Det danske magasin i Spanien
Hårde domme i ERE-sagen · Málagas havn stiler mod nye mål · Marbella – Andalusiens nye storby · Historisk stræde for homoseksuelle genåbner

Hårde domme i ERE-sagen · Málagas havn stiler mod nye mål · Marbella – Andalusiens nye storby · Historisk stræde for homoseksuelle genåbner

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Hårde domme i ERE-sagen

Sagen har kørt i snart ti år, men tirsdag faldt dommen over de 21 politikere og rådmænd, der siden 2009 har været tiltalt for at have tilegnet sig en del af de 679 millioner euro, som Junta de Andalucía fik i statsstøtte for at hjælpe andalusiske virksomheder gennem de hårde kriseår. Blandt de dømte politikere er José Antonio Griñán, som var præsident for Junta’en i netop disse år. Han er blevet idømt seks års fængsel. Hans forgænger, Manual Chaves, er også blevet dømt – dog “kun” ti års fratagelse af sit erhverv. Dommene kan ankes, men det er langt fra sikkert, det sker, da anklageskriftet mod de 21 dømte er markant hårdere end de afsatte domme. Dertil kommer, at der indenfor det spanske retsvæsen er en klar tendens til, at strafferammen mod en tiltalt øges, hvis denne forgæves anker en dom. Domsafsigelserne sætter selvsagt et meget trist punktum for næsten fire årtiers socialistisk styre i Andalusien. Dommen slår nemlig fast, at der har været tale organiseret korruption af særlig grov karakter.

Málagas havn stiler mod nye mål

Luksushotel, kontorlandskab, auditorium og en markant udvidelse af lystbådehavnen er alle elementer i det nye projekt for Málagas havn. Interessen for den nye lystbådehavn “Muelle Uno” er så stor, at kommunen nu har vedtaget en markant udvidelse af den nuværende havn. Det er de store arealer, som ligger i forlængelse med den nuværende lystbådehavn, der skal bygges på. Arealerne kan i dag være svære at få øje på udefra, da de knap bruges og ligger lidt skjult grundet en mur og gamle bygninger. Blandt de mange projekter springer et femstjernet hotelprojekt på 350 værelser fordelt på 33 etager i øjnene. Det samme gør tre store byggerier på samlet 26.000 kvadratmeter, som skal danne et kontorlandskab af en hidtil uset størrelse i Málaga.

Marbella – Andalusiens nye storby

Med 152.000 indbyggere er Marbella nu Andalusiens syvende største by efter de seks provinshovedstader Málaga, Sevilla, Granada, Córdoba, Cádiz og Almería. For kommunens fremtidige tilskud fra stat og amt er det essentielt at passere grænsen på 150.000 indbyggere og dermed blive registreret som storby. Det er kommunens tilbud og kampagne for at få borgerne til at indskrive sig, der har givet resultat. Således er byens indbyggertal steget med syv procent de sidste to år. Ved at være indskrevet i kommunen kan man blandt andet nyde godt af gratis offentlig transport, Dertil kommer, at flere briter har ladet sig indskrive forud for det kommende Brexit, skriver Marbella kommune i en pressemeddelelse.

Historisk stræde for homoseksuelle genåbner

Det var ikke let at være homoseksuel, biseksuel eller transvestit under Francos diktatur – faktisk var det direkte ulovligt. Et af de få fristeder var strædet “Pasaje Begoña” i Torremolinos. Her fik alle lov til at ytre sig, og det farverige strædes omdømme spredte sig til hele Europa. Men i sommeren 1971 satte Francos styre en stopper for festlighederne. Alle beværtningerne i strædet blev lukket, og et par hundrede gæster blev anholdt for offentlig uorden og fik en bøde på 3.000 pesetas. Blandt de anholdte var en del udlændinge, som blev udvist. Få år senere blomstrede Torremolinos atter som en attraktiv destination for homoseksuelle, og kommunen ønsker nu at hylde, fremvise og fortælle historien om “Pasaje Begoña” ved fra næste uge at tilbyde guidede ture i det gamle stræde.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa