Det danske magasin i Spanien
Sådan kommer du hurtigt igennem lufthavnens sikkerhedstjek

Sådan kommer du hurtigt igennem lufthavnens sikkerhedstjek

De fleste af os elsker at rejse, men er ikke særlig begejstrede for at gå igennem sikkerhedskontrollen.

9/11 gjorde lufthavnenes sikkerhedstjek til et helvede. Pludselig skulle vi tage vores sko, bælter og smykker af og kunne knapt nok tage en tube tandpasta med ombord på flyet. Derudover tog kontrollen mindst dobbelt så lang tid som før – med god grund, selvfølgelig. Og hvis vi har valget, vil de fleste af os nok foretrække sikkerheden, når vi flyver, selvom det betyder mere og skærpet kontrol.

Procedurene var begyndt at lette lidt igen efter næsten 20 år, men så kom Covid og bragte os mundbind og håndsprit – og selvfølgelig meget længere køer igen. Selvom pandemien nu er aftagende, ser det ud til, at køerne er kommet for at blive. Men er der stadig nogle ‘tricks’, du kan bruge for at komme igennem lufthavnens sikkerhedstjek hurtigst muligt?

Her deler vi nogle råd fra internationale rejseeksperter til at komme hurtigere igennem sikkerhedstjek i lufthavne i Europa og andre steder i verden:

 1. Inden rejsen – Kend reglerne og informer dig selv på forhånd om, hvad du må have med i håndbagagen. Dette kan ændre sig hurtigt, som vi så under Corona-pandemien. Pak din håndbagage, så den nemt kan åbnes, tjekkes og pakkes ud igen. Undgå væsker og skarpe genstande. Tjek din bagage ind online på forhånd, hvis det er muligt. Inden du rejser, kan du også tjekke ventetiden ved sikkerhedskontrollen, hvis det er tilgængeligt online. Husk at rejse med sko, der er nemme at tage af (snørebånd er ikke lufthavnsvenlige), og undgå store hæle (som kan bruges til at skjule stoffer).
 2. Hav dokumenter klar. Hav alle rejsedokumenter (ellers papirløse kopier) af billet, boardingpas og – om nødvendigt – Covid-certifikat klar til scanning. Informer dig selv ordentligt inden rejsen om, hvad der kræves på flyvningen til din destination (visum osv.)
 3. Særlige behov. Rejser du i kørestol eller har implantater, udføres kontrollen manuelt. Sørg for at have alle særlige sundhedsdokumenter med dig.
 4. Vær organiseret – Bliv ikke fristet til at begynde shoppingen, før du går igennem sikkerhedstjekket, hvilket vil forsinke processen i tjekområdet. Placer computeren i sin egen bakke, tøm lommer for mønter og opbevar toiletartikler i en gennemsigtig plastikpose med lynlås. Nogle eksperter anbefaler at rejse med en jakke med store lommer, så du nemt kan proppe din mobiltelefon, pas og pung i, når du er færdig med kontrollen og vil hurtigt vil væk fra transportbåndet.
 5. Følg forretningsrejsende. At vælge den hurtigste kø kan selvfølgelig have lidt med held at gøre, men der er tegn på, at visse køer er hurtigere end andre. Eksperterne anbefaler at vælge den kø med flest forretningsrejsende, da disse er vant til at rejse og kender til sikkerhedsprocedurene. Samtidig kan man observere og lære af disse ‘professionelle’ rejsende.
 6. Undgå køer med børn. Dette tip kan irritere dem, der rejser med små børn, men eksperter anbefaler at vælge en kø uden familier med børn. Det er en kendsgerning, at det kræver tålmodighed at rejse med børn, også for ens medpassagerer. Familier med børn er forståeligt nok langsommere til at sortere deres ejendele og få alt igennem røntgentjekket. Derudover kræver små børn ofte ekstra bagage såsom barnevogne. Studerende og ældre er også nogle, der kan bremse køerne ifølge eksperterne.
 7. Vælg køer med én sikkerhedsagent. Ifølge rejseeksperten er det klogt at observere sikkerhedsagenterne og vælge en kø, hvor der kun er én agent ved røntgenkontrollen. Hvis der er flere personer, er den anden person ofte en lærling, som naturligt vil bremse processen.
 8. Hold til venstre. En velkendt og testet metode blandt rejseeksperter er at vælge en kø til venstre, da de fleste rejsende (og folk generelt) er højrehåndede og derfor har tildens at gå til højre.
 9. Tiltræk ikke unødig opmærksomhed. Det er lige meget, hvad du synes om vigtigheden af udseende, men kommer du uvasket og svedig til sikkerhedstjekket, kan du nemmere blive udpeget til et vilkårligt sikkerhedstjek. Så klæd dig pænt og ordentligt på. Tiltræk ikke unødig opmærksomhed. Rejs ikke med en stor stak pengesedler, tag ikke mørke solbriller på eller brug hat i lufthavnen. Undgå at tage kaffe med i sikkerhedskontrollen, som er et velkendt ‘trick’ til at skjule lugten af stoffer. Medbring ikke mistænkelige genstande i din håndbagage. Et andet absolut nej, når det kommer til sikkerhedstjek, er at joke med eller bare nævne ord som pistol, våben, bombe, narko osv.
 10. Undlad at fløjte eller gabe. Det kan lyde som rent volapyk, men sikkerhedsagenter i lufthavne har afsløret, at folk, der gaber eller fløjter, er mere tilbøjelige til at blive stoppet ved et sikkerhedstjek.
 11. Rejs let. Jo mindre håndbagage du har, jo mindre tid skal du bruge i sikkerhedskontrollen. Hvis det er muligt, rejs på Premium-klasse (som i hvert fald giver hurtigere check-in, hvis ikke hurtigere sikkerhedstjek) og tjek din bagage ind i stedet for at tage den med som håndbagage.
 12. Vælg det korrekte tidspunkt. Ikke alle kan lide at flyve tidligt om morgenen, juleaften eller natten igennem. Samtidig er der altid flere, der rejser på bestemte dage, fx weekender og lige før og efter ferier. Undgå myldretiden for flyvninger, der er fredag og søndag fra 16.00 til 20.00. Det er også en god regel altid at komme i god tid til lufthavnen.
 13. Vær venlig. Måske er ikke alle sikkerhedsagenter de sødeste mennesker, du kan støde på, men at være mistænksom er en del af deres job. Så vis forståelse og prøv at være tålmodig. Det skader aldrig at være venlig.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.