Pelota (vasca): Verdens hurtigste boldsport er spansk

Pelota (vasca): Verdens hurtigste boldsport er spansk

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det siges, at sporten pelota har sine rødder i en sport, der ligner tennis. Men i stedet for at stå overfor hinanden og slå en bold over en streg på jorden eller et net, begyndte baskerne at slå bolden mod en væg.


Rødder i det antikke Grækenland

Rødderne til den baskiske pelota, der i folkemunde blot kaldes pelota, skal findes i det antikke Grækenland. Gamle græske skrifter gengiver spil, der ligner pelota, som derefter skulle have spredt sig gennem det romerske imperium til det, der i dag er Frankrig og Spanien. I 1100-tallet skal et boldspil kaldet trinquete, der skal være oprindelsen af ​​den franske boldsport Jeu de Paume (ægte tennis), have været spillet i Frankrig. Og selvom Jeu de Paume kom til at udgøre skabelonen for moderne tennis i lande som England, udviklede den sin egen spilform i Baskerlandet – nemlig pelota.

Typisk sport i Baskerlandet

Ifølge historikeren Chipitey Etcheto begyndte pelota, hvis (ofte) grønne boldbaner blev fundet tæt på baskiske regioner, at sprede sig i Baskerlandet i løbet af Napoleons tid og endte i glemmebogen, inden sporten blev populær igen i midten af ​​1800-tallet. Indtil videre var sporten blevet spillet med bare hænder, men i midten af ​​det 19. århundrede blev redskabet xisteraintroduceret – en kurvelignende handske/ketcher.

Nogen yderligere udbredelse i Europa er dog ikke lykkedes for pelotaen. Selvom sporten blev inkluderet under sommer-Ol i Paris i 1900, var der kun to hold tilmeldt, nemlig Spanien og Frankrig, med to spillere fra hver. Og med kun to hold var der kun en kamp, ​​hvis resultat i dag er ukendt. Siden da har pelota været repræsenteret ved sommer-OL 1921, 1968 og 1992, men kun som en show-sport.

Populær uden for Europa

Men at pelota ikke har vundet betydelig popularitet i Europa, undtagen i Spanien og Frankrig, betyder ikke, at sporten ikke har vundet indpas på andre kontinenter. Sporten, der ofte omtales som Jai alai uden for Spanien, er populær i dag i Argentina, Chile, Uruguay og Cuba, og på hjemmesiden for det Internationale Pelota-forbund (Federación Internacional de Pelota Vasca (FIPV)) ses medlemslande som Brasilien, Canada, Costa Rica, Ecuador, USA, Filippinerne, Indien og Kina.

Sådan spilles det

Siden det Internationale Pelota-forbund, der også har hovedkvarter i Pamplona, ​​blev dannet i 1929, er der udviklet 14 forskellige discipliner. Disse bestemmer, om det spilles med træ- eller netstativ, kurvehandske eller om det spilles med den mest originale form – bare hænder. Reglerne bestemmer også, om bolden skal være af læder eller gummi, hvor meget den kan veje osv. Kort og godt kan det siges, at pelota spilles af to hold, der hver består af to spillere, og spillet handler om at slå bolden mod en væg, så modstanderholdet ikke kan tage bolden eller spille den af ​​banen.

Hvis vi ser hurtigt på pladserne, er der også varianter som frontón – med en eller to vægge, som kan være 30, 36 eller 54 meter, trinquet – som med sine 28,5 meter og lofter minder om en lille kuglehal og place libre – en 100 meter lang bane uden sidevægge. Det skal her nævnes, at sidstnævnte ikke er godkendt af det Internationale Pelota-forbund og bruges derfor ikke til internationale konkurrencer.

300 km/t

Og sidst men ikke mindst; hvad der er så spændende ved pelota er, at det er den hurtigste boldsport i verden! Når det er sagt, ved vi, at det ikke bare er hænderne, der er i brug – men forestil dig, hvordan hænderne ser ud efter en kamp, ​​ofte er de både forslåede og blå. Nej, når vi taler om verdens hurtigste boldsport og utrolige hastigheder omkring 300 km/t, handler det om den mest spektakulære og universelle disciplin i Cesta punta. Denne tillader kun mandlige spillere, og der spilles på en 54 meter lang frontón med en slags buet, 62-68 cm lang kurvehandske, rattan og læderhandske og med en bold, der vejer mellem 115-130 gram.


De store verdensmesterskaber i pelota afholdes hvert fjerde år. Spanien vandt sidst i 2018 og det næste verdensmesterskab finder sted i 2022.


Pelota er ikke en ufarlig sport. Af og til hører du om mennesker, der er alvorligt såret, og sporten har endda kostet menneskeliv.


Det er ikke ualmindeligt, at folk har det sjovt med den valencianske pelota midt på den åbne gade.

Valenciansk pelota

Valencia har udviklet sin egen variant af pelota, som er meget anderledes fra den baskiske pelota. I Valencia spilles det uden handske, du slår med hånden og bolden er mindre. Derudover står spillere overfor hinanden og spiller over et net eller en linje på jorden.

Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa