Det danske magasin i Spanien
Hvorfor dit og hvorfor dat? Æg på køl – eller ej?

Hvorfor dit og hvorfor dat? Æg på køl - eller ej?

shutterstock 146026142
 
Der er meget, der undrer os, når vi kommer fra vores vante rammer i Norden til de sydlige himmelstrøg i Spanien, og her på redaktionen modtager vi da også spørgsmål om alt lige fra: Hvorfor står æggene ikke på køl i supermarkederne? og Hvorfor er spanske politikere så korrupte? til Hvorfor kører nogle biler rundt med et L i bagruden? og Hvorfor er det så sparsomt med økologiske varer i butikkerne? I denne måned indleder vi en række klummer, der behandler nogle af disse til tider vanskelige og andre gange ret banale spørgsmål, som ikke desto mindre er kilde til stor undren bl.a. såvel skandinaviske tilflyttere som ferierende i Spanien. Har du noget, du undrer dig over, og som du synes, vi skal undersøge, så send en mail til kasper@norrbom.com
 
Jeg går en tur i supermarkedet og køber de første varer, efter jeg er kommet til Spanien, men midt imellem slagteren og køledisken med kød, står bakker med æg stablet ovenpå hinanden, klar til at blive taget ned fra hylden og puttet i kurven. Men noget er forkert, tænker jeg. Hvorfor er æggene ikke på køl? Tør jeg spise dem? Får man så ikke salmonellaforgiftning?
Jeg var fuld af tvivl, og der gik i hvert fald en måned, før jeg turde spise de ellipseformede, hvide og brune, fyldte skaller.
Mit indre vanemenneske viste mig, hvor meget vaner betyder. Når æggene står på køl i Danmark, så skal de det også, når jeg bor i Spanien, siger min fornuft mig i hvert fald. Og det giver også god mening for mig, da madvarer jo holder længere, hvis de bliver opbevaret køligt.
Da jeg endelig fik købt den første bakke med seks styk af den skrøbelige madvare, der gennemsnitligt vejer 63 gram, må jeg indrømme, at jeg straks satte dem på køl, da jeg kom hjem fra supermarkedet.
Efterfølgende har jeg tænkt meget over, hvorfor de ikke behøver at være på køl, og jeg kan sagtens se logikken i, at æg bliver opbevaret udenfor køleskabet. Når hønen lægger et æg, er der ikke ligefrem køligt under rumpen på den, måske nærmere varmt, og der er jo ikke et krav om, at ægget skal direkte i et køleskab, så snart det er lagt. Vi ser jo heller ikke et overtal af spaniere, der bliver syge af at spise æg, som ikke er på køl.
Jeg satte mig for at undersøge, hvorfor æggene er på køl i Danmark og ikke i Spanien. Mit første svar kom, da jeg fandt frem til en artikel fra britiske Daily Mail, der havde sat sig for at undersøge, hvad der skete med æg, der blev opbevaret i henholdsvis køleskabet og ved stuetemperatur. Æggene blev opbevaret i 14 dage og jævnligt testet for blandt andet salmonella. Resultatet var, at der absolut ikke var nogen forskel på æggene.
Derfor tyder det jo på, at der ikke er en grund til at opbevare æg i køleskabet. Ikke desto mindre er de stadig placeret i køleskabe i Danmark. Ved et nærmere kig på reglerne viser det sig, at EU har bestemt, at æg har en udløbsdato på 28 dage, før de bliver dårlige. Det er vel at mærke for æg, der står i stuetemperatur. Det betyder vel, at æggene kan holde sig flere uger længere, hvis de står på køl.
Men i Danmark står æggene altid på køl i supermarkederne, modsat hvad vi ser i Spanien, hvor æg og krydderier står side om side. Det skyldes en særregel i Danmark, hvor det er vedtaget, at æg skal stå på køl ved maksimalt 12 °C, selvom der ikke er en videnskabelig grund til det. Måske er vi danskere bare ekstra sippede, det er svært at sige.
Men når jeg i dag går en tur i mit spanske supermarkedet, ryger æggene roligt i indkøbskurven, for jeg har ikke fået dårlig mave af at spise dem. Og jeg har ingen betænkeligheder ved at lave tortilla española af æg, der ikke har stået på køl, selvom jeg må sige, at jeg var meget skeptisk i begyndelsen.
 
Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.