtige ikke dukker op?”
„Ja, ja, ja, det kunne jeg. Hjemme i Danmark taler man meget om at give den en skalle, indtil vi bliver pensionister, og så skal vi leve livet. Men hvad er det at leve livet? Jeg synes jo ikke, det er at ligge på sin flade og ikke lave noget. Det kan man måske gøre i et halvt år. At nyde livet er for mig kombinationen af at arbejde og få nogle oplevelser ud af det samtidig.
Jeg tror, at jeg altid vil have noget med fodbold at gøre, men ikke nødvendigvis som træner. I 2009 nød jeg at arbejde med 2-3 forskellige tv-stationer, da jeg rejste rundt med Champions League for Danmark, lavede noget for amerikanske ESPN og nogle gange også lidt for engelske Sky fra den spanske liga. Jeg kom rundt og oplevede noget og så fodbold fra en anden side. Nogle gange kunne min kone endda komme med. Jeg kunne godt lide, at jeg havde fri til familien indimellem, og i andre perioder arbejdede jeg meget intenst. Det er for mig en ideel måde at leve på. Jobbet som træner giver lidt mindre fritid og mere arbejde, for det er 11 måneder om året, men jeg kan sagtens se mig selv være træner og kombinere det med at få en oplevelse. Det kan være i USA eller andre steder.”

Michael Laudrup endte som bekendt med at forlade RCD Mallorca i røg og damp efter stor ballade med klubbens sportsdirektør. Derefter fandt Michael Laudrup sin næste oplevelse i walisiske Swansea, som han førte til en historisk sejr i den engelske Liga Cup-finale og en flot sæson i Premier League.
Laudrups assistenttræner på Mallorca, Miguel Ángel Nadal, anser det for sandsynligt, at der venter endnu større eventyr forude.
“Jeg kan sagtens se ham som træner for et af de helt store hold,” siger Nadal i “Michael Laudrup – En Gentleman I Nye Klæder”.
„Jeg tror, at han kan blive træner for Barcelona eller RealMadrid.”
 
Laudrups agent, Bayram Tutumlu, siger:
„Vi ved, at Michael vil komme til at træne et af de store hold, men det er ikke det rette tidspunkt lige nu.”
Bare fordi man ikke har en fast karriereplan, kan man godt have store drømme.
 
Jonas Nyrup og Niels Pedersen:
“MICHAEL LAUDRUP – En Gentleman I Nye Klæder”
527 sider, vejl. pris 349 kr.
Udgivet af Bogkompagniet
Fås også som e-bog
 
Vidste du?
Jonas Nyrup (f. 1972) flyttede til Navigolf i Mijas Costa i 2009, og boede der før han flyttede videre til Mallorca. Nu residerer han i Skagen. Jonas Nyrups forfatterskab tæller nu seks bøger. Tidligere har han udgivet:
„Den Sidste Kilometer” (med Brian Holm)
„Hooligan – de danske broderskaber”
„Mikkel Kessler – skabelsen af en kriger”
„De Professionelle” (med Martin Jørgensen)
„Alene på banen” (med Kenneth Carlsen)
 
Af Morten Møller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.