Her er Madrids nyeste attraktion: Madrid Rio

Her er Madrids nyeste attraktion: Madrid Rio

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Kilometer efter kilometer med brede gang- og cykelarealer, store parker, springvand, idrætspladser, badestrande og utallige broer. Madrids nye paseo langs bredderne på floden Manzanares er et must på din næste tur til hovedstaden.

Madrid har fået en ny turistmagnet! Idéen til byens nye paseo blev første gang fremført i 2005, og i år står den så endelig klar. I næsten 40 år har ringvejen M-30 lagt beslag på store dele af flodens bred og hindret mange madrileños adgang til deres egen bys flod. Men nu er situationen vendt på hovedet. Motorvejen er gravet ned under bakken og enorme områder på begge sider af floden er omlagt til et stort, levende, grønt bælte i otte kilometers længde.

”Et nyt referencepunkt”
I april i år kunne denne del af den nye paseo så officielt åbnes af Madrids borgmester Alberto Ruiz-Gallardón. Han mener, at Madrid Rio-projektet vil blive et ”referencepunkt for det nye Madrid”, og at denne del vil være med til at udvide Madrids kulturelle hjerte. Nu handler Madrid om meget mere end bare Puerta del Sol, Gran Vía, Plaza Mayor og Paseo del Prado, siger han.

Samme Ruiz-Gallardón får en stor del af æren for, at det storstilede projekt nu er en realitet. Men borgmesteren har også måttet tage imod kritik for, at slutsummen for motorvejen og det grønne bælte efter fem års byggearbejde er løbet op i fire milliarder euro. En udgift, som Madrid kommune har pålagt sig selv, og som, mange madrileños frygter, vil give ekstra kommunale skatter.

En dyr fryd for øjet
Men det er heller ikke bare grøn idyl tilpasset behovet for rekreation eller en rolig, afkølende spadseretur, når solen er på vej ned efter endnu en hed dag på jobbet, som los madrileños får for de mange skattekroner. Her sidder også forelskede par i græsset, nogle kæmper sig op ad de nye klatrevægge, andre spiller fodbold eller basketball på boldbanerne, børnene har utallige legepladser at boltre sig på, mens andre igen finder udfordringer på det nye skateboardanlæg eller tilbringer eftermiddagen på badestranden, som hører til. Folk, som er interesseret i musik, har fået deres egne koncertscener. Og dertil kommer løberne og cyklisterne, som vil have deres daglige ture. De har alle fået noget ud af prestigeprojektet Madrid Rio.

Start i nordvest
Vil du opleve Madrids nyeste varemærke, er det bedste udgangspunkt for den otte kilometer lange spadseretur metrostationen Príncipe Pío nord for ”Palacio Real”. Når du kommer ud fra stationen, tager du første mulighed til højre og går ned mod Manzanares’ bredder. Hold til venstre sydover, oplev og nyd turen langs flodens bred. Flere steder kan du vælge, hvilken side af vandet du vil bevæge dig på. På din vej vil du opleve grønne arealer og blomsterparker, flotte springvand og heftige, ikoniske designløsninger på broer og parkanlæg samt flere historiske monumenter.

Internationalt engagement
Bag Madrid Rio står en række kendte arkitekt- og designkontorer fra både ind- og udland. Mest omtale er nu nok tilfaldet den nye og monumentale Arganzuela-bro, som ligger helt syd i arbejdsområdet. Den ligner to proptrækkere i sølv, som mødes og næsten skruer sig ind i hinanden på østsiden af Manzanares. Den blinker spektakulært i solskinnet, og ved aften- og nattetid er broen oplyst som et tøndelignende fyrtårn – hvis man kan forestille sig det.

Det er den franske arkitekt Dominique Perrault, der står bag mesterværket, som har en overflade på 1.684 kvadratmeter, er 250 meter langt og har en diameter på mellem fire og syv meter. Broen, som har plads til både fodgængere og cyklister, binder byens øst og vest sammen.

Tre hovedfunktioner
Madrid Rio skal tilgodese tre områder: Miljø, fritid og sport.
”Vi har transformeret aksen langs Manzanares-floden, begravet motorvejen M-30 for at anlægge en stor urbanpark, og samtidig har vi skabt en enestående miljømæssig infrastruktur”, siger Pilar Martínez Travel, repræsentant for planlægning og gennemførelse af projektet på vegne af Madrids byråd. Hun er ikke i tvivl om, at byens nye ”rygrad” vil blive en af de vigtigste attraktioner i den spanske hovedstad.

Fakta om Madrid Rio:
• Det totale areal for udbygningen af Madrid Rio er på over 1,2 millioner kvadratmeter. I alt dækker projektet otte kilometer langs Manzanares-floden.

• Tidligere passerede en million biler dagligt på motorvejen M-30, som nu er gravet ned og ført gennem en tunnel.

• De første planer for området blev lanceret i 2005. Prisen har angiveligt nået fire milliarder euro.

• På området er der plantet 33.000 træer og 460.000 buske. Der findes baner og anlæg til flere typer sport og idræt, fontæner, haveanlæg, springvand, caféer, klatrevægge, en strand og et koncertanlæg med plads til 20.000 mennesker.

• Manzanares-floden, som løber gennem Madrid, er blot 92 kilometer lang og er en sideflod til Jarama.

• Tilsammen har området i dag 32 nye og restaurerede broer, som binder øst og vest sammen i Madrid.

Af Arne Bjørndal

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa