En guide til boligkøb i Spanien september 2011

En guide til boligkøb i Spanien september 2011

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Kyststrækningen fra Almuñécar i øst til Sotogrande i vest har de seneste 40 år tiltrukket rigtigt mange danskere, som søger et dejligt sted at nyde et velfortjent otium eller nye karrieremæssige udfordringer i et marked i rivende udvikling.
Er man ikke specielt godt kendt på Costa del Sol, anbefales det, at man tager sig god tid til at se på de forellige områder, inden man beslutter sig for at købe en bolig. Øst for Málaga ligger blandt andet Almuñécar og La Herredura, hvor der er lidt længere mellem byerne med de fordele og ulemper, det nu medfører. Det er samtidig et meget smukt og frodigt område.
Også øst for provinshovedstaden ligger Torre del Mar, Torox og Nerja, som alle er fine byer med en del fastboende udlændinge. Bag kysten her finder man de smukke bjergbyer Frigiliana og Cómpeta, som mange er faldet for.
På den vestlige side af Málaga, få kilometer fra lufthavnen, ligger først den gode gamle kending Torremolinos og herefter Benalmádena, der består både af en kyststrækning (Costa) og en landsby (Pueblo). Herefter følger i geografisk rækkefølge Fuengirola og Mijas, som mange danskere allerede har valgt at kalde ”hjem”.
Lidt længere mod vest kommer flotte Marbella med lystbådehavnen Puerto Banús, derefter San Pedro og Estepona, og endelig, få kilometer fra Gibraltar ligger den meget internationale by Sotogrande.
Ejendomsmæglerne kender alle områderne og deler gerne ud af denne viden, da de ved, hvor vigtigt det er, at man fra starten vælger det område, som passer én bedst.

Søg altid advokatbistand
Når først man har fundet den ejendom, man ønsker at købe, er næste skridt at få nedfældet de aftalte vilkår i en kontrakt. Udarbejdelsen af denne kontrakt foretages ofte af mæglerens advokat.
Inden en købs- eller reservationskontrakt underskrives, bør man nøje gennemgå denne med sin egen advokat. Hermed sikres, at man bliver bekendt med de væsentligste vilkår for handlen og får mulighed for at tage stilling til, om disse kan accepteres eller ej.
De forhold, man bør være opmærksom på, kan variere en smule afhængig af, om det drejer sig om køb i et ejendomsprojekt, dvs. en ny ejendom, eller om der tale om gensalg.

Ejendommens juridiske situation bør undersøges
Nogle af de spørgsmål, som bør afklares:
• At den person, der fremstår som sælger af ejendommen, reelt er ejeren.
• Om ejendommen er behæftet med lån eller om der har været gjort udlæg heri.
• Hvad der eventuelt skyldes i ejendomsskat (IBI). Ejeren af ejendommen pr. 1. januar er forpligtet til at betale IBI for hele året.
• Hvorvidt ejendommen er udlejet til andre personer.
• Om ejeren er resident eller ikke-resident.
• Er ejendommen tilknyttet en ejerforening, skal det undersøges, om der er et udestående her.
• I hvilket omfang ejendommen er omfattet af særregler. De fleste oplysninger findes i den dokumentation, som sælger har, mens resten kan indhentes fra ejendomsregistret, kommunen og ejerforeningen.

Spansk ID-nummer
Selvom man måske ikke ønsker at få opholdstilladelse i Spanien, skal man for at kunne købe en bolig have et ID-nummer, som kaldes Número de Identificación de Extranjeros (forkortes NIE). Man ansøger om nummeret på politistationen (Comisaría de Policía).
Man skal medbringe følgende:
• Ansøgning om NIE (kan downloades HER eller fås hos politiet).
• Gyldigt pas og kopi af dette.
Ventetiden på at få sit NIE er to dage, og det koster 16 euro.
Det er desuden muligt at søge om et NIE-nummer på den spanske ambassade i København.

Permanent opholdstilladelse
Som EU-borger har man naturligvis ret til at opholde sig permanent i Spanien.

Dog skal man have en opholdstilladelse (residencia), og det kræver, at man igen går til det Comisaría de Policía, som ligger tættest på ens bopæl.
Man skal medbringe:
• Original ansøgning om førnævnte NIE.
• Officiel ansøgningsblanket om residencia EX16 (fås på samme politikontor eller kan hentes HER)
• Gyldigt pas og en kopi af dette.

Det koster pt. er 10 euro, som skal betales i en bank/sparekasse, som samarbejder med politiet (tjek på stationen). Det anbefales også, at man spørger om beløbet, da dette kan ændre sig. Man får sin opholdstilladelse med sig med det samme.
Eftersom det er lovpligtigt at kunne identificere sig, bør man altid have billedidentifikation på sig, hvilket kan være spansk kørekort. Opholdstilladelsen, der er et stykke A4-papir, er dog ikke nødvendig at have på sig, men for nemheds skyld anbefales det altid at have en kopi med sig.

Indskrivning i folkeregistret
Det er ikke lovpligtigt at indskrive sig i folkeregistret (empadronamiento). Det anses snarere som en moralsk forpligtelse, da ens kommunes sygehuskapacitet, antallet af politibetjente, skoler og andre offentlige ydelser afhænger heraf.
Har man skolesøgende børn, er det dog nødvendigt, og flere kommuner lokker med rabatter på ejendomsskatter og andre betalinger til det offentlige, hvis man er indskrevet.

Man skal henvende sig til sit kommunekontor for at blive indskrevet.
Medbring:
• Bevis på ens adresse; skødet på ens bolig eller en lejekontrakt.
• En kvittering for betalt lys, vand, afgifter eller telefon, hvor denne adresse fremgår.
• NIE eller residencia samt pas.

Underskrivelse af skøde hos notaren
Når først man har undersøgt boligen såvel fysisk som juridisk, og man er blevet enig med sælger om betingelserne (pris, dato for overdragelse m.v.) for handlen, skal skødet underskrives. I Spanien skal dette ske enten ved personligt eller en befuldmægtiget fremmøde for en notar.

Moms på bolighandel halveres
Momsen på køb af nye boliger sænkes fra otte til blot fire procent frem til d. 31. december 2011. Målet med dette tiltag fra den spanske regering er naturligvis at stimulere salget, og det kan mange potentielle spaniensdanskere få glæde af, hvis de handler bolig i år.

Handelsomkostninger
Man skal som grundregel påregne handelsomkostningerne på omkring 10% af prisen. Købers handelsomkostninger udgøres af:
• Nybyggeri: AJD-stempelafgift på en 1% af prisen samt moms på 8%.
• Gensalg: ITP-stempelafgift på 7% af prisen på pris op til 400.000, fra 400.000 betales 8% af prisen.
• Hvis optagelse af lån betales der yderligere AJD-stempelafgift på 1% – beregnes af lånebeløb og garanti. Der kommer ekstra notar- og tinglysningsomkostninger til.
• Vær opmærsom på af ovenstående stempelafgifter gælder for Andalusuien, og kan variere i andre dele af Spanien.
• Notar og tinglysning afhænger af prisen.
• Advokat ca. 1%.
• Sælgers omkostninger: Plusvalia (merværdiafgift), evt. mægler, evt. egen advokat og skat af evt. fortjeneste.

Køb af bolig efter plantegning
Når en ejendom købes på projektstadiet, skal sælger udstede en bankgaranti til køber for de betalinger, som sælger modtager af køber. Dette sker dog ikke altid af sig selv, og som køber bør man derfor erindre sælger om dette. Man bør også sikre sig, at garantien gælder frem til underskrivelsen af skødet, da det først er i dette øjeblik, at man er ejer af ejendommen.


Drømmebolig på første række til golf
Lauro Golf Resort & Residential er nok den mest populære golfklub blandt danskere på Kysten. Det skyldes de dejlige naturomgivelser og det smukke bjerglandskab, der omringer den 27-hullers golfbanebane, hvor de oprindelige oliventræer og anden vegetation er bevaret.
Det er nu muligt at få en drømmebolig på første række til golfbanen. Lauro Golf Resort & Residential har et lille men lækkert udvalg af rækkehuse, lejligheder og duplex-lejligheder. Alle er opført i moderne, og stilrent design, men med de traditionelle andalusiske detaljer. Se mere på www.laurogolf.com.

Golfklubben er desuden vært for den populære Grundlovsmatch, der hvert år afholdes den 5. juni. Som medlem af Lauros Venner er prisen på greenfees 25 euro per person og 60 euro for to greenfees incl. buggy. Der spilles hver tirsdag fra den 12. september. Ring og hør nærmere på +34 952 41 27 67.

Ejendomsmægler med den rigtige erfaring
Villy Brønnum er konstruktør og har boet på Costa del Sol siden 2004, hvor han de sidste fire år har arbejdet som selvstændig ejendomsmægler. De to relaterede brancher går nu op i en fin enhed i firmaet VBN Estates. ”Vi beskæftiger os med renovationer og andre byggeopgaver, og har vore egne håndværkere tilknyttet. Samtidig er vi tre personer, der har den nødvendige ekspertise som ejendomsmæglere i området mellem Benalmádena og Estepona, samt nu også en medarbejder på Costa Tropical”, siger Villy Brønnum. Han fortæller også, at firmaet VBN Estates står for salgskontoret af de fantastiske villaer i Retamar Santa Matilde i Benalmádena og yderligere er der over 14.000 gensalgsboliger på hjemmesiden samt en del boliger til salg direkte fra banken.

For mere information omkring VBN Estates aflæg et besøg på www.vbnestates.com.

Simzar Estates advarer mod urealistiske forventninger

Siden finanskrisens begyndelse er boligpriserne på Kysten faldet med ca. 40 %, vurderer Mette Skovby Jensen fra Simzar Estates. Det har bevirket, at mange købere har fået et alt for optimistisk billede af, hvad de kan få for deres penge. ”Du får altså ikke en lejlighed med perfekt beliggenhed ned til stranden for 100.000 euro. De fleste sælgere er folk, der ikke er økonomisk pressede til at sælge, og når køber forventer at få urealistisk meget for sine euro, er det tit svært at finde hinanden,” siger Mette, der råder køber til at slå til, når den rigtige ejendom byder sig, og sælger til at erkende markedets aktuelle tilstand. ”Priserne ligger nu på et fair niveau for både køber og sælger,” vurderer hun og nævner endnu et tungtvejende argument for at købe hus i år. ”Købsmomsen på nybyggeri er til udgangen af dette år nedsat fra otte til fire procent, så der er altså en del at spare her”, slutter Mette.
Se www.simzar.com.

Komplet advokatbistand gennem dansk-spansk samarbejde
Det dansk/spanske advokatkontor, Ana María Navarrete, har siden 1994 assisteret danskere bosat i Spanien med alle former for juridisk bistand, fra køb og salg af fast ejendom, testamenter, arv og skifte til leje og udlejning af bolig, selskabsret, by- og lokalplanlægning samt civile sager. I samarbejde med advokatfirmaet Thykier & Rahbæk i Greve, Danmark tilbydes en altomfattende advokatbistand, der dækker sager, som kræver juridisk behandling i både Spanien og Danmark, som fx arvesager og dødsboer med aktiver i begge lande. Samarbejdet betyder, at alle sager løses rationelt og med et højt kompetenceniveau samt hurtigere end normalt, hvilket i sidste ende kommer klienten til gode.
For mere information se www.navarrete.dk og www.advogreve.dk.

JS Ejendomskontor – din vej til sikkert boligkøb på Costa Blanca
Overvejer du at købe bolig i Spanien? Så læg vejen forbi JS Ejendomskontor, som er et dansk ejendomsmæglerfirma med hovedkontor i Torrevieja. Ejendomskontoret har 12 års erfaring med ejendomshandel på Costa Blanca, fra Alicante i nord til Cartagena i syd. Man er derfor garanteret den bedste service inden for salg af både brugte og nyopførte boliger. Dette omfatter rådgivning om finansiering i dansk og spansk realkredit, køb af hårde hvidevarer, møbler, aircondition, anlægning af have mm. JS Ejendomskontor bistår også med advokatrådgivning i forbindelse med boligkøbet, da kontoret har et tæt samarbejde med advokatfirmaet JLJ Lawyers & Services, som tager sig af alle spørgsmål af juridisk karaktér. Kunderne betjenes på dansk, svensk, norsk, tysk og spansk.

JS Ejendomskontor S.L., Jørn Erik Schmidt, tel: 660 45 98 89, Mail: jes@jsejendomskontor.com.

Kvalitetsbevidst dansk flyttefirma med over 100 års erfaring
Silkeborg Flytteforretning har siden 1990’erne haft kontor i Los Boliches på Costa del Sol. Det ledes af Mads Brygmann. Med fast afgang hver måned til og fra Spanien kan flyttefirmaet tilbyde en meget fleksibel flytteservice, der også inkluderer pakning og opbevaring, der altid tilpasses kundens planer. Desuden dækker Silkeborg Flytteforretning hele Danmark med afhentning og levering hver uge. Alle flytninger tilbydes til konkurrencedygtige priser, og det er Silkeborg Flytteforretnings primære mål altid at overholde aftalte betingelser og leveringstider. En flytning indebærer ofte stor usikkerhed, derfor er det vigtigt, at kunden føler sig tryg og kan regne med en komplet service, der dækker alle dennes behov. De mere end 100 år inden for branchen garanterer desuden, at Silkeborg Flytteforretning er et solidt flyttefirma, der er kommet for at blive.
For yderligere information om flytninger ring til Silkeborg Flytteforretning på +45 86 82 36 11 eller +34 952 46 18 44. Du kan også besøge www.silkeborg-flytteforretning.dk

Find din drømmebolig hos Morback & Lindwall Properties
Det skandinaviske ejendomsmæglerfirma Morback & Lindwall Properties i Nueva Andalucía startede op allerede i 1983, og har stor erfaring med boligmarkedet. Det skyldes blandt andet firmaets mål, som er altid at have et godt forhold til køber og sælger både før, under og efter handlen, så alle parter er tilfredse. Morback & Lindwall Properties er specielister inden for mange områder og stræber altid efter at finde den perfekte bolig til køber til en god pris. Udbuddet af boliger finder man fortrinsvis i området Golf Valley nord for Puerto Banús.
Morback & Lindwall har kontor på Plaza de Los Naranjos 4, Aloha Pueblo, Nueva Andalucía i hjertet af den populære Golf Valley. 
Se hjemmesiden www.ml-properties.com eller ring +34 952 81 65 00.

Design og indretning på højt niveau
Roche Bobois i Marbella har noget helt specielt over sig. Det er stedet, hvor moderne og klassisk design mødes, hvor stil og “Savoir faire” er det essentielle omdrejningspunkt. De forskellige møbelkollektioner hos Roche Bobois er helt specielle og til tider nyskabende. Har du brug for indretning af dit hjem, nye ideer, et friskt pust, lidt anderledes og modigt design? Eller leder du efter lige det møbel, som din eksisterende indretning mangler? Så er Roche Bobois Marbella nok noget for dig. Cecile Peyrard og hendes team af professionelle indretningsarkitekter er klar til at hjælpe dig.
Ctra. Cádiz-Málaga km 185, 29603 Marbella, tel: 952 77 78 58, www.roche-bobois.com.

Segarra & Bråteng – Ejendomsmægler med fingeren på pulsen
Det skandinaviske ejendomsmæglerfirma Segarra & Bråteng, der i mere end 20 år har haft kontor i centrum af Marbella, har nu åbnet en afdeling i Elviria. Med det nye kontor er der nem adgang til nogle af kystens mest populære og attraktive områder. De 10 hotspots er lige nu Hacienda Elviria, Elviria Hills, Santa María Golf, La Mairena, Hacienda Playa, Jardines de las Golondrinas, White Pearl Beach, Cerrado de Elviria, Jardines de Don Carlos og Marbella Park Beach. Udbuddet består af boliger med havudsigt i gåafstand til strand eller centralt beliggende i en af kystbyerne, og firmaet har alt fra frontline strandlejligheder, luksuslejligheder, golflejligheder, store flotte villaer, samt bylejligheder og –huse til gode penge.
Se mere på www.elviriapropertyshop.org og www.eiendom-marbella.com.

Eagle Estates – specialister i prestigebyggerier
Eagle Estates er en af kystens specialiserede ejendomsmæglere der udover salg af andalusiske huse og lejligheder også er specialister indenfor prestigevillaer. De er endvidere eksperter i området omkring Cerros del Aguila, hvor de har et stort udbud af lejligheder, rækkehuse og villaer. Men det er ikke kun her, at Eagle Estates og Inger Møller kan hjælpe dig med at finde din bolig i Syden. Firmaet arbejder nemlig på hele Costa del Sol, og hvad enten du vil købe eller sælge din bolig, er du velkommen til at kontakte Inger Møller.
Inger Møller: 635 956 087, eagle@tornvig.eu, www.eagleestates.es.

Spansk advokatbistand på dansk
Det er altid vigtigt med professionel advokatbistand, når man skal købe, sælge eller leje en bolig i Spanien. Hos Easy Lex varetages alle juridiske opgaver, men specielt bistand ved køb eller salg af bolig er et af advokatfirmaets hovedkompetencer. Danske Pernille Pleidrup, der har mere end 15 års erfaring med ejendomshandel på Kysten, formidler information og rådgivning mellem det spanske advokatteam og klienterne, hvormed den bedst mulige kundeservice opnås. Easy Lex varetager alt fra købekontrakter, skødeskrivning, lejekontrakter, selvangivelser, NIE og opholdstilladelse til oprettelse af testamenter, bobehandling og civile retssager.
For yderligere information se www.easylex.es eller kontakt Pernille på +34 952 58 24 09.

Stort udbud af udlejningsboliger hos Rincón Rent
Rincón Rent har i seks år stået for indlogering af solhungrende danskere og andre europæere i kvalitetsboliger på kyststrækningen og inde i landet. Ved kun at tilbyde kvalitetsboliger har Rincón Rent denne sommer oplevet en enorm succes og en genudlejning som aldrig før. ”Vores gæster kommer igen og igen og anbefaler venner, familie og kolleger at leje bolig hos os, og vi har i de populære sommeruger måtte afvise hundredvis af lejere. Dette er naturligvis en positiv situation, som vi kan gøre noget ved,” udtaler indehaver Michael Kolodnicki. Det er dog langt fra alle boliger, der kan komme med i programmet, da kvalitetskravene for optagelse kan være anderledes, end man ser andre steder.
For yderligere information om leje af bolig gennem Rincón Rent se www.rinconrent.com eller ring +34 607 377 499.

Røde bukser og dansk mentalitet hos Scan Transport
Scan Transport sørger for sikker pakning og flytning mellem Danmark, Spanien, Portugal og Sydfrankrig. Deres fleksible flytteservice inkluderer alt fra en kasse til hele huset samt opbevaring af større og mindre effekter på deres lagre i Danmark og Spanien. Med mere end 25 års erfaring på Costa del Sol tilbydes også lokale flytninger samt pakkematerialer såsom flyttekasser, bobleplast og indpakningsmaterialer.
Den nordiske afdeling har fire danske medarbejdere til at hjælpe de skandinaviske kunder. Bl.a. kommer de gerne ud på kundens bopæl for at vurdere mængden af flyttegods, før tilbud afgives.
Flyttefirmaets målsætning er at give kunderne ro i maven, når de skal flytte, ved at yde en høj service til en konkurrencedygtig pris. Der lægges vægt på en etisk forretningsmodel og arbejdsmoralen følger den danske, da Scan Transport er en del af Møbeltransport Danmark, som er Danmarks største flytteforretning.
Kontakt Scan Transport for et uforpligtende tilbud på www.scantransport.dk eller telefon +34 952 467 065. Følg os på facebook: www.facebook.com/scantransportnordic.

Advokatkontoret.es – spansk ekspertise på dansk
Hos advokatkontoret.es arbejder vi for danskerne på dansk. Samarbejdet mellem de spanske advokater og de danske sekretærer sikrer vores klienter, at deres operationer i et fremmed land bliver så lette og forståelige som muligt. Uanset om det drejer sig om en ejendomshandel, testamenter eller andre juridiske anliggender; uanset om det er første gang, man skal handle i Spanien, eller om man allerede har kendskab til landet, gør vi vores bedste for, at vores klienter får en positiv oplevelse. Vi kan hjælpe indenfor alle juridiske discipliner fra ejendomshandler, arvesager, retssager, reklamationer, stiftelse af selskaber, etc. Ring eller skriv til os og hør hvordan vi bedst kan hjælpe.
Se www.advokatkontoret.es.

Billeje på dansk
Helle Hollis er et dansk biludlejningsfirma med serviceminded, dansktalende personale. Helle Hollis er et af de førende biludlejningsfirmaer med over 29 år på Solkysten, og har en flåde på 1000 nye biler. Helle Hollis har hovedkontor ved Málaga lufthavn, og tilbyder 24 timers service alle ugens syv dage. 
Er du ferieboligejer eller fastboende på Costa del Sol? Så bliv medlem af Helle Hollis Home Owners’ Club. Få 15% rabat på billejen til dig selv og dine besøgende, og opspar samtidig en bonusrabat på 10% til næste års brug. Du får også gratis annoncering af din feriebolig på vor hjemmeside. Læs mere om Home Owners’ Club og tilmeld dig gratis på www.hellehollis.com eller send en e-mail til bookings@hellehollis.com.

Professionelt advokatfirma med stor dansk ekspertise i Almuñecar
Velasco Lawyers har tilbudt advokathjælp siden 1993, hvor personlig kontakt, kommunikation på dansk samt en hurtig og effektiv sagsbehandling altid er i fokus. Kontoret er beliggende i Almuñecar, og dækker hele Andalusien og Murcia. Velasco Lawyers yder professionel service til konkurrencedygtige priser inden for alle områder af spansk lovgivning, og kan klare retssager på alle niveauer, da firmaet har ansat både sagsbehandlere og advokater. Advokatfirmaet servicerer mange skandinaviske klienter og har skandinavisktalende personale. Velasco Lawyers varetager og har en bred erfaring inden for følgende juridiske områder: Familielovgivning, køb og salg af ejendomme, arbejdslovgivning, private klienter, firma- og selskabslovgivning, regnskab og bogføring samt søgsmål.

For yderligere information se www.velascolawyers.com.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa