Nyheder februar 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Formanden for IU forvandles til Bin Laden

Formanden for det venstresocialistiske parti IU (Izquierda Unida) i Kongressen, Gaspar Llamazares, kunne i januar pludselig på internettet se et billede af sig selv forvandlet til Osama Bin Laden.
Det var den amerikanske efterretningstjeneste FBI, som ville vise, hvordan den eftersøgte terrorist ser ud i dag, og der fandt man åbenbart visse ligheder mellem ham og den spanske politiker. FBI har bekræftet, at man manipulerede et foto af Llamazares, som selv kalder situationen komisk, men også skræmmende, da den afslører inkompetence hos den amerikanske efterretningstjeneste.
Llamazares har foreløbig aflyst alle rejseplaner, da han frygter at blive anholdt som Bin Laden og har bedt USA’s regering om en officiel undskyldning. De amerikanske myndigheder har foreløbig kaldt episoden for ”katastrofal”.

Byrådet i Marbella fjerner hver måned ca. 50 forsømte biler fra gaden
Omkring et halvt hundrede styk. Dette er gennemsnitligt det antal forsømte biler, byrådet i Marbella hver måned fjerner fra kommunens gader. Det kommunale politis afdeling for forsømte biler påtager sig opsporingen af bilerne og sagsbehandlingen, mens et firma med bevilling påtager sig at fjerne bilerne fra gaden og få dem til ophugning.
Sidste år nåede antallet af biler, som blev fjernet til ophugning, op på 580, hvilket er mere end en tredjedel af det forventede. Sidste års tal er en betydelig stigning i forhold til 2008, hvor man fjernede 442 forsømte biler. Det administrative arbejde drejer sig dog ikke altid kun om at fjerne bilerne, men i mange tilfælde trækker den bureaukratiske behandling af sagen ud i flere måneder. Om dette siger Francisco Caracuel, repræsentant for borgersikkerheden, at ”det drejer sig om en proces, der skal garantere beskyttelsen af ejerens ejendom”. Når han ser tegn på, at en bil er blevet forsømt, meddeler han ejeren, at der vil blive påbegyndt en sagsbehandling, og giver ham en frist til at fjerne sin bil. I tilfælde, hvor han ikke kan finde bilens ejer, offentliggøres meddelelsen i Boletín Oficial de la Provincia (BOP). Mens den administrative proces står på, forbliver bilerne på gaden, hvilket i nogle tilfælde kan være op til et halvt år. Hvis ikke de forsømte biler blev fjernet, ville Marbella, ifølge Caracuel ”blive omdannet til en bilkirkegård”.

Tysk ægtepar brændt inde i Torrox
Et tysk ægtepar brændte i slutningen af januar inde i hjemmet i Laguna Beach i Torrox-Costa.
Ifølge politiet var der opstået ild i stuen, sandsynligvis fra en gasvarmer, hvorfra ilden hurtigt bredte sig til møblerne, og det lykkedes ikke parret at komme ud i tide. Naboerne ringede til brandvæsnet, men eftersom lejlighedens sikkerhedsdør var låst, var brandfolkene længe om at skaffe sig adgang.
Parret på hhv. 81 og 82 år havde boet 20 år i byen.

Spaniere sparer op som aldrig før
Mens spanierne tidligere afsatte omkring en enkelt procent af deres indkomster til opsparing, var gennemsnittet i 2009 på 15 procent, det højeste i mange år.
De fleste fravælger markedets mange opsparingsprogrammer og lader ganske enkelt pengene stå i banken, hvor de er let tilgængelige, hvis der skulle blive behov for dem.

Færre bådflygtninge fra Afrika
Antallet af afrikanske bådflygtninge, der ankommer til det spanske fastland over Middelhavet og over Atlanten til De Kanariske Øer, faldt i 2009 med 45 procent i forhold til 2008, oplyser indenrigsministeriet. Der blev sidste år registreret i alt 7.285 illegale afrikanske flygtninge, mens tallet i 2008 var 13.425.
Faldet skyldes først og fremmest politiets arbejde og hjemsendelser samt samarbejde med oprindelseslandene, heriblandt Algeriet, Mauritanien, Senegal og Mali, mener indenrigsminister Alfredo Pérez Rubalcaba.

UNESCO truer med at fjerne Sevilla fra listen over verdens kulturarv

Sevilla er på UNESCOS liste over verdens kulturarv takket være katedralen, fæstningen og Archivo de Indias – arkiverne, som dokumenterer Spaniens storhedstid i Amerika.
Nu truer verdensorganisationen dog med at fjerne byen fra listen. Dette skyldes, at man har påbegyndt byggeriet af Torre Pelli på Isla de la Cartuja, der med 178 meter skal blive Andalusiens første skyskraber. Det, mener UNESCO, vil blive en skamplet på byen.
Torre Pelli er designet af César Pelli.

Også spaniere omkom i Haiti
Tre spanske statsborgere er fundet døde i murbrokkerne i den jordskælvsramte haitianske hovedstad Port au Prince.
De to første, man fandt, var et ægtepar, begge 50, fra Torrejón de Ardoz i Madrid-provinsen, som arbejdede på FN’s kontorer i landet og den tredje, en 47-årig kvinde fra Aragonien, der arbejdede som sikkerhedsvagt for en højtplaceret medarbejder i FN.
De spanske myndigheder beregner, at 111 spaniere befandt sig i Haiti under jordskælvet. Man har endnu ikke fundet alle, så det er meget muligt, at flere spaniere er omkommet.
Vicestatsminister María Teresa Fernández de La Vega aflagde den 18. januar Haiti et besøg i egenskab af udsending for EU. Hun forsikrede i en tale, at Europa vil hjælpe Haiti med nødhjælpsarbejdet samt arbejdet med at genopbygge landets hovedstad.

Kongefamilien arver millionær
Juan Ignacio Balada Llabrés, en velhavende finansmand fra Ciutadella på Menorca, har testamenteret sin formue til det spanske kronprinspar samt kongeparrets børnebørn.
Han døde i november, men hans testamente blev ikke åbnet før i januar, og heri var kongefamilien testamenteret hans formue, der løber op i 30 millioner euro.
Den ene halvdel skal indgå i en fond med gode formål for øje, som skal administreres af kronprinsparret, der forholder sig velvillige til at påtage sig hvervet, mens de øvrige 15 millioner skal fordeles mellem kongeparrets otte børnebørn.

Folkeregistret digitaliseres
Regeringen har besluttet at modernisere folkeregistret. Det skal digitaliseres og derfor indføres et nyt system, hvormed spanske statsborgere får egentlige personnumre, modsat de nuværende ID-numre.
Den traditionelle familiebog, Libro de familia, falder desuden bort.
Det nuværende system stammer fra 1957.

PP vinder popularitet i Andalusien
Andalusien har siden de første valg i 1982 haft en socialistisk ledet lokalregering, men var der valg i dag, ville denne epoke være forbi.
Det konservative parti står for første gang i landets demokratiske historie til at få flertal i det andalusiske parlament, viser en meningsmåling fra analyseinstituttet ESA.
Undersøgelsen giver PP 43,2 procent af stemmerne, mens PSOE må nøjes med 41,6 procent. Det venstresocialistiske parti IU ville blive det tredjestørste parti med 7,1 procent, mens det lille andalusiske nationalistparti PA får 2,4 procent. Det ville for PP være en fremgang på 4,6 procent i forhold til det seneste regionalvalg.
Det er første gang nogensinde, at en uvildig meningsmåling giver flertal til det konservative parti, der i dag er ledet af Javier Arenas.

