Det danske magasin i Spanien
Taró: Costa del Sols tykke tåge

Taró: Costa del Sols tykke tåge

Hvis du befinder dig på Costa del Sol om sommeren, kan det ske at du oplever den tykke tåge kendt som taró. Denne eventyrtåge, der ruller ind fra havet, kan være så tyk, at sigtbarheden er begrænset til kun få meter. Derfor medfører tågen ofte badeforbud på strandene – det røde flag er hejst, men det er kun dem, der er lige ved siden af ​​flaget, der ser det. Det kan endda medføre et stop for bådtrafikken i kysthavnene. Og i modsætning til kysttåge andre steder forsvinder taró ikke ved middagstid.

Et sommerfænomen

Dette meteorologiske fænomen, der indlejrer Costa del Sol i et hvidt tæppe, som derfor ikke kun er tykt, men ofte også vedvarende, er typisk for området fra Málaga til Ceuta i sommermånederne. For feriegæster, der drømmer om lange, dovne dage på stranden, kan denne tætte tåge føles som en skuffelse. Ikke kun fordi taró forårsager dårlig sigtbarhed og bliver hængende i lang tid, men også fordi det sænker lufttemperaturen mærkbart.

Foto: Miguel Fernandez

Sådan dannes taró

For meteorologer er taró et interessant fænomen. Taró er nemlig advektionståge, altså resultatet af bevægelse (advektion) – varm luft, der føres over havoverfladen, som har en højere temperatur. Tågen opstår altså på grund af forskellen i temperatur mellem den varme og fugtige luft, ofte vind fra sydøst, og køligere havvand, der kommer ind fra Atlanterhavet. I mødet mellem den varme luft fordamper det kolde vand fra havoverfladen, mens den kølige havoverflade afkøler den fugtige luft, indtil den når en mætningstemperatur – den temperatur, hvor luften ikke længere kan holde på vanddamp – og tågen bliver tyk og tung. At fordampningen fra havet ikke bare forsvinder højere op i luften skyldes, at den i forvejen fugtige luft fungerer som en barriere. På dette tidspunkt er luftfugtigheden tæt på 100 procent. Som nævnt før afkøles luften betydeligt, ofte med temperaturfald på helt op til 4°C–5°C.

Taró på Costa del Sol

Taró opleves ikke kun på Costa del Sols kyst, selvom navnet er lokalt – det var det, fønikerne kaldte tågen, og det er også det maritime udtryk. Generelt kaldes denne form for tåge boria. At det ofte siges, at taró er typisk for Costa del Sol, kan skyldes, at den forekommer oftere på netop denne kyststrækning end andre steder.

Området har alle de rette betingelser for, at der kan dannes advektionståge – det bjergrige landskab nær kysten får luft, der stiger op fra havet, til at køle af og rammer bjergene, hvor luften daler ned mod jorden, hvilket igen hæver luftens temperatur. Da Atlanterhavet er tæt på med sit køligere vand, som løber ind i Middelhavet, når strømmene er rigtige, er kombinationen med levante vinde (østenvind) fremragende betingelser for at taró kan dannes.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.