Det danske magasin i Spanien
Fra piccolo til præsident

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Eddie Møller i bevægelse med La Peña de Dinamarca efter et langt og begivenhedsrigt liv i den danske restaurationsbranche.

Til hans bekendte hørte dronning Ingrid, dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik og prins Joachim, udenlandske ambassadører, store berømtheder som Liza Minelli, Peter Unistov, Tommy Steel, Victor Borge, danske skuespillere og entertainere som Dirch Passer, Poul Reichardt, Ebbe Langberg og Helle Virkner, statsministerne Jens Otto Krag, Anker Jørgensen og Poul Schluter, toppoliktikerne Erhardt Jacobsen og Isi Foighel, fodboldstjernerne Peter Schmeichel, Michael og Brian Laudrup, Preben Elkjær og Allan Simonsen.

Vi møder ham bærende på en plastikpose på en stille villavej i Cerros del Aquila, Mijas Costa. Gode rester fra køleskabet afleveres til naboen, for dagen derpå tog hans hustru gennem 47 år, Jonna, og han flyveren til Danmark for afslapning i sommerhuset i Odsherred og nogle storslåede dage med Danes World Wide omkring Kronborg-arrangementet med Kronprinsessen i spidsen. For en længere hvilepause trængte han til, den tidligere diskotekskonge og restauratør Eddie Møller – manden bag, hvad der næsten er blevet en folkebevægelse på Costa del Sol, La Peña de Dinamarca, supporterklubben for Kystens La Liga-hold i fodbold, Málaga CF, som også er kommet til at tage sig af så meget andet; golf, festarrangementer, en pigeklub samt rejser til nær og fjern.

Formanden i Málaga CFs butik ved Rosaleda stadion

Eddie, der er præsident (formand) i supporterklubben, byder på svalende rosévin – en god af slagsen, for vin er en af hans store interesser. Han taler skiftevis med La Danesa og de håndværkere, der inden ferien skal nå nogle installationer i villaen med udsigt udover Fuengirola til Middelhavet. Fru Jonna, som Eddie i sin tid mødte til en miss-konkurrence i Århus, hvor hun i øvrigt blev nummer to, har travlt med støvsugeren.
”Jamen er det ikke fantastisk, at vi har fået gang i så meget, siden vi startede vor klub på én uge med stiftende generalforsamling på Hotel Tamisa Golf den 19. april”, siger Eddie. ”Hvad vi havde regnet med skulle være en mindre forening med 16-20 fodboldglade danske medlemmer er blevet til en bevægelse med nu over 60 medlemmer. Bestyrelsesmedlemmer kontaktes på gaderne af, for dem, vildt fremmede mennesker, som spørger, om vi gør det og det. Bl.a. har rejser en stor interesse. Og det har vist sig, at en del kvinder også deler vor passion for fodbold – flere har spillet selv – så dem har vi også med”.

Forening i faste rammer
Snakken med Eddie Møller falder to dage efter, at La Peña de Dinamarca-medlemmer med familie og venner fyldte restaurant Area 51 i Fuengirola til tv-kampen Sverige-Danmark og han var straks i gang med at tilbyde sine landsmænd på Kysten fire nye fodboldoplevelser med det danske VM-hold. De finder alle, som omtalt i La Danesas august-nummer, sted i restaurant Casa Danesa i Club Danés i september og oktober. Med adgang for alle.
”Jeg har det sjovt med denne klub. Et dejligt stykke arbejde. Mange ser allerede La Peña de Dinamarca som det spændende, velordnede initiativ, det er – som et sted, man kommer for at blive gladere.
For mig har det fra starten været magtpåliggende, at vi blev en del af det Spanien, vi alle elsker.
Derfor satte vi klubben i faste rammer med vedtægter efter spansk standard, og for os var det helt oplagt at støtte cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. Det går allerede fint med indsamlinger hertil.
Vi skal være en del af livet på Costa del Sol – også på det sociale sigt. Spaniere støtter os. Vi har glæde af samvær med dem, og i Málaga CF møder vort initiativ med en officiel dansk supporterklub stor respekt. På vore rejser oplever vi andre dele af Spanien. Vi lærer landet at kende indefra.
”Selv elsker jeg dette land og livet her”, fortsætter Eddie Møller. Han og Jonna går til dans og hygger sig sammen med danskere i en skydeklub. Det spanske og internationale samvær har han i tennisklubben i Calahonda sammen med bl.a. russere, amerikanere, englændere, skandinaver og spaniere”.

Skal vise respekt
Men hvad får en snart 66-årig, der langt det meste af året bor i Spanien for at nyde sit otium, til en stå i spidsen for en ny forening med al det arbejde, det medfører – langt mere end han havde regnet med?

En af La Peña de Dinamarca første opgaver var at sikre sig sæsonkort på fine tribune-pladser på stadion i Málaga. Her ses Eddie Møller, Henning Jensen og Julio sammen med den hjælpsomme Fran på billetkontoret.

”Først og fremmest min passion for fodbold og vor La Liga-klub på Kysten, Málaga CF. Og herigennem også at opleve Spanien på det sæt. Jeg er glad for at være i Spanien og ønsker at se og betragte landet fra så mange sider som overhovedet muligt. Jeg har stor respekt for spanierne, som tager så
fint imod udlændinge, hvilket jeg personlig er taknemmelig og glad for. Derfor skal vi også vise dem respekt og yde, hvad vi formår til det spanske samfund, såsom at støtte Cudeca.

Karriere i restaurationsbranchen
Eddie Møller fylder 67 år den 21. i denne måned. Dagen fejres på en campingtur sammen med gode venner i det nordlige Spanien og Portugal.

Han er uddannet tjener, men startede i branchen som piccolo på Hotel Regina i Århus. Han fik papir på uddannelsen i 1962, aftjente sin værnepligt ved Jysk Telegrafregiment i Århus, og så gik det ellers slag i slag i restaurationsbranchen som overtjener på Varna i Århus, inspektør på hotel Ritz og derefter som 24-årig headhuntet til restaurationschef i stormagasinet Sallings restaurant i Aalborg. Tre år senere befandt han sig som direktør for de tre restaurationer Fyrtøjet, Faklen og Gaslight i den berømte Jomfru Anegade i Aalborg, startede året efter den landsomfattende diskotekskæde Tordenskjold sammen med Aalborg-entreprenøren Thorkild Kristensen, som også kom til at bygge på Costa del Sol, drev endvidere restaurant Peter Wessel i den nordjyske ferieby Blokhus, senere blev det til Grand Cafe på Kongens Nytorv i København, hvorefter Jonna og Eddie i 26 år med dygtighed drev det velrenomerede spisested Sct. Gertruds Kloster i København, hvor berømthederne med glæde kom.
Flere af dem gik Eddie på jagt med – således kronprins Frederik, som nu vælges ind i Den Internationale Olympiske Komite.
På det sportslige plan har Eddie Møller siddet i Gunnar Nu-fonden bl.a. sammen med den lille, store danske fodboldspiller Allan Simonsen, ligesom han en overgang i Aalborg-tiden var formand for Gug Boldklub.
I dag fylder to klubber hele hans store fodboldhjerte: AGF i superligaen i Danmark og Málaga CF i La Liga i Spanien – den klub, der nu har bragt ham i spisen for den danske supporterklub på Kysten, La Peña de Dinamarca, der tæller flere tidligere divisionsspillere i Danmark. Og så mange andre spændende mennesker.
Eddie Møller erstadig i godt selskab, hvilket han sætter stor pris på.


Tæsk – og flæsk
Restauratør Thomas Schou har lovet at byde på gode, traditionelle danske retter, når Casa Danesa i Club Danés slår dørene op for La Peña de Dinamarcas offentlige tv-arrangementer med Danmarks afgørende VM-kvalifikationskampe i fodbold i september og oktober.
Mange har tilmeldt sig med håbet om, at Danmark tæsker sine modstandere og dermed kvalificerer sig til slutrunden om verdensmesterskabet i juni næste år i Sydafrika.
Til de fire kampe byder Thomas på følgende menuer:

Lørdag den 5. september:
Danmark – Portugal:
Hakkebøf med bløde løg, rødbeder, kartofler og sauce – og dessert.

Onsdag den 9. september:
Albanien – Danmark:
Stegt flæsk med persillesauce – og dessert.

Lørdag den 10. oktober:
Danmark – Sverige:
Biksemad med bearnaisesauce – og dessert.

Onsdag den 14. oktober:
Danmark – Ungarn:
Ungarnsk gullasch – og dessert.

Til alle menuer serveres en halv flaske vin og en vand pr. kuvert.
Hurtig betjening med en tjener for hver 20 gæster.
Kampene vises på storskærme.
Spisning starter kl. 18 alle aftener.
Pris 20 euro.

Stillingen i VM kvalifikationsgruppe 1.
Danmark 16 point.
Ungarn 13 point.
Portugal 9 point.
Sverige 9 point.
Albanien 6 point.
Malta 1 point.


Mere om La Peña
– Den støtter ved indsamlinger cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.
– Medlemmerne mødes før hver Málaga-kamp i restaurant Casa Danesa i Club Danés for hygge med tapas, vin, øl og vand og et kort oplæg om den kamp, der skal ses.
– Foreningen er ved at oprette en hjemmeside med orientering om sig selv, Málaga CF, La Liga-programmet og spillerne.
– Dens medlemmer tilbydes årligt flerdags-rejser til to af Málaga CFs 19 udekampe. Besigtigelse af historiske steder kombineres hermed.
– Foreningen er for både mænd og kvinder.
– Kvindeafdeling for socialt samvær er oprettet.
– Golfafdeling etableres.
– Og foreningen arrangerer i september og oktober dinner-tv i Casa Danesa med Danmarks fire resterende VM-kvalifikationskampe mod Portugal, Albanien, Sverige og Ungarn.
– La Peña de Dinamarca kan kontaktes på 617 700 424.

Af Morten Møller

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa