På den rigtige bar på det rigtige tidspunkt

På den rigtige bar på det rigtige tidspunkt

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

I mange lande er smede en fortid, men her i Andalusiens indre, kan du stadig finde smede i aktiv drift.

For et par måneder siden ledte vi efter en smed, der kunne lave os til et jernstativ. Vi fik at vide, at den lokale smedje lå et par blokke fra torvet i vores kvarter. Hvis mester ikke var der, kunne vi helt sikkert finde ham i baren. Som forventet var døren låst, så vi gik tilbage til baren, hvor han normalt holder til. Nej, smeden var der ikke lige nu, sagde tjeneren, men hvis vi bare ventede un ratito (en lille stund), så burde han nok troppe op. Vi antog, at han drev sin forretning fra et af bordene i baren.

Få minutter senere ankom en andalusisk version af en cowboy, denne dag uden en hest, der ikke kunne være andet end den berygtede lokale smed. Som vanligt var han kommet til baren for at slukke tørsten og forhandle om mulige jobs. Vi blev introduceret af tjeneren og fortalte smeden, hvad vi havde brug for ved hjælp af en skitse på en bordserviet. Det endelige design og pris blev diskuteret i løbet af den anden cerveza, blev den mundtlige aftale indgået, før hans tredje tubo (øl) blev konsumeret. Da vi gik forbi baren et par dage senere, ringede han til os fra sit barkontor og fortalte os, at stativet var færdigt. Han kunne levere det, sagde han, eller hvis vi ønskede det, kunne vi afhente det selv. Vi gættede på, at han ikke mente fra baren?

Naturligvis sker ikke alle andalusiske forretningsaftaler på barer. Der er også kaffebarer …

Da vi i sin tid flyttede til Spanien, havde vi arrangeret et møde med en af de lokale banker for at åbne konti. Mødet var kl. 11. Da vi var naive nyankomne, dukkede vi op inden den aftalte tid, noget, der sjældent sker i det sydligste sydlige Europa.

Arbejdspladsen for den ansatte vi havde sat i stævne, var placeret nær indgangen og havde plads til egen kø. Men pladsen var tom. Efter en del venten spurgte en anden medarbejder i banken, om han kunne hjælpe. Vi forklarede, at vi havde et møde med Señor, hvad-han-nu-hed kl. 11. Da det nu var 20 minutter over tid, fortalte hun os at vi ikke skulle bekymre os. Han var lige gået ud til morgenmaden og skulle bestemt være tilbage før kl. 12.

Vi er ikke så godtroende længere. Nu laver vi aldrig aftaler ved morgenmadstid. Enhver udlænding, der har boet her et stykke tid, ved, at alle ansatte forsvinder til deres “medfødte-ret-til-spise-morgenmad-i-arbejdstiden” -pause, hvilket tager ca. 60 minutter og sker et sted mellem kl. 10 og tidligt på eftermiddagen. Vi lærte også at undgå postkontoret omkring morgenmadstid, når køen er uendeligt lang og kun en luge er åben, med en ekstra grumpy medarbejder, der længes efter hans anden kop kaffe.

Så hvad gør man? Hvis ens ærinde er så vigtig, at man ikke kan vente, kan man altid opsøge personalet på deres yndlingscafé og prøve at få svar på ens spørgsmål om et lån eller rapportere om kreditkortsvindel over en café con leche. I dette tilfælde er det almindelig praksis at betale for medarbejderens morgenmad. Dette betragtes ikke som bestikkelse, men blot som venlighed.

Jeg hævder ikke, at alle handelstransaktioner på disse sydlige breddegrader finder sted på barer og caféer, men det sker ganske ofte.

Årsagen til dette er enkel. Tapasbarerne er Andalucía’s rygmarv og mange spaniers andet hjem. Vores lokale barer åbner kl. 9 om morgenen, når de faste kunder ankommer for at indtage dagens første Anis. Det ser ud til, at de samme mennesker er der ved lukketid.

Folk bringer familie, venner og hunde med til baren. Barer er der, hvor man får information om lokale bryllupper, skilsmisser, begravelser, byggeprojekter, politiske demonstrationer og selvfølgelig de nyeste skandaler og andet sladder. Forretningsaftaler bliver underskrevet i andalusiske barer hele tiden.

Vi driver ikke en virksomhed fra den lokale bar endnu, men nu ved vi i det mindste, hvor aftalerne skal indgås, og hvor du vi hen for at få svar på tingene her i det sydlige Spanien. Det er utroligt, hvad du kan gøre, hvis du bare er i den rigtige bar på det rigtige tidspunkt.

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa