Det danske magasin i Spanien
Bougainvilleaen blomstrer

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Når vi sidder og kigger ud over Middelhavet fra en skyggefuld bænk under en pergola med bougainvillea, med noget koldt i glasset og en god tomatsