Det danske magasin i Spanien


Tapas og caña til to personer på El Espejo

Modsat mange steder i Andalusien holder alle granadinske barejere stolte fast i traditionen om en gratis medfølgende tapa, når man bestiller en drink. Her er ingen undtagelser, udvalget er stort, men kvaliteten varierer, og det kan derfor være lidt en jungle at finde frem til de bedste tapassteder i Granada.

Tapa betyder låg, og fænomenet med at servere en gratis medfølgende tapa har flere forskellige oprindelseshistorier. Den mest populære går tilbage til den daværende Kong Alfonso X, som i det 13. århundrede, beordrede et ”låg” til sin vin for at beskytte vinen mod fluer og sand. Dette låg bestod oprindeligt af en skive brød eller lidt pølse. Kong Alfonso var så begejstret for denne spiselige løsning, at han beordrede alle beværtninger til at servere en medfølgende tapa. Den simple skive brød har siden udviklet sig, og du finder i dag tapas i alle afskygninger med inspiration fra hele verden.

 

Tapas med manér
Spanierne og ikke mindst granadinerne er vilde med tapas. Det er så stor en del af deres kultur, at de endda har udviklet deres eget ord for ”at gå ud at spise tapas” – tapear. De bedste tapasbarer er altid fyldte til bristepunktet, og det kan generelt være et godt pejlemærke, hvis man ikke kender stederne, at vælge de steder hvor du må kæmpe lidt for at komme frem til baren.
Men at spise tapas i Granada er ikke nødvendigvis så nemt, som det umiddelbart kunne lyde. Der følger nemlig en helt række uskrevne regler og normer, som hurtigt afslører, om du er velbevandret tapasnyder eller klodset turist – derfor først en introduktion til den hemmelige verden af tapasmanerer:

• Spanierne er sociale mennesker, og man bør da også være minimum tre personer, samtidig bør man ikke være for mange, så man generer de andre gæster i baren.

• Man skiftes til at give en omgang, og det er god skik, at alle bestiller det samme.

• Tapas er små retter, der er nemme at håndtere, og de bør derfor også spises stående ved baren.

• Frådseri er ildeset, og generelt handler det om at være elegant, men afslappet selvom man spiser med fingrene – og står op!

• Det er ideelt kun at spise en enkelt tapas for derefter at gå videre og opleve andre barer og stemninger.

• Undgå kontroversielle samtaleemner som religion eller politik – tapas skal nærmere være afslappet sniksnak.

• Tapas kan enten nydes som en appetizer til frokostmåltidet om eftermiddagen, men langt de fleste går først ud til tapas efter klokken 20.

Så vidt den foreskrevne opførsel, men kan du godt lide at sidde ned og spise din mad, diskutere politik og spise før klokken 20, kan man heldigvis også sagtens slippe af sted med det. Brug i stedet din energi på at nyde de fantastiske tapas efter en dag på Alhambra eller rundt i byen.


Tapas og caña fra La Antigüalla

De bedste tapasbarer
I Granada finder du gode tapasbarer rundt omkring i hele byen, men især det centrale område omkring Calle Elvira i Albaicín er kendt for gode barer, som ligger side om side. Konkurrencen er hård og barerne forsøger at lokke kunderne ved at servere bedre tapas end naboen.
Langt de fleste barer reklamerer for ”caña y tapa”, og der bliver da også solgt klart flest øl, men hvad enten du køber øl, vin eller sodavand får du altid en tapa med. En lille øl (caña) og en medfølgende tapa koster cirka 1,70 euro, mens en lidt større øl (en tubo) koster cirka 30 cent mere. Et glas vin koster typisk omkring 2-2,5 euro.

 

Babel World Fusion
Calle Elvira 41

Væggene er udsmykket med billeder af berømte monumenter og forskellige personer fra hele verden, og som navnet på restauranten antyder, bliver forskellige kulturer fra hele kloden her forenet. Du kan selv vælge din medfølgende tapas og har mulighed for at rejse jorden rundt og vælge tapas fra alle verdenshjørner, som for eksempel thairuller, italiensk risotto eller afrikanske samosaer. Her er altid mange mennesker, og restauranten kan med fordel besøges om eftermiddagen, hvor der er større chance for at få plads ved et bord.

 

Sonho
På hjørnet af Cedran og Calle Elvira.

Stemningen her er meget afslappet, med marokkopuder, sofaer og små borde, som man kan slænge sig i. Man kan nyde en selvvalgt tapa ud fra et rimeligt sortiment, som alle er veltilberedte. Prøv for eksempel deres spinatpizza med gedeost, små mexicanske pandekager eller miniburgere.

 

La Antigüalla
Calle de Elvira

Tæt på Plaza Nueva på Calle Elvira finder man Antigüalla. Baren er udsmykket med middelalderrustninger og skjolde og har et gennemført middelaldertema. De serverer sandwich med ost og skinke og pommes frites som tilbehør. Antigüella er kendt for deres meget store portioner, og for prisen af et par små øl har du hurtigt fået tapas, der kan gøre det ud for et stort måltid.

 

El Espejo
Calle de Elvira 40

Lidt længere henne ad Calle Elvira finder man den mere klassiske spanske tapasbar El Espejo.
Her serverer de klassiske spanske tapas dog med et mere moderne præg og knap så fedtede. Bestiller du en kande sangria, får en stor tallerken med adskillige klassiske tapas som skinke, stegte kartofler, ærter, stegt hamburgerryg, peberfrugtkompot m.m.

 

Potemkin
Placeta Hospicio Viejo

På et lille torv i kvarteret Realejo ligger denne lille japanske restaurant, som er for dem der ønsker en lidt anderledes tapasoplevelse. Her får du frisklavede sushitapas, som kokken kreerer lige for næsen af dig. Stedet er meget lille, og man kan risikere at gå forgæves, fordi det er fyldt til randen.

 

La Brújula de Momo
Calle Moncayo 1

Cafeen er ikke lige til at finde, hvis man ikke ved, den er der, da den ligger gemt inde ad en sidegade til Calle Molinos. Den er et oplagt besøg på vej ned fra Alhambra. Her får du farverig indretning og mulighed for at slænge dig i en lænestol, mens du tager en spil scrabble eller læser en af deres bøger. De serverer vegetariske tapas, men man behøver bestemt ikke være vegetar for at nyde deres hjemmelavede hummus eller auberginepaté serveret på groft brød.

Cocktail fra de syv verdenshave på Babel

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.