Mere fokus på alkohol

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

En ny rapport fra World Health Organisation (WHO) skal hjælpe verdens regeringer til at forstå alkoholens alvorlige konsekvenser for hvert enkelt samfund. Men for dem, der er ramt af alkoholisme, er det ikke en rapport, der skal til, for at løse samfundsproblemet, men mere forståelse for alkoholismen som sygdom.

Marianne har været ædru i 13 år. Alligevel har hun ikke glemt, hvordan det var at være afhængig af alkoholen og alle de gener, det medførte for hende selv og hendes omgivelser.
Da Marianne skal have sit andet barn, er det meget smertefuldt, og i dagene efter får hun morfin for at modstå smerterne. Morfinen har, ifølge Marianne selv, sat en proces i gang, som har gjort, at hun efterfølgende ikke kan tåle alkohol. Når hun først begynder at drikke alkohol, kan hun ikke stoppe igen. Derfor gælder det for hende nu om aldrig at røre alkohol igen.

Konsekvenserne ved alkohol
Udover alkoholisme for den enkelte kan alkoholen kædes sammen med en række andre samfundsproblemer. Det skønnes af WHO, at næsten 4% af verdens dødsfald kan kædes sammen med alkohol. Det kan udover sygdomme direkte forskyldt af alkoholen også være trafikuheld eller vold, hvor uskyldige ofte er indblandet.
Samtidig forsøger rapporten at give et billede af, hvor stor alkoholbyrden er på hver enkelt land. Her bliver Spanien angivet som et af de lande, hvor alkoholen har færrest sygdomsmæssige konsekvenser, mens danskerne scorer lidt højere. Det betyder, at den danske drikkekultur fører til flere sygdomstilfælde, hvilket, ifølge rapporten, skyldes, at få episoder med et højt alkoholindtag er mere skadeligt end flere episoder med et forholdsvist lavt alkoholforbrug.
Jim er ædru alkoholiker i Fuengirola. Han hjælper i dag andre alkoholikere med at komme ud af deres misbrug – det er efterhånden blevet til 120 mennesker. Det foregår gennem samtale og først og fremmest ved at fortælle sin egen historie om, hvordan han selv kom ud på den anden side.
Jim har ikke meget til overs for rapporter og tal, for han mener, det er de samme mekanismer, der spiller ind, og den samme behandlingsform, der skal til for at få folk ud af misbruget lige meget hvilket land, man kommer fra. Han ser alkoholen som en allergi, og så længe man har anlæg for at få allergien, kan den sættes i gang allerede ved den første øl. Mængden af alkohol og alkoholkulturen har derfor ikke den store betydning.
”Alkoholikere har ikke brug for en læge. De har brug for en anden alkoholiker,” forklarer Jim.


Fordeling af dødsårsager grundet alkohol.

Alkoholismen førte til løgn
Marianne Rasmussens mand får hende til at gå til et møde for anonyme alkoholikere. På det tidspunkt har Marianne små depoter med sprutflasker gemt over hele huset og hun må ofte lyve for sine omgivelser, for at få tid eller penge til sit alkoholforbrug:
”Jeg var kommet så langt ud mentalt, at jeg ikke orkede mere. Det var så hårdt at skulle skaffe det, og opretholde en facade med et liv, som ikke var der, fordi jeg var dybt beruset stort set hele tiden.”
Alkoholen styrer hendes liv, og der er brug for en omvæltning. Men selvom hun i dag føler sig heldig over, at hendes mand på det tidspunkt ikke gik fra hende, men valgte at hjælpe, så lægger hun vægt på, at det altid er ens egen beslutning at lægge alkoholen fra sig. Og den beslutning gælder resten af livet.
Derfor kalder hun sig ædru alkoholiker, og ikke tidligere alkoholiker, for alkoholismen er noget, hun må leve med resten af sit liv:
”Jeg kan ikke love dig, at jeg ikke drikker om et år. Men jeg kan love dig, at i dag drikker jeg ikke, og det gør jeg heller ikke i morgen. Jeg tager det en dag ad gangen.”

Det store perspektiv
WHO vil med rapporten gøre opmærksom på, at der er brug for mere fokus på alkoholens påvirkning af samfundet, og lægger op til, at medlemslandene skal tage deres ansvar for problemet. Rapporten viser dog, at et stigende antal lande allerede har gjort en del for at gøre brugerne opmærksomme på alkoholens negative påvirkning af helbredet. De sker ved at mærke alkoholiske drikke med advarsler, som man også gør på cigaretpakker.
83% af de 152 medvirkende medlemslande har inden for de sidste tre år ført kampagne for mere fokus på alkoholens påvirkning af helbredet. Den mest anvendte kampagne er mod spritkørsel, hvor kampagnen ofte bliver fulgt op af politikontrol.
”Jeg har mistet kørekortet fire gange og stået foran en dommer over 30 gange. Alkoholen får dig til at falde til laveste niveau,” forklarer Jim. Det er derfor noget nær umuligt at hive sig selv op fra alkoholismen. Man skal selv indse, at der er et problem, men når det sker, skal der stå nogen klar til at hjælpe én videre. Det kan være svært for familien at indse, at et familiemedlem har brug for hjælp:
”Ni ud af ti har gode familier, men de forstår ikke situationen,” siger Jim. Så er det Anonymous Alcoholics (AA)- forsamlingerne står til rådighed, hvor folk, der har været gennem mange af de samme oplevelser, sidder.

Et bedre menneske
Marianne Rasmussen kom gennem sin alkoholiske periode med hjælp fra sin mand. Hun føler sig heldig, fordi omgivelserne hjalp hende videre: ”Jeg var så heldig, at han valgte at true mig med at tage mine børn. Fordi børnene var vigtigere end ham og jeg. Jeg har været meget heldig, at jeg ikke kom så langt ud, at jeg mistede alting.”
Hun er i dag kommet ud på den anden side, og kan se tilbage på en periode af sit liv, som er en smule sløret. Hun fortryder, at hun ikke var fuldstændig til stede for sine børn i den periode:
”Jeg er ked af, at min datters første fire år og min søns år, fra han var tre til han var syv, er tågede, men det kan jeg jo ikke gøre noget ved. Jeg kan bare sørge for, at det ikke gentager sig,” siger Marianne og fortsætter:
”Jeg er blevet et bedre menneske af, at have været det her igennem. Alle der vælger at tage hånd om deres sygdom kommer ud stærkere, det er der slet ingen tvivl om. Du bliver et stærkere menneske, fordi du giver dig selv en sejr.”

Rapporten fra WHO viser, at alkoholismen er et stort problem, især i den vestlige verden. Men den giver ikke et endegyldigt svar på, hvordan man kan komme alkoholismen til livs. Der er derfor brug for både statistik og praktisk handling, hvis alkoholismen skal mindskes i fremtiden. Så længe der er alkohol, vil der også være nogle, der får sygdommen alkoholisme, og ikke kan holde op med at drikke igen. Det ser derfor ud til at være et spørgsmål om, hvordan familien og samfundet som helhed ser på alkoholismen og først og fremmest ikke fordømmer folk, der ikke kan lade være med at drikke.

Alkoholismen kan ramme enhver, uanset samfundslag. Man kan ikke spotte en alkoholiker. Netop derfor er det vigtigt at vise, at der en vej ud af alkoholismen, så dem, der er på vej ud i et misbrug selv har en mulighed for at indse det.
(Jims fulde navn er kendt af redaktionen)

Tal fra WHO:
4% af verdens dødsfald skønnes at kunne kædes sammen med alkohol.
Alkohol er den 3. Største risikofaktor for sygdom og invaliditet i verden.
ca. 45% af alle tilfælde af skrumpelever skyldes alkohol.
ca. 30% af alle tilfælde af leverkræft skyldes alkohol.
Ca. 20% af alle dødsulykker i trafikken skyldes alkohol.

Af Jeppe Schjødt

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa