Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

År efter år dukker nye trends op, og på sociale medier bugner det med nye udtryk og livsstilsformer. Der er blandt andet plogging, som er blevet internationalt kendt, og hvis navn kommer fra det engelske pick up + jog. Vi har også fået præsenteret zero waste og nulkilometer, hvilket betyder en livsstil, hvor du producerer så lidt affald som muligt, helst intet overhovedet, og køber varer, der er produceret så tæt på som muligt, helst dyrket af dig selv. Og nu står vi over for en anden tendens, nemlig Declutter eller Purging, der slog rod i 2019 og nu virkelig begynder at sprede sig.

“Declutter” oversættes til dansk som: udrensning, oprydning, udsmidning.

Reducer stress, skab harmoni, giv plads til værdi

Det handler om at rydde op, eller rense ud, i den overflod af unødvendige ting, vi har omkring os for at reducere stress, skabe harmoni og give plads til ting, der giver os værdi i vores liv. Er det virkelig nødvendigt at gemme alle de gamle bøger, du læser, og alle de temakopper, folk giver som gaver, når de har fantasimangel – gør de dig gladere i hverdagen? Bruger du alt det tøj, du har i garderoben, og de ikke sjældne bunker, der let bliver uorganiserede og vanskelige at finde?

Eksperter har trickene

Med en declutter bliver du organiseret og klar hjemme, og efter eksperternes tip ved du nøjagtigt, hvad du har derhjemme, og hvor det er. Rengøringen bliver lettere, og hjemmet føles renere og mere i orden.

En ægte ekspert, der har taget det som sit kald at sprede budskabet om, hvordan man kan få organisering i et ryddeligt hjem, er den japanske organisationsprofessionelle Marie Kondo, der er blevet lidt af en verdensstjerne, når det kommer til rengøring. Hun har udviklet KonMari-metoden.

Begyndelsen på at få orden er at slippe af med unødvendige ting i vores hjem. Og når vi rydder op, siger Marie Kondo, at vi normalt begår nogle typsike fejl. Marie Kondo mener, at vi i stedet for at rydde op værelse for værelse, bør rydde op efter kategorier:

 • tøj
 • bøger
 • papir
 • diverse (såsom køkken, stue, garage osv.)
 • ting med affektionsværdi

Og vi skal rydde op i den rækkefølge, kategorierne ligger i! Husk, at declutter handler om kun at beholde ting, der giver os glæde. Så føler du ikke sprudlende glæde ved noget, ja, så er det er tid til at rense ud og lade det bringe glæde til en anden!

Skab dit drømmehjem

Men inden vi begynder, er vi nødt til at forestille os, hvordan vi vil se vores egne liv – så vi er nødt til at forestille os vores perfekte drømmehjem, hvad der er inkluderet i det og tage et skridt tilbage og se på vores rigtige hjem. Nu kan vi virkelig se, hvad der er anderledes end det hjem, vi ønsker, og begynde at rydde op derefter. Når oprydningen er afsluttet, er det tid til at organisere det, der er tilbage, så det bliver så tæt på dit perfekte hjem som muligt.

Og start ikke med en ny kategori, før du er færdig med den første.

Når man på sociale medier følger personer, som rydder op, er resultatet ofte, at de udtrykker, at rensning og organisering har efterladt mere plads til dem selv og til at leve livet mere bevidst og fokuseret, og at det giver en chance for at se fremad i stedet for at hænge i det gamle.

Og hvis jeg ikke tager helt fejl, er det præcis, hvad min mor fortalte mig, da jeg var teenager og skulle rydde på mit værelse – at du kan se, hvordan en person har det ved at se på deres hjem – er det rodet, er selve livet rodet (almindeligt blandt teenagere), og hvis det er godt organiseret og harmonisk, så er livet det generelt også.


 • Engager dig i rengøringen.
 • Forestil dig din perfekte livsstil.
 • Afslut rengøringen først.
 • Sorter i bunker – smid ud, giv væk, gem.
 • Rengør i henhold til kategorier og ikke rum.
 • Spørg dig selv, om det (tingen) bringer dig glæde.
 • Start nederst på ​​gulvet og arbejd dig op.

Hjælp!?

Det er let at stirre sig blind derhjemme på sin egen oprydning, for eksempel hvordan man lægger tøjet I klædeskabet. Men med nye tips og hjælp kan oprydning i hjemmet få en rigtig ansigtsløftning, for eksempel med ny foldeteknologi af tøjet kan det blive både lettere at finde den foretrukne sweater og få plads i klædeskabet.

Netflix har en hel serie af Marie Kondo – Tidying Up med Marie Kondo.

YouTube har også en masse korte videoer, søg efter ord som: decluttering and organizingMarie Kondo og konmari method.

Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa