Det danske magasin i Spanien
Nyheder januar 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

En uofficiel afstemning blev i midten af december afholdt i 167 forskellige byer Catalonien.
En paraplyorganisation for en række uafhængighedssøgende græsrodsbevægelser havde arrangeret afstemningen, og eftersom man havde valgt byer, hvor langt størstedelen af befolkningen er for selvstyre, stemte ikke overraskende 94 procent af de fremmødte for.
25 procent af byernes indbyggere mødte op. Organisatorerne havde forventet 40 procents deltagelse, men kaldte alligevel afstemningen for en succes.
”Catalanerne har valgt at danne en uafhængig stat,” udtalte en repræsentant.
Efter Catalonien i 2006 fik vidtrækkende autonomi, så som kontrol over retssystemet og infrastruktur samt retten til officielt at kalde regionen en nation, udfordrede konservative kræfter de konstitutionelle ændringer, og højesteret ser i øjeblikket på, hvorvidt man kan ophæve ændringerne.

32 dages sultestrejke på Lanzarote for uafhængigt Vestsahara
Efter 32 dages sultestrejke på Lanzarote, blev den vestsaharianske aktivist Aminatu Haidar, den 18. december fløjet tilbage til sin hjemby El Aaiún i Vestsahara.
Hun kæmper for Vestsaharas uafhængighed, som har været under marokkansk kontrol, siden Spanien forlod området i 1975, og modsætter sig at tage marokkansk statsborgerskab.
I november havde Haidar, 43, været i USA for at modtage en fredspris, hvorefter de marokkanske myndigheder nægtede hende indrejse til sin hjemby, eftersom hun havde skrevet vestsahariansk nationalitet på indrejsedokumentet. De konfiskerede hendes pas og satte hende på et fly til Lanzarote, hvor hun fik lov at komme igennem på trods af det manglende pas.
Marokkanske myndigheder insisterede på, at hvis hun ville returnere, skulle hun sværge loyalitet til Marokkos konge, Mohammed VI, hvis far netop invaderede Vestsahara i 1975.
Haidar slog et telt op ved lufthavnen Arrecife, hvor hun sultestrejkede i over en måned. Lægerne frygtede, at hun var tæt på at dø, og de marokkanske myndigheder frygtede, at hun dermed ville blive en martyr.
Imens tilspidsede den diplomatiske situation sig mellem Spanien og Marokko, der er afhængige af hinanden i kampen mod narko, illegal immigration og terrorisme. Sidstnævnte sendte en delegation til USA for at bede amerikanske diplomater hjælpe med at forhandle en tilfredsstillende løsning.
Den spanske regering var pinligt berørt og tilbød aktivisten spansk statsborgerskab, hvilken hun afviste. Mange mente, at hun slet ikke skulle have haft lov til at rejse ind i landet, og at regeringen ville have været ansvarlig, skulle Haidar være død af sultestrejken.
Den 18. december bukkede Marokko endelig under for det internationale pres og tillod hende at returnere til Vestsaharas hovedstad, hvor hun blev indlagt på et hospital.
”Det er en triumf for Vestsaharas sag,” sagde Haidar, inden hun forlod Lanzarote.

Babyboom i Marbella


Fødselstallet falder i Málaga-provinsen, men ikke i Marbella, oplyser sundhedsmyndighederne.
I det første halvår af 2009 faldt antallet af nyfødte i Málaga-provinsen med 12 procent i forhold til samme periode året inden. Det svarer til 1000 babyer færre.
I Marbella er situationen dog en ganske anden. Her steg antallet af nyfødte i same periode med 12,5 procent.
Fire ud af 10 babyer, der bliver født på Hospital Costa del Sol har udenlandske forældre; størstedelen fra Marokko og Sydamerica.

Falske politimænd bag groft røveri i Torreblanca
Natten til den 13. december stod fire tyveknægte bag et udspekuleret og groft røveri i Torreblanca, Fuengirola.
Omkring kl. 23 bankede de på ofrets dør og udgav sig for at være politimænd. Det intetanende offer åbnede døren i god tro, men blev hurtig chokeret, da han blev lagt i håndjern og bundet. Manden, der er britisk, er professionel pokerspiller, og tyvene tvang ham til at sige, hvor i huset han havde gemt sine penge. For at få briten til at udtale sig, gav røverne ham en indsprøjtning med et stof, der skulle få ham til at sige sandheden. Tyvene udsatte desuden briten, samt en ven der også opholdt sig i huset, for vold herunder slag og spark. Efter det udsædvanlige grove røveri stak tyvene af med ca. 4.000 euro i kontanter, to bærbare computere og nogle mobiltelefoner. Det lykkedes briten at slippe fri og ringe til politiet, men der var ingen spor af gerningsmændene. Den 17. december var der endnu ikke foretaget anholdelser i sagen.

Guardia Civil-betjente invaderer Gibraltar
En dag i december så indbyggerne på Gibraltar deres halvø invaderet af betjente fra Spaniens Guardia Civil.
Politimændene havde jagtet en båd, som de mente have narko ombord, og fulgte efter den ind i Gibraltar-bugten og ind til havnen. Her blev begge både stoppet af Gibraltars politi.
Betjentene blev tilbageholdt i to timer, hvorefter kollegaer fra Algeciras kunne hente dem hjem.
Udenrigsminister, Alfredo Pérez Rubalcaba, ringede derefter til førsteministeren på Gibraltar, Peter Caruana, for at forklare, at betjentene agerede i kampens hede og for officielt at bede om undskyld.

Netværk af menneskehandel opsporet
20 personer blev i december anholdt i Almería mistænkt for at stå bag et omfattende netværk med menneskehandel. Politiet havde planlagt operationen i længere tid. Gennem overvågningen havde de fundet ud af, at de mistænkte angiveligt havde kidnappet kvinder i både ind- og udland med henblik på prostitution og menneskehandel. Gruppen gik under navnet María Dolores y sus gatitas, der betyder María Dolores og hendes killinger, og reklamerede for deres aktiviteter på specielle hjemmesider.
Det var gennem denne, at politiet fandt ud af, at flere af de anholdte i over 20 år skulle have været engageret i menneskehandel. Blandt de anholdte var mindst fem spaniere, men også folk fra Colombia, Argentina, Brasilien, Venezuela og Litauen.

Osbornes tyre fredet for altid
Nogle af de kendte Osborne-tyre, der har prydet landskabet rundt om i Spanien i mere end 50 år, skal fredes for altid.
Den andalusiske regering besluttede i december, at tre tyre, en i Córdoba, en i Jaén og en i Almería, skal fredes i den kategori, der hedder ”Bien de Interés Cultural” – værdier af kulturel interesse.
Der er opstillet 20 silhuetter af tyre i Sydspanien. Tre af dem er knap syv meter høje, mens resten er gigant tyre, som rager 14 meter op i landskabet.
Figurerne af de kendte tyre blev skabt i 1950´erne af reklametegneren Manuel Prieto Benítez. De blev produceret som et reklameindslag for Osborne vine, men er siden overgået til samlingen af nationale kulturværdier, som eksponent for den såkaldte pop-art.
Gennem årene har tyrene været truet af f.eks. et forbud mod reklamer langs landevejene, men det er hidtil blevet forskånet, da de store sorte tyre betegnes som et symbol på det gamle Spanien og dets kultur. Nu lader benådningen til at blive permanent.

Regeringen bestemmer temperaturen


Regeringen har nu besluttet, hvor høje og hvor lave temperaturerne i offentlige lokaler, private forretninger og kontorer, biografer og barer fremover må have.
I vinterhalvåret må temperaturen fremover ikke overstige 21 grader, mens den om sommeren ikke må køles ned til lavere end 21 grader.
Loven er naturligvis vedtaget for at spare energi.

Jordskælv mærkes i tre andalusiske provinser
Der blev i december registreret et kraftigt jordskælv i Atlanterhavet, ca. 100 km sydvest for den portugisiske sydspids.
Jordskælvet blev målt til 6,3 på Richterskalaen og var så kraftigt, at det kunne mærkes i Huelva, Cádiz og Sevilla.
Det er ikke første gang, at der registreres jordskælv i området sydvest for Portugal, men dette var kraftigere end de fleste. Der blev den 20. december 1989 målt et jordskælv på 5,3, som dengang førte til strømafbrydelser og panik blandt indbyggerne i Sevilla og Huelva.

Spanien blokerer ny EU-helseplan


Europa Kommissionen havde ønsket at indføre et system, hvormed alle EU-borgere frit kan bestemme, hvor de ønsker at blive behandlet. Og få regningen betalt i hjemlandet.
I december modsatte Spanien sig dog lovforslaget, og det samme gjorde seks andre lande.
Spaniens sundhedsminister, Trinidad Jiménez, udtalte, at loven ville have kostet Spanien omkring to milliarder euro om året, da man som f.eks. herboende dansker skulle kunne tage til Danmark for behandlinger, som den spanske stat skulle betale. Hun mente også, at den ville underminere ligestillingen inden for det hjemlige sundhedsvæsen, hvormed udlændinge ville medvirke til yderligere ventetider for spanierne selv, og understregede uretfærdigheden i, at en spanier ville kunne blive kompenseret for behandlinger på private klinikker i udlandet, hvilket man i Spanien selv skal betale for.
Kommissionen har bedt FN-domstolen afgøre, hvornår en patient frit kan vælge, hvor vedkommende ønsker at blive behandlet.

Sharia-lov i Tarragona
En kvinde blev i december dømt til død ved stening, fordi hun havde været sin mand utro. Det mente i hvert fald kvindes familie.
De havde set hende i selskab med en anden mand, hvorefter hun blev ”stillet for retten” og holdt indespærret på en gård, indtil henrettelsen kunne foregå.
Det lykkedes kvinden at slippe fri, og hun kontaktede det catalanske politi, Mossos d’Esquadra .
Herefter blev syv mænd anholdt, anklaget for bl.a. mordforsøg. Bliver de dømt, kan de se frem til over 23 år i fængsel.

Nye bestemmelser angående det blå sygesikringskort
Fra den 1. maj gælder nye regler for udstedelse af EU-sygesikringskortet til pensionister.
Det vil herefter være det pensionsbetalende land, der skal udstede EU-sygesikringskortet, så danske pensionister, der bor i Spanien, skal fremtidigt have EU-sygesikringskortet fra Danmark. Det vil blive Pensionsstyrelsen, der udsteder disse EU-sygesikringskort efter ansøgning.
Det bemærkes, at den ret, danske pensionister har til sygehjælp i Danmark under midlertidige ophold i Danmark, forsat er såkaldt behovsbestemt sygehjælp, dvs. ydelser, der bliver medicinsk nødvendige under opholdet, under hensyn til opholdets forventede varighed og ydelsens art.
For efterlønsmodtagere, kan der være mulighed for optagelse i bopælslandets sygeforsikring, hvilket er en ny bestemmelse. Også for denne gruppe, skal EU-sygesikringskort udstedes i Danmark. Der udstedes endvidere fra den tidligere bopælskommune i Danmark et Sundhedskort, som dækker sygdomsudgifter ved bopæl i andet EU-land.

Estepona kommune uden telefon
Esteponas byråd har svært ved at få enderne til at mødes.
De omkring 1.300 ansatte ved kommunen får lønnen udbetalt med måneders forsinkelse, og i december afbrød Telefónica endnu engang kommunens telefoner, fordi regningen ikke var betalt. Selv brandvæsnet stod uden telefon.
I alt skyldte kommunen 350.000 euro, mens telefonselskabet havde bedt om at få 100.000 euro udbetalt, men dette krav kunne ikke imødeses.

Ingen levende modeller i udstillingsvinduer
Et lingeri i Jaén skabte i julemåneden ramaskrig, da ejeren af lingeriforretningen Tentación i Jaén besluttede at anvende en levede kvindelig model i udstillingsvinduet.
Den unge kvinde var skam iført en bikini, men alligevel mente tre ligestillingsgrupper, at der var tale om diskrimination og sagsøgte forretningens ejer, María Galán.
For at undgå en retssag besluttede Galán også at ansætte to mandlige modeller til at sidde i vinduet, iført badebukser. Alligevel mener ligestillingsrådet i Junta de Andalucía stadig, at ejeren har overskredet ligestillingsrådet, og retssagen skal gå sin gang.
Den kvindelige model udtalte, at hun syntes, der var uretfærdigt, hvis hun skulle miste sit arbejde til fordel for en mannequin.

Bodil og Børge Lok afholdt julefester


Bodil og Børge Lok afholdt traditionen tro en julefest i Torrequebrada og i Guaro for ældre i de to områder.
”Der var ca. 150 personer hvert sted, og begge gik rigtig godt. Særligt Lucia-optogene og nissebørnene vækker vældig jubel. I år sad de ældre også og råbte på Papa Noel. Alle fik en gave og en lille blomst, der i år var en potte med nissebørn og som gjorde lykke. Vi takker alle sponsorer, Julemanden, Den Norske Skole, Randi Brekke og alle andre som har hjulpet til,” hilser Børge og Bodil Lok.

Penge til dyr i nød
Efter en omfattende indsamling til beskyttelse af dyr, der lever under dårlige forhold, overrakte Inga og Mark fredag den 11. december i Centro Idea i Mijas Costa i alt 542,10 euros til tre forskellige velgørenhedsorganisationer, der kæmper for at forbedre dyrenes forhold.
Mandy, repræsentant for PAD, var mødt op for at modtage donationerne ikke kun på vegne af PAD, men også på vegne af CID de Santa María og El Refugio del Burrito. Indsamlingen blev fordelt på følgende måde: 407,10 euros til PAD, 85 euros til CID de Santa María og 50 euros til El Refugio del Burrito.

Andalusien får super-caja
Unicaja og Caja de Jaén besluttede på ekstraordinære generalforsamlinger i slutningen af december at fusionere de to sparekasser.
Den nye sparekasse bliver navngivet efter førstnævnte, Unicaja, mens selskabet hedder Monte de Piedad y Cajas de Ahorros de Ronda, Cádiz, Almería, Málaga, Antequera y Jaén.
Senere bliver Unicaja lagt sammen med Cajasur, og dermed bliver det største andalusiske pengeinstitut og det sjette største i Spanien.
Det fusionerede Unicaja får 955 afdelinger, 4.900 ansatte og hovedkontor i Málaga.

Marbellas nye byplan klar i februar
Marbellas nye byplan (PGOU), den første i omkring 20 år, skulle være klar i februar.
Den længe ventede plan blev forsinket på grund af manglende godkendelse fra Junta de Andalucía og centralregeringen. Blandt andet afventede man en rapport fra miljøministeriet, men denne foreligger nu, og ministeriet har principielt godkendt planen, selvom den peger på manglende detaljer som klarhed omkring brug af offentlig vej og risici i forbindelse med skovbrande.
Det er Junta de Andalucía, som skal give den endelige godkendelse af planen, da man i 2006 tog denne beføjelse fra det daværende byråd, ledet af Marisol Yagüe. Lokalregeringen har frem til maj til at give det grønne lys, men lover at gøre alt for at kunne gøre det allerede i februar.
Marbellas byråd har allerede afholdt de første møder med repræsentanter for firmaer, der er interesserede i at investere i kommunen, så snart planen er godkendt, ligesom man taler med bygherrer, der gerne vil legalisere allerede opførte bygninger.
Planen vil vise, hvordan Marbella-kommune vil tage sig ud i fremtiden, den vil genoprette normale forhold i området, efter det kaos, som borgmestre og byrådsmedlemmer fra partiet GIL efterlod sig, ligesom den altså vil trække nye investorer til kommunen.

Vej mellem Coín og Alhaurín el Grande genåbnet
Landevejen A404 mellem Coín og Alhaurín el Grande, som havde været lukket i otte måneder på grund af vejarbejde, er åbnet igen.
Det drejede sig om en strækning på bare 1,6 km, men vejen er nu bredere, ligesom flere sving og bakketoppe er jævne. Arbejdet har kostet 2,6 millioner euro.
Der vil frem til slutningen af januar stadig foregå noget arbejde på strækningen.

Miss Gibraltar bliver Miss World
Kaiane Aldorino fra Gibraltar blev i december kåret til Miss World.
Den 23-årige Miss Gibraltar blev under den 59. Miss World-finale, som afholdtes i Johannesbourg, valgt blandt 112 håbefulde unge kvinder.

Strandene ved Marbella og Nerja blandt Europas bedste
380.000 internetbrugere har på sitet www.trivago.es afsagt dom over kvaliteten af strandene ved Europas feriebyer. Man kunne stemme om 50 forskellige byer.
Blandt de 16 spanske byer, der var inkluderet i undersøgelsen fik Palma de Mallorca den højeste placering, mens Marbella blev nummer 11 og Nerja nummer 14.
Belek i den sydlige del af Tyrkiet er ifølge undersøgelsen Europas bedste ferieby, mens Binz i Tyskland skulle være næstbedst.

Parlament i Catalonien beslutter at anbefale forbud mod tyrefægtning
Det catalanske lokalparlament, El Parlament, besluttede i slutningen af december at anbefale et endeligt forbud mod tyrefægtning.
Afstemningen skete i kølvandet på en kampagne arrangeret af organisationen Prou (catalansk for Nok), hvori 180.000 underskrifter krævede et forbud.
67 parlamentsmedlemmer stemte for, mens 59 stemte imod og fem undlod at stemme. Afstemningen var anonym. Der blev stemt på tværs af de politiske partier, hvilket vil sige, at ikke alle medlemmer af CiU stemte for, og ikke samtlige PSC’ere var imod lovforslaget.
Nationalisterne nægtede, at deres anbefaling af et forbud skyldes, at tyrefægtning er et symbol på det samlede Spanien, men at man udelukkende ønsker at sætte en stopper for dyremishandlingen.
Den endelige afgørelse er endnu ikke truffet, den skal træffes under en endelig afstemning i det nye år, men mange mener, at afstemningen i december var begyndelsen på enden for tyrefægtning i Catalonien. Loven vil dog ikke forbyde tyreløb, hvor der bl.a. sættes ild i tyrenes horn.
I Andalusien anbefalede formanden for PP-A, Javier Arenas, at Junta de Andalucía indfører en lov, der skal forsvare tyrefægtning, som han kalder
”vores tradition, vores kultur og vores nationale fiesta”.

Jagten på Lorcas rester
Arkæologer fra universitetet i Granada opgravede i slutningen af det forgangne år et område ved Alfacar, som, mente man, indeholdt resterne af Federico García Lorca, der blev dræbt i borgerkrigens første måneder (1936-39).
Under borgerkrigen og de følgende knapt 40 års diktatur var få hændelser så mørkelagte som drabet på Lorca. Han menes at være blevet anholdt den 17. august 1936 for statsfjendtlige aktiviteter. Han skulle senere være blevet kørt væk fra fængslet, og her stoppede sporene, indtil to skribenter i 50’erne og 60’erne begyndte at undersøge sagen nærmere. De interviewede formodede vidner, der sagde, at Lorca sammen med tre andre var blevet kørt til en kløft mellem Alfacar og Viznar, hvor de blev skudt og smidt i en fælles grav.
Selvom det sandsynligvis var højrefløjen, der dræbte Lorca, mener historikere, at venstrefløjen fik lige så mange mord på samvittigheden.
Selv efter diktatorens død i 1975 var der en uskreven aftale om, at man ikke talte om mordene og andre sager, der forekom under borgerkrigen. Men det seneste årti er denne aftale blevet erstattet af en kakofoni af krav på at vide, hvad der egentlig skete. Artikler, bøger og dokumentarprogrammer har fokuseret på alt fra massehenrettelser af folk på begge sider og løftet om at finde frem til de børn, der blev sendt i eksil i Sovjetunionen, til loven, der i 2007 endelig gav soldater, der kæmpede for republikanerne, ret til pension, og som påbød fjernelse af alle symboler fra Francos regime fra offentlige områder.
Som det seneste i denne debat, var kravet om at vide, hvad der skete med Lorca. Hans slægtninge var dog ikke enige og havde først modsat sig opgravningen, men da familien til to af dem, han formodes at ligge sammen med, ville have dem gravet op, tillod familien Lorca og derefter også højesteretsdommer Baltasar Garzón, at arbejdet kunne begynde.
Efter halvanden måneds udgravninger meddelte arkæologerne dog, at de ikke havde fundet hverken Lorcas eller de andre to personers knogler.
Det debatteres nu, hvorvidt man skal udgrave andre områder.

Op til seks års fængsel til spanier anholdt under COP15


Juan López de Uralde, direktøren for Greenpeace i Spanien, der blev anholdt for at forcere sig adgang til gallamiddagen med dronning Margrethe, kan få så meget som seks års fængsel.
López de Uralde og tre andre aktivister havde iklædt sig festtøjet, og med bannere, hvorpå der stod "Politicians talk – Leaders ACT", lykkedes at få adgang til Christiansborg, hvor verdens ledere var inviteret til middag med dronningen.
Ifølge de danske myndigheder vil López de Uralde sidde i isolation i Vester fængsel frem til den 7. januar, hvor han stilles for en dommer. Inden da har han altså ikke ret til at tale med sin familie, kun sin advokat.
Det forventes, at de vil blive dømt for dokumentfalsk, ulovlig indtræden på privat område og at have planer om at genere dronningen.
Greenpeace i Spanien mener, at sagen er ”helt ude af proportioner”, specielt da man inden aktionen havde informeret politiet om, at der ville være tale om en pacifistisk protest.
López de Uraldes advokat, José Manuel Marraco, mener også, at de danske myndigheder overdriver sagen, og at aktivisterne kun benyttede sig af deres gode ret til udtryksfrihed. ”Vi så alle på TV, at Sr. Uralde ikke modsatte sig anholdelse,” understreger han.


Nyhederne i tal

600 malagueños
Dør hvert år som følge af rygning. Det svarer til ca. 18 % af samtlige dødsfald. 27 % af provinsens indbyggere ryger – gennemsnitligt 14,8 cigaretter om dagen.
I det nye år vil regeringen sandsynligvis lovgive mod rygning i alle offentlige områder, også udendørs.

25 års fængsel
Kræver anklageren til Santiago del Valle, som man formoder, sidste år stod bag drabet på den lille pige Mari Luz. Retssagen finder sted i løbet af årets første seks måneder.

511 soldater
Den spanske regering har besluttet at sende yderligere 511 soldater til Afghanistan, det svarer til en øgning på 50 procent.

35 % af alle spanske drenge
Er overvægtige. Det er den højeste procentdel i EU.
Derfor planlægges nu et forbud mod legetøj, som ”pusher” børn til at købe happy meals og anden fedende mad.

29 – 850 picogram
Af narko (kokain og LSD) er målt i luften visse områder af Madrid og Barcelona. Et picogram svarer til en milliarddel af et gram, så man bliver trods alt ikke skæv af at trække vejret.

70% af tohjulede køretøjer
Der er registreret 200.000 motorcykler og knallerter i Málaga-provinsen, og af disse bliver 70% ikke synet. Kun 15% af ejere af knallerter og 51% af ejere af motorcykler tager køretøjerne til ITV.

125 uskyldige blev dømt
I tidsrummet 2002-2009 blev 125 uskyldige mennesker arresteret og dømt i det spanske retssystem.

4.043 ton radioaktivt affald
Transporteres til Enresas faciliteter i Córdoba fra atomkraftværket i Zurita, der bliver nedlagt over de kommende seks år.


 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa