Vælg mellem en restaureret landejendom med metertykke mure, en herskabslejlighed i Palma, en villa ved en golfbane, et hus i en af de små bjergbyer eller en lejlighed i én af de utallige dejlige kystbyer.
Tag med på en besigtigelsestur rundt på øen
Også når det gælder boliger, er Mallorca noget for sig selv. Naturligvis er ferieområderne som Arenal, Magaluff og Cala Mayor tæt besatte med hoteller, men kims ikke ad det, mange vælger stadig at holde ferie her, hvor stranden er lige ved døren, og så bidrager de godt til beskæftigelsen og økonomien.
Og er det ikke netop under en ferie her, at så mange har fået øjnene op for det ellers så mangfoldige Mallorca?
Dog ser man ikke i samme udstrækning, som andre steder i Spanien, store urbanisationer med boliger, der i det uendelige kravler op fra strandkantene eller op ad bjergsiderne. Her er mindre, smagfulde bebyggelser i de små strandbyer, som for eksempel i Cala Rajada i de nordøstlige hjørne, i Santa Ponsa og Andratx og ligeledes på den nordlige del af øen omkring Alcudia og Pollensa.
Overalt mødes man med den naturlige mallorquinske venlighed, et miljø, som man værner meget om og en fin vedligeholdelse af de gamle huse, der ikke findes mage til i resten af Spanien.
Kosmopolitiske Palma
Palma har godt 300.000 indbyggere og er en rigtig lille metropol, som samtidig er nem at overskue, hvormed man hurtigt føler sig hjemme.
De senere år er Palma blevet en sofistikeret by, hvor mange af de gamle bygninger er renoveret, skånsomt og med god smag.
I området bag katedralen og den gamle bymur finder man bydelen Santa Clara, hvor husene langs de smalle gader er fine eksempler på den nænsomme renovering, og hvor man kan bo dør om dør med et kloster eller et arabisk bad.
Modsat Santa Clara og et stenkast derfra er Santa Catalina, det traditionelle kvarter, hvor tapasbarer nu ligger side om side med sofistikerede spisesteder og tjekkede hoteller.
I Palma er der virkelig boliger for enhver smag og bankkonto. Fra mindre lejligheder i udkanten, til lejligheder langs havnen og i historiske bygninger og videre til eksklusive villaer ved golfklubben Son Vida eller landejendomme bag byen, for eksempel ved Genova.
Det sydvestlige hjørne
Fra Palma går turen mod sydvest. Først gennem feriebyerne – kendingen Cala Mayor, charmerende Illetas, højlydte Palma Nova og Magalluf – og videre til Santa Ponsa.
I sidstnævnte er der de senere år bygget en del; især omkring områdets fire golfbaner. Udover golf har byen flotte strande, og mange muligheder for dykkere. En god lejlighed kan her erhverves fra 350.000 euro.
Efter yderligere cirka 15 minutters kørsel gennem det smukke landskab med pinjeskove og små bugter, kommer man til Andratx, der er en gammel by med smalle brostensbelagte gader og grønne skodder for og potter i vinduerne. Byen har i mange år tiltrukket danskere med en forkærlighed for natur, og det er som bekendt også her, det dansk etablerede Galleri Asbæk ligger.
Til Andratx hører den skønne havneby Port d’Andratx, hvor man kan få nogle af de bedste fisk og skaldyr i Spanien.
Området er ikke ufortjent meget efterspurgt, og selvom man stadig kan købe et byhus eller en lejlighed for omkring 400.000 euro, ligger gennemsnitsprisen for en villa en del over det. Men så får man normalt også egen pool, have og uforstyrret lyksalighed.
Strækningen nordpå går gennem et af de mindst besøgte områder, via Puigpunyent til Esporles. Der er egentlig ingen seværdigheder i ordets traditionelle betydning, men stop i et par af byerne undervejs og nyd stemningen.
Måske er det her, den mallorquinske landejendom skal findes.
Den bjergrige vestkyst
I nordvest, eller 18 kilometer fra Palma, ligger Valldemossa, og efter yderligere en halv times kørsel på den snoede bjergvej, den kønne bjergby Deià. Det er i dette område og især strækningen mellem de to byer, at så mange kendte og andre velhavere har valgt at slå sig ned, og det er ikke uden årsag. Superlativerne står i kø, når man kører gennem bjergkæden Serra de Tramuntana, hvor bjergene er rå og overvældende.
Lidt længere mod nord ligger Sóller og Port de Sóller omgivet af appelsinlunde og med bjergene tronende i baggrunden. Området har været gennem en rivende udvikling, siden en tunnel blev bygget gennem bjergene, hvormed man på under en halv time kan komme fra og til Palma.
Det betyder dog ikke, at boligpriserne er urimelige, man kan sagtens finde en flot lejlighed for omkring 400.000 euro.
Herfra kan man begive sig videre nordpå mod Pollença. Vejen går gennem bjergkæden, og man ser øens højeste bjerg, Puig Mayor, store vandreservoirer, en række kirker og klostre, for eksempel majestætiske Lluc. Ønsker man at bo afskåret fra omverden, bør man virkelig kigge efter bolig i dette område.
Fra bjergene til strandene i nord
Herefter kommer man frem til Pollença, som er en smuk by, ligesom Port de Pollença; en hygsom havneby med en del små hoteller. Herfra er der ikke langt til Formentor-halvøen, der er smuk som et malerisk postkort, hvor kun gedehyrder dog lader til at have slået sig ned.
Lidt mod øst ligger Alcudia, som er endnu en køn by med en del af den gamle bymur i behold, og Port d’Alcudia, der jo er et populært ferieområde også blandt mange danskere, der specielt tiltrækkes af den 30 km lange strand. Den fortsætter også ud til Can Picafort, endnu en fin kystby. Her er flotte villaer og landejendomme, velegnede til både feriebrug og som helårsbolig samt ferielejligheder.
Cala’er og pinjeskove
På øens yderste nordøstlige spids findes et godt eksempel på, hvordan man integrerer nybyggeri i det oprindelige bybillede. Cala Rajada, en fin by med omkring 2.500 indbyggere, har taget navn efter vigen, som er omkranset af bjerge og pinjeskove.
Og så er her flere fredede naturområder, for eksempel Sa Mesquita, Munt Cros og Val de Canyamel, samt små bugte med fine strande.
Stranden Cala Agulla i Cala Rajada er i øvrigt netop igen kåret som en af øens bedste.
Man kan faktisk få en nybygget lejlighed her fra godt 200.000 euro eller en villa for godt 350.000 euro, bygget i moderne stil men samtidig med respekt for omgivelserne.
Øst, syd og midt på øen
Af byer på østkysten kan nævnes Cala Millor, en populær ferieby, hvor boligbyggeriet også har godt fast. Særligt spændende på denne del af øen er ellers Porto Colom og Porto Petro, hvor kajerne består af farvestrålende garager til fiskerbådene.
Som i det nordøstlige hjørne er der langs det meste af øens kyststrækninger et væld af små havnebyer og cala’er, som også gør øen umådelig populær blandt lystsejlere. Øen har omkring 150 strande, hvoraf Es Trenc nok er den smukkeste. Den ligger i et fredet område med hvide sanddyner og vidunderligt turkis vand på den sydøstlige del af øen, hvor der er flere lækre strande.
Øens midte er ganske flad, og her finder man flere mellemstore byer som Inca, Manacor, Petra og Lluchmayor. Og her ligger mange smukt renoverede landsteder, så måske ender besigtigelsesturen på en vingård eller et hus midt ude mellem mandeltræerne.
Læs mere:
De baleariske øer: www.illesbalears.es
Om Palma: www.a-palma.es
N.B.
Vi har valgt at kalde steder ved deres mallorquinske navn. Selvom de fleste steder også er skiltet på castiliansk, er det mere og mere den lokale dialekt af catalansk, der bruges.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001