Det danske magasin i Spanien
Cirque du Soleil – artister og akrobater uden lige

Cirque du Soleil – artister og akrobater uden lige

De sidste publikummer kæmper bravt for at finde frem til deres pladser, inden showet starter. Forventningerne er store til trods ganske lidt kendskab til aftenens forestilling. For mange er det første gang, andre er erfarne fans, der glæder sig til at se, hvad aftenen byder på, og de skuler til de sidste publikummer, der farer forvirret rundt i salen for at finde deres rette pladser – som om det er deres skyld, at forestillingen ikke er gået i gang. Med ét bliver der musestille i salen, alles ansigter er rettet mod scenen, hvor alt ligger hen i mørke. Det sitrer i kroppen, da koret begynder at synge med stærke melankolske stemmer. Publikum sidder som forstenet i deres sæder, som om de er blevet kastet ind i et andet univers. I takt med musikken tændes det ene spot efter det andet på scenen. Showet er i gang, og artisterne, som publikum har ventet på, vrimler ind på scenen iført farverige kostumer. Musikken tager en mere opmuntrende drejning, og publikum liver op, mens scenen fyldes med artister og akrobater. Cirque du Soleil – verdens mest berømte cirkus – er endnu en gang kommet til Málaga og gensynsglæden er stor.

Fire dage med eventyr og akrobatik
Det canadiske cirkus Cirque du Soleil, der gæster Málaga de første fire dage af december i år, formår altid at tiltrække et stort publikum uanset hvor i verden, de afholder deres shows. En af grundene hertil er den fantastiske koreografi, hvor artisterne, tragedie udtrykt via musikken og akrobatiske kundskaber er så godt sammensat, at publikum efter endt show altid vil have mere. Netop derfor er en stor del af publikum gengangere, der blev så betaget af den første forestilling, at de vælger at se alle de efterfølgende shows, der kommer til Málaga. Alegría er på verdensplan set af over 10 millioner personer.
Cirque du Soleil optræder i perioden fra den 1. til 4. december i Málaga med forestillingen Alegría. I modsætning til sidste gang Cirque du Soleil gæstede Málaga, hvor showet blev afholdt på Feria-pladsen, rykker gøglertruppen denne gang indendørs i Palacio de Deportes Martín Carpena, hvor der er plads til 11.000 gæster. Forestillingen Alegría er instrueret af den anerkendte Franco Dragone, der er teaterinstruktør og har stået bag en stor del af Cirque du Soleils forestillinger. Med sin baggrund indenfor teaterverdenen, hvor han fortrinsvis har instrueret teater med udgangspunkt i stofmisbrug, hjemløse og fængselsmiljøet, har Dragone formået at kombinere teater med gøglerforestillinger, og resultatet er en række fantastiske shows med artisterne og akrobaterne fra Cirque du Soleil som frontfigurer.

Håb forude
Trods forestillingens navn Alegría, der reelt set betyder glæde, er her nærmere tale om en tragedie. Dragone instruerede Alegría i forbindelse med Cirque du Soleils tiårs jubilæum i 1994. I stærk kontrast til den glæde, som Cirque du Soleils indehaver Guy Laliberté udstrålede efter mange års kamp for at blive anerkendt på internationalt plan, mente Dragone, at de mange års kamp bedst ville blive udtrykt ved en tragisk forestilling, for som han sagde, anvendes ordet alegría, når man oplever stor fortvivlelse men samtidig er sikker på, at der er lys forude. Og på den baggrund kom Alegría til verden. Scenariet i Alegría er på samme måde bygget om omkring gotisk arkitektur, der skaber følelsen af undertrykkelse og tragedie, og alle kostumer er designet i dekadent barokstil. Trods sin meget anderledes genre er Alegría et af de mest berømte shows, og soundtracket er Cirque du Soleils bedst sælgende til dags dato. Alegría er ligeledes som den eneste af Cirque du Soleils forestillinger blevet filmatiseret i 1999 – også med Dragone som instruktør.

Uden artisterne ingen historie
Hvad enten der er tale om Alegría eller en af de mange andre forestillinger i Cirque du Soleils repertoire, ville disse shows ikke eksistere, hvis det ikke var for de mange professionelle artister og akrobater, der hver dag sætter sit liv og lemmer på spil for at give publikum mest muligt for pengene. Alegría består af 55 artister fra 15 forskellige lande, som kan præstere de mest utrolige akrobatiske manøvrer. I 40 meters højde svinger artisterne sig fra trapez til trapez, kaster rundt med hinanden samtidig med at livsfarlige saltomortaler udføres. Andre kaster med ildknive, former kroppen i umenneskelige positioner samtidig med, at historiens hovedpersoner bringer hele showet til live med en tragisk fortælling.

Fleur guider publikum gennem Alegría. Han er en utroværdig og uforudsigelig personlighed, der kan virke morsom, men mest af alt gammel og gnaven. Han går elegant klædt, selvom den fine jakke har svært ved at dække den store vom. Han omkredses af de gamle fugle Old Birds, der i kontrast til Fleur stadig tror, de er unge og smukke og at bedre tider ligger lige for døren. De repræsenterer det gamle aristokrati, og selvom de hele tiden smiler til deres spejlbillede i figurative spejle, er de i virkeligheden vansirede, gamle og grimme. For at gemme realiteterne pynter de sig med flotte hatte og flamboyante kostumer med bånd, smykker og broderier. Tamir har et varmt hjerte og giver altid en hjælpende hånd. Han er en magisk fe, der altid dukker op, når der er brug for ham. The White Singer er en historiefortæller, der synger om alt det, hun ser omkring sig. Hun synger om melankoli, håbløshed, glæde og lykke. The Black Singer er den hvide sangers alter ego. Hun synger om de samme ting men med en ondskabsfuld tone. Hendes sorte kjole afspejler de mange hemmeligheder, hendes hjerte gemmer på.

Cirque du Soleil er i anno 2011 i en kategori for sig selv. Hjernen bag Solens Cirkus, Guy Laliberté, kunne ikke i sin vildeste fantasi have forestillet sig den succes, hans projekt vil få, da han for 15 år siden måtte ty til hjælp for at realisere sin drøm og samtidig overleve. Men hvad der i 1984 startede med en lille teatergruppe på 20 gadeoptrædere, er i dag et foretagende med over 5.000 ansatte på verdensplan.

Kort og godt
* Der anvendes 400 kostumer i Alegría.
* Alle kostumer er syet i Montreal, Canada, hvor over 300 designere og syersker er ansat.
* Det tager 200 timer at sy en Old Birds kostume.
* Cirque du Soleil beskæftiger i dag 5.000 personer, hvoraf 1.300 er artister.
* På hovedkontoret i Montreal er der 2.000 personer ansat.
* Der findes mere en 100 forskellige arbejdsstillinger hos Cirque du Soleil.
* Cirque du Soleil har ikke modtaget nogen form for økonomisk støtte siden 1992.
* Mere end 100 millioner har set Cirque du Soleils shows siden 1984.

Af Louise Kahrine Pedersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.