Spanien afviser personscannere

Der er ingen planer om at installere personscannere i landets lufthavne. Statsminister José Luis Zapatero har opfordret til, at man venter på et fælles europæisk udspil.
EU-kommissionen foreslog i 2008 indførelse af personscannere i europæiske i lufthavne, men forslaget blev forkastet af parlamentet. Efter det mislykkede attentat i december i Detroit vil spørgsmålet dog blive vendt endnu engang. I Spaniens egenskab af formandsland bliver det minister for Fomento, José Blanco, der kommer til at lede forhandlingerne. Han sagde i januar under et besøg i USA, at det bliver umuligt at undgå scannere som en del af flysikkerheden.

Laveste antal trafikdræbte i 45 år

I 2009 døde 1.897 personer på de spanske landeveje, hvilket er det laveste tal siden 1964 og 238 færre end i 2008.
Indenrigsminister Alfredo Pérez Rubalcaba mener, at det lave dødstal kan tilskrives regeringens anstrengelser for at højne sikkerheden på landevejene. Det vil sige skærpede regler omkring fart, alkohol, brug af mobiltelefon m.v. samt indførelsen af point-systemet.
Det er sjette år i træk, at antallet af trafikofre er faldet.
Spanien opfylder dermed det mål på en reducering på 50 procent, som EU har sat. Siden 2003 er det årlige antal ofre faldet med 52,5 procent.
På trods af faldet, erkender indenrigsministeren, at det ”stadig er mange”, som dør på vejene. Man mener, at mange dødsulykker skyldes distraheringer, og ministeriet vil nu fokusere en kampagne på dette område.

Læger belønnes for ikke at sygemelde patienter
Arbejdsministeriet har afsat 30 millioner euro om året til at belønne lægerne for ikke at sygemelde patienter, der søger en ”baja” for at kunne sygemelde sig på arbejdspladsen. Officielt drejer det sig om at forkorte den tid, som ansatte sygemeldes.
Hos sundhedsvæsenet ynder man ikke at tale om snyd, men man erkender at systemet udnyttes, og at sygemeldingerne årligt koster staten mellem seks og syv milliarder euro.
Arbejdsministeriet betaler altså Seguridad Social, der administreres af regionerne, men de fleste regioner (inklusiv Andalusien) har indgået aftale med den fælles administration (INSS) om at indføre ordningen, der kan belønne en læge med op til 1.754 euro om måneden, hvis alle kriterier overholdes.
Madrid udbetalte som den første region incitamenter i forbindelse med lægernes lønninger for december.
Arbejdsministeriet og INSS’s mål er at mindske antallet af sygedage, men foreningen for familielæger i Madrid, Sociedad Madrileña de Medicina de Familia y Comunitaria bryder sig ikke om præmieringen af lægerne. Man mener, at ordningen som udgangspunkt sætter spørgsmålstegn ved lægernes etik.

Tobakken tilbage i kioskerne

Det forventes at Sundhedsministeriet i løbet af 2010 vil indføre totalt rygeforbud på alle offentlige områder, også udendørs, men på et andet område tager man et skridt baglæns, da flere aviskiosker igen har fået lov til at sælge tobak.
Kioskejerne oplevede et voldsomt fald i omsætningen, da de for fire år siden, da den skærpede rygelov blev indført, måtte tage tobakken af hylderne. De kan nu igen sælge cigaretter og andre tobaksvarer.
Hotel- og restaurationsbranchen har desuden regnet ud, at rygeforbudene koster 200.000 arbejdspladser og lukninger af 70.000 barer og restauranter.

Ny lov beskytter udlejere
En ny lov beskytter nu boligejere mod lejere, man vil have ud, når huslejen ikke betales. Den nye lov, der trådte i kraft ved årsskiftet, betyder at ejeren kan kræve lejeren ud, hvis denne er bare en enkelt måned bagud med betalingen.
Ejere har fremover også mulighed for at opsige en kontrakt efter fem år, hvilket hidtil har været nærmest umuligt, hvis ejeren selv ønsker at anvende boligen.

Det bekymrer spanierne i 2010
Center for sociologiske undersøgelser, Centro de Investigación Sociológicas, har undersøgt, hvad spanierne mest bekymrer sig for i det nye årti.
79 procent af de 2.489 adspurgte bekymrer sig mest om arbejdsløsheden. Det tal er tæt på den historiske rekord, der blev sat i 1988, da det var det, som mest foruroligede 81 procent af de adspurgte.
47 procent nævner desuden, at de er bekymrede over den økonomiske situation.
3,9 procent mener, at korruption bør give anledning til søvnløse nætter.
22,3 procent tror, at økonomien forbedres i løbet af indeværende år.
0,2 procent mener, at landets økonomi er ”meget god”.
55,2 procent føler, at den politiske situation er ”meget dårlig” eller ”dårlig”.

Ny motorvejsforbindelse mellem Málaga og Córdoba åbnet
Arbejdet på motorvejsstrækningen A-45 mellem Málaga og Córdoba, der startede i 2000, er med de sidste strækninger ved Encinas Reales og Benamejí endelig afsluttet.
Grunden til forsinkelsen er fund af arkæologiske rester og uforudsete miljøspørgsmål der skulle løses, før arbejdet kunne fortsætte og endelig afsluttes.
Prissedlen lød på i alt 400 millioner euro. Turen mellem de to byer kan nu gøres på halvanden time, ca. halvdelen af den tid det tog på de gamle landeveje.

Junta de Andalucía vil bevare tyrefægtning

Efter det catalanske lokalparlament, El Parlament, besluttede at forhandle om et endeligt forbud mod tyrefægtning, er den andalusiske pendant gået i teten for at beskytte den.
Tyrefægtning er en vigtig industri i Andalusien, epicenter for det som nogle kalder sport eller kultur, andre dyremishandling. Man regner med, at tyrefægtning skaber en årlig omsætning på tre milliarder euro, mens tyrefarmene dækker i alt 400.000 hektar land, svarende til et område på størrelse med Vizcaya-provinsen.
Både den socialistiske, andalusiske lokalregering og den konservative opposition har givet udtryk for deres støtte, og PP har foreslået indførelsen af en lov til beskyttelse af tyrefægtning.
Junta de Andalucía har inviteret de catalanske parlamentsmedlemmer, hvoraf 67 stemte for, 59 stemte imod og fem undlod at stemme omkring et eventuelt forbud, til at komme til Andalusien for at stifte nærmere bekendtskab med ”el mundo taurino” og især opdrættelsen af tyre, hvilket, menes det, kunne få catalanerne til at ændre mening.

Taxa i Fuengirola tester videoovervågning
Taxaforeningen i Fuengirola overvejer at installere videoovervågning i byens 102 taxaer.
Det, mener man, vil have en præventiv virkning på de passagerer, der ellers kunne finde på at stikke af uden at betale samt forhindre voldelige episoder.
For at teste virkningen kører nu en enkelt taxa med videoovervågning, og med denne ene har erfaringerne allerede været gode.
Optagelserne vil blive gemt i 30 dage.

Pilot udleveres til Argentina
Den argentinsk-hollandske pilot, der i september 2009 blev anholdt i Manises (Valencia), mistænkt for at have smidt passagerer ud af et fly over åbent hav, skal udleveres til Argentina.
Manden, Julio Alberto Poch, der stammer fra Argentina, men har hollandsk statsborgerskab, er beskyldt for at være én af flere piloter i den argentinske marine, som under landets diktatur fik til opgave at smide politiske fanger af under flyvninger, mens de var i live. Man regner med, at mellem årene 1976 og 1983 smed piloterne flere end 1.000 ”passagerer” af.
I forbindelse med afgørelsen om udlevering besøgte Højesteretsdommer Miguel Ángel Carballo piloten, der overfor dommeren hævdede, at han er en uskyldig politisk fange, og at hans nuværende karriere som pilot for et hollandsk flyselskab er ødelagt på grund af påståede, men ikke beviselige handlinger. Han tror dog selv, at han vil få en retfærdig behandling af det argentinske retssystem, men mener, at han er offer for et politisk spil mellem Argentina og Holland, der ikke har støttet ham.
Hollands kronprins er gift med Maxima Zorreguieta, hvis far havde en høj stilling under det argentinske diktatur og som derfor har indrejseforbud i det land, med diverse diplomatiske gnidninger til følge.

Bank og skattevæsen på talefod

Regeringen har nu beordret banker og sparekasser til at informere skattevæsnet om alle kontante indbetalinger, som overstiger 3.000 euro. Ved bolighandler påfalder det fremover notaren at informere om, hvorvidt køber betalte med kontanter, banktransfer eller på anden vis.
Begge ændringer er naturligvis indført for at forhindre skattesnyd.

Flere anholdelser relateret til skudepisode i Fuengirola
Politiet har anholdt fire mænd i forbindelse med den skudepisode, der i 2007 fandt sted i Torreblanca, Fuengirola, hvor tre unge mænd døde.
To af de afdøde var colombianere, den tredje ecuadorianer. De sad i en bil ved indkørslen til en garage i Torreblanca, da de blev skudt. Politiet mener, der var tale om en økonomisk uoverensstemmelse.
To mænd blev anholdt i 2007, og nu er yderligere fire tiltalt i sagen.

Ny ringvej i Vélez-Málaga
En ny ringvej omkring Vélez-Málaga er indviet. Den går fra kvarteret El Pilar, gennem Los Zamores industrikvarteret til el Camino de Algarrobo ved rundkørslen ved brandstationen.
Ringvejen er 2,5 km lang og vil lette trafikken gennem byens centrum.

Udsigt til chiringuitos den kommende sommer?

Sagen omkring strandbarer og -restauranter endte sidste år i et legalt ingenmandsland.
Et tilbageblik: Ifølge lovgivningen Ley de Costas, der blev indført i 1989, må strandbarerne ikke ligge nærmere end 100 meter fra vandkanten, da man anser, at de ødelægger strandmiljøet. Etablissementerne skal desuden overholde en række krav omkring antal bebyggede kvadratmetre mv.
Lokale myndigheder så dog gennem fingre med det, og barerne blev bygget tættere og tættere på strandkanterne, ligesom nogle chiringuitos ganske enkelt så forfærdelige ud. Derfor insisterede regeringen på, at loven skulle håndhæves. De chiringuitos, som ikke opfyldte kravene, eller ikke havde åbningstilladelserne i orden, skulle flyttes længere væk eller rives ned.
Flere barer blev jævnet med jorden, før myndighederne gav efter for en storm af klager fra både politikere og menige mennesker, som mente, at barerne er en del af strandkulturen. Derudover er der det økonomiske aspekt. Andalusiens 800 chiringuitos omsætter årligt for omkring 900 millioner euro og alene på Costa del Sol genererer industrien omkring 20.000 arbejdspladser.
Myndighederne uddelte en række bøder, regeringen besluttede at overgive sagen til lokalregeringerne, og ellers blev den henlagt til dagsordenerne for 2010.
Barejernes krav om en permanent løsning har nu fået den andalusiske lokalregering til at se på den penible sag. Og man har besluttet at stå fast på, at kystlovgivningen skal håndhæves. Det er derfor uvist, hvor mange af strandbarerne, der vil være i stand til at åbne den kommende sommer.

Indbyggerne i Fuengirola sorterer mest affald

Indbyggerne i Fuengirola er de på Costa del Sol, som er bedst til at sortere affald. 60,2 kilo lagde hver af byens godt 68.000 indbyggere sidste år i de forskellige affaldscontainere. Det var 23,8 kilo dåser og kartoner, 21,8 kilo papir og 14,6 glas og flasker.
I alt blev der lagt 4.132 tons affald i de rigtige containere, og det tal overgås kun af Marbella – der har omkring dobbelt så mange indbyggere.

Også illegale indvandrere skal kunne skrives i mandtal
Byrådet i Vic (Catalonien) besluttede, at indvandrere uden opholdstilladelse ikke skulle kunne registrere sig som bosiddende i kommunen. Det samme gjorde sig gældende i Torrejón de Ardóz (Madrid), der i over et år har afvist personer, som opholdt sig på et turistvisum samt flere end én person per 20 km2 boligareal.
Justitsministeriet har dog fastslået, at det ikke er lovligt og pålagt samtlige landets kommuner at lade de mange ”sin papeles” indskrive sig. Statsminister José Luis Zapatero istemmer: ”Alle indvandrere har visse grundlæggende rettigheder, og jeg accepterer ikke, at byrådene for at skaffe stemmer nægter indvandrere muligheden for lægebehandling eller skolegang.”
Fra førnævnte kommuner meddeles det, at man vil overholde regeringens beslutning, men at den bare resulterer i, at ”flere afrikanere dør på bådene”. Med andre ord frygter man, at beslutningen skal forstås som, at Spaniens grænser er åbne for alle.
Lederen af det catalanske parti CiU, Artur Mas, har desuden bedt regeringen forklare, hvordan det skal tolkes, at illegale indvandrere ifølge udlændingeloven skal udvises, mens kommunerne samtidig skal skrive dem i mandtal.

Tre millioner færre besøgende, men stadig optimisme

Under rejsemessen Fitur, der blev afholdt i januar i Madrid, offentliggjorde den andalusiske lokalregering regnskabet for 2009. Selvom regionen modtog 22,1 millioner besøgende, tre millioner (11,9 procent) færre end året inden, blev nyheden modtaget med en vis lettelse. Man havde i sektoren frygtet, at tallet var langt værre.
Det andalusiske turistråd benyttede derfor messen til at sprede ”moderat optimisme” for indeværende år. Det værste af krisen er ovre, mener man.
Rådets mål for 2010 er at tiltrække ”turister, der bruger flere penge.” Hvordan man vil føre det ud i livet, sagde rådsmedlemmerne ikke så meget om, men nævnte, at man vil fokusere meget på det franske marked, og at Museo Picasso i Málaga placerer denne by på samme høje, kulturelle niveau som Paris og Barcelona.Nyhederne i tal

0,8 procent
Var inflationen i 2009, det laveste siden 1962.

3 millioner personer
Besøgte i 2009 Alhambra. Det er 5% færre end i 2008.

70.000 passagerer
Måtte vinke farvel til deres billetter, da luftfartsselskabet Air Comet i slutningen af det forgangne år blev erklæret konkurs.

1.200 euro i bøde
Fik en forretningsindehaver i Barcelona. Hun havde opsat et skilt, der kun var på spansk.

8 dage
Sad en kvinde i Sitges indespærret i en elevator, der var stoppet pga. strømsvigt. Hun er udenfor livsfare.

200.000 euro i årsløn
Mener indenrigsministeren, at landets flyledere bør kunne nøjes med. I dag tjener de gennemsnitligt 375.000 euro om året.

16 år
Er den yngste spanske dreng til at undergå en kønsskifteoperation. Han er meget glad, meddeles det.

3,3 tons hash
Konfiskerede Guardia Civil på bare to uger af januar langs Costa del Sol. Man fandt 600 kg alene i Calahonda.

2 millioner euro
Investerer Estepona kommune i år i forbedringer af strandene og paseoen mellem Atalaya og Costa Galera.

140 km i timen
Det ønsker en forening at øge hastighedsbegrænsningen på motorvejene til. Foreløbig har over 90.000 bilister tilsluttet sig på www.movimiento140.com.


 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa