Følg med til Pai og Verona

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

 

Málaga ligger på Europas yderste kant, men efterhånden er flyforbindelserne så gode, at vi sagtens kan tage på smutture over det meste af det europæiske kontinent. Vi bringer i denne serie appetitvækkere om byer og steder, man kan rejse til fra Málaga. Denne gang gælder det Verona, med kun et enkelt stop undervejs.

Et lille hotel i en lille by ved Gardasøen
Byen Pai er nærmest ren italiensk landsbyidyl. Et eksempel på denne atomsfære er et af byens vartegn; et kors, der er rejst på vejen op til kirken som minde om en familiefar, der blev sparket ihjel af et muldyr.
Under Mussolinis regime blev den italienske infrastruktur dog udbygget fra bedst at være egnet til førnævnte transportform. Diktatoren havde et specielt godt øje til denne del af det nordlige Italien, hvor han udførte opførelsen af Gardasøvejen fra Riva langs vestkysten til Gargnano, hvor han desuden ofte opholdt sig i sin villa. Når man kommer ind i landsbyen Pai, skal man tage turen ad Via dell´Angelo (Englevejen). Her kan man se et freskomaleri på husmuren, som forestiller en skytsengel, der passer på en lille pige, mens faderen netop er på vej ud af én af tunnellerne, hvor han arbejder. Historien er, at familien bestod af forældrene og fire sønner, men faderen ønskede sig brændende en datter, og han lovede at få billedet malet, såfremt det lykkedes dem at få en pige. Fresker præger i det hele taget byen.
Pai er delt i Pai di Sotto og Pai di Sopra (nedre og øvre Pai) og ligger mellem Malcesine og Garda, på østkysten af Gardasøen.

Hotel i gammel olivenoliemølle
I Pai di Sotto viser et lille træskilt vej Hotel Pai, nede ved søens bred. Bygningen stammer tilbage til 1700-tallet, hvor det var en olivenoliemølle.
Den er i dag forpagtet af danske Linda Kjerkegaard og Frits Frits Kjær Jørgensen. De har en fortid i rejsebranchen. Dengang blev begge udstationeret ved søen, løb ind i hinanden, og det var så det. Det var det også med Norditalien, hvor de kun skulle være i et år – Linda i 1994, Frits i 1979 – men hvorfra de altså endnu ikke er kommet hjem. Hjem for dem er i stedet Pai, hvor deres rødder er godt indgroede, og hvor deres søn på 12 år er født. Linda havde en drøm om det der lille hotel, og parret besluttede i 2007 at kaste sig over denne branche. Valget faldt på Hotel Pai.
I ærlig ydmyghed mener de selv, at de har et hotel, der måske ikke kan måle sig med andre, mere glamourøse indkvarteringsmuligheder omkring den smukke sø, der gennem årtier har været et af mange danskeres yndlingsferiemål. Hotel Pai har kun 24 værelser.
Linda og Frits satser dog netop på en afslappet, venlig og familiær atmosfære og det, kombineret med en historisk interessant og meget smuk bygning, får mange gæster til hotellet ved bredden af søen.
I hotellets restaurant, hvis speciale er fisk, kan man i øvrigt stadig se rester af det gamle murværk samt det originale loft fra 1754 og den gamle møllesten, som er lagt i hotellets gulv under en glasplade. Man mener, at il generalissimo, da indvielsen af vejen Gardesana Orientale i 1935 blev fejret på Hotel Pai, sad her for bordenden.

Opera og golf
En af deres store succeser er operaferier. De har sat et ophold på hotellet sammen med den oplevelse, det nu engang er at se en opera i Arena di Verona. Der serveres frokost inden forestillingen, natmad når man kommer hjem og brunch dagen efter, så man kan sove længe. Det er vist det eneste hotel ved Gardasøen, hvor man kan få natmad serveret på værelset efter en operaforestilling.
Indenfor en radius af 100 km fra Verona og Gardasøen findes der intet mindre end 17 fantastiske golfbaner. Vil man køre længere, er der yderligere 20 baner indenfor en radius af 250 km fra Gardasøen og Verona. Den nærmeste golfbane ligger ca. 10 km fra Hotel Pai. Der er baner designet af Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Gary Player, Pete Dye, Jim Fazio og Stan Eby fra MC Cormack-gruppen, blandt andre. Der er linksbaner, parkbaner og baner ved Gardasøen.
Ellers ligger hotellet ideelt for udflugter til hele området omkring Gardasøen. I sommerperioden lægger båden til direkte udenfor hotellet, og kun 15 km herfra går svævebanen op til toppen af Montebaldo med en storslået udsigt over søen.

Rundt i Pai
Man mener, at navnet Pai stammer fra ”Palli”, (dialekt Pai); den gamle betegnelse for palafitter (drypsten), som er fundet i huler omkring Pai. Der er for nyligt åbnet mulighed for gruppebesøg i Grotta Tanella (kun på forudbestilling).
Landsbyens historie kan føres tilbage til det 10. århundrede, og man kan i den ældste del stadig se rester af de antikke forsvarsværker. I det øvre del ligger den gamle kirke tilegnet San Gregorio, og den nuværende kirke, som er indviet til San Marco (evangelisten Markus), er bygget op over det gamle slotskapel. I kirkens indre kan man se en træstatue fra det 15. Århundrede, som forestiller Jomfru Maria med Jesusbarnet.
Fra kirken er der en storslået udsigt ud over Gardasøen, og landsbyen kan også bryste sig af at have en Markusplads. Fra Piazza San Marco udgår hvert år en stafet, som ender på den nok mere berømte Markusplads i Venedig.
Pai di Sottos “vartegn” er det “lyserøde” tårn, som ligger ved Gardasanavejen. Både tårnet og den ældste kirke fungerede i sin tid borge.
Fra Pai er der naturligvis også utallige muligheder for vandreture opad bjergsiderne ad afmærkede stier. Eller blot en god spadseretur, hvor man kan nyde de smalle gyder og de gamle huse, den smukke natur og mange oliventræer, og måske ende med en lille aperitivo eller en spritz på hotel Pais terrasse med udsigt over Gardasøen.

 

Fly til Verona
Vueling og Iberia deles om en Vueling flyvning fra Barcelona til Verona. Man kan booke fra Málaga og der er kun et kort stop i Barcelona.
Fra lufthavnen i Verona til Pai er der 48 km.
Mere information på www.vueling.com

Hotel Pai
Hotel Pai e Ristorante l´Antico Frantoio
Via Pai di Sotto 80
37010 Torri del Benaco (VR)
Dansk telefonnummer: (0045) 3696 7586
Italiensk telefonnummer: (0039) 04572 60389
info@hotelpai.com
www.hotelpai.com – her kan man også se aktuelle operaprogrammer, muligheder for transfer fra lufthavnen m.v.

 

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa