Det danske magasin i Spanien
Iberia fusionerer med British Airways

Iberia fusionerer med British Airways

Iberia underskrev i april en fusionsaftale med britiske British Airways, og sammen skaber de to nu Europas tredjestørste flyselskab, der målt i omsætning stadig vil være overgået af Lufthansa og Air France-KLM.
Begge selskaber vil efter sammenlægningen stadig operere under egne navne, man vil altså fortsat flyve med Iberia eller med British Airways.

Lang start
De to selskaber havde forhandlet i to år, med flere afbrydelser og udskydelser ”af tekniske årsager” undervejs, indtil den endelige aftale kunne blive underskrevet. Det skete, da London Stock Exchange godkendte fusionen. Det nye holdingselskab bliver kaldt International Consolidated Airlines Group S.A., som altså vil blive et spansk registreret selskab.
Sammenlægningen af de to selskaber sker ifølge en pressemeddelelse fra Iberia ”til fordel for selskaberne, de ansatte og passagererne”, hvilket på dansk betyder, at man for fortsat at kunne klare sig i den benhårde branche, er nødt til at skære udgifterne ned. Specielt lider de nuværende selskaber under pres fra lavprisselskaberne, der også begynder at true de traditionelle ruteselskaber på oversøiske ruter.
De to selskaber, der tilsammen omsætter for 15 milliarder euro om året, regner med årligt at kunne spare op mod 400 millioner euro efter de første fem år ved at sammenlægge dele af administrationerne og vedligeholdelse af flyene.
En anden fordel ved fusionen bliver forstærkningerne af hubbene Madrid og London. Iberia er stærkest på ruter mellem Europa (Madrid) og Latinamerika, mens British Airways’ styrke ligger på ruterne mellem London og Nordamerika, og derfor, mener man, bliver det et lykkeligt ægteskab.
Aktionærer i British Airways kommer til at eje 55 procent af selskabet og vil få én aktie per aktie i det nye selskab, mens aktionærerne i Iberia får de resterende 45 procent og vil få 1,025 aktier i Consolidated Airlines Group S.A.

Jumbo-selskab
Tilsammen har de to selskaber 408 fly (Iberia: 174), der flyver godt 200 ruter med over 58 millioner passagerer om året, og en stab på 60.000 (Iberia: 20.000), som, har begge selskaber understreget, ikke behøver at frygte et blodbad efter fusionen.
Selskabet får en samlet værdi af 5,6 milliarder euro.
Antonio Vázquez, bestyrelsesformand og generaldirektør for Iberia, er tiltænkt posten som bestyrelsesformand i det nye holdingselskab, mens Willie Walsh fra British Airways bliver dets generaldirektør.
Begge selskaber vil desuden fortsat være medlem af alliancen Oneworld, der tilsammen flyver til over 700 destinationer. En af disse her alliancer, hvor man som passager booker sin billet med et selskab, men i virkeligheden aldrig rigtigt kan være sikker på, hvem man kommer ud at flyve med, men som giver selskaberne en række operationelle fordele.
Aftalen er underskrevet, og fusionen iværksættes i slutningen af året. Europakommissionens konkurrencemyndighed kan dog stadig forhindre den endelige fusion, og det kan også aktionærerne på de to selskabers generalforsamlinger, der forventes at blive afholdt i november. Ingen regner dog med forhindringer herfra. Iberia har desuden ret til at annullere aftalen, hvis man ikke finder British Airways’ redningsplan for pensionsaftalerne med dets ansatte tilfredsstillende. Lige nu har det britiske selskab et underskud på 3,7 milliarder pund i pensionskassen. En redningsplan ventes dog at falde på plads i slutningen af juni.

Spaniens ældste flyselskab
Med den ventede fusion med British Airways siger Spanien farvel til dets ældste flyselskab. Her er milepælene i Iberias historie:

Iberia bliver grundlagt den 28. juni 1927 af Horacio Echeberrieta, en forretningsmand fra Vizcaya. Det er Spaniens første flyselskab, og Echeberrieta får tildelt monopol af diktatoren Primo de Rivera.
Allerede året efter ekspanderer Iberia sin flyflåde til tre fly, som er tomotorers med plads til 10 passagerer, der flyver indenrigs og til Nordafrika.
I 1929 fratager Den Anden Republiks regering Iberia monopolet, som i stedet gives til et nyt selskab kaldet CLASSA, senere LAPE. Frem til 1937 er Iberia ikke aktiv, men genoptager aktiviteterne som flyselskab for Franco-tilhængere.
I 1939 flyves der for første gang til Lissabon, og året efter til London, Paris og Rom. I 1944 bliver selskabet nationaliseret.
To år senere flyver man for første gang til Sydamerika, først Rio de Janeiro og derfra til Buenos Aires. Det sker med en Douglas DC 4, og det er også første gang, man har kabinepersonale ombord.
I 1954 flyver et Lockheed Constellation jomfruturen på ruten Madrid – New York.
Jetalderen når Iberia i 1961 i form af tre Douglas DC 8, og året efter erhverver man Caraveller til de europæiske ruter. Allerede i 1970 får man de første wide-body, først Boeing 747’ere, senere DC 10’ere.
Iberia er i 1974 det første selskab til at indføre en luftbro, der forbinder Madrid og Barcelona. Hermed er der afgang, så snart flyet er fuldt. Senere er der dog sat afgangstider på luftbroen, som på de travleste tidspunkter flyver hvert 10. minut.
I 1977 kreeres det logo, der stadig kendetegner selskabet.
I 1980’erne moderniseres flåden atter, overvejende med nye Airbus-fly.
I begyndelsen af 1990’erne er selskabet tæt på at gå konkurs. Man har købt andele i flere sydamerikanske flyselskaber, hvilket viser sig at være en dårlig idé. Kun en redningsplanke fra staten redder Iberias skind.
I 1999 bliver Iberia medlem af alliancen Oneworld, sammen med blandt andet British Airways og American Airlines.
I 2001 privatiserer regeringen under José María Aznar (PP) Iberia (Líneas Aéreas de España S.A.). Herefter er ejerskabet fordelt på en række firmaer, heriblandt Cajamadrid (22,99%) British Airways Holdings B.V. (13,15%), Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (5,16%) og El Corte Inglés (3,37%) samt private investorer.
I juni 2008 begynder forhandlingerne om en fusion med British Airways, denne underskrives i april i år og forventes at resultere i det samlede holdingselskab Consolidated Airlines Group S.A. i slutningen af året, hvorefter Spanien siger farvel til det selskab, der siden 1927 har fløjet det spanske flag.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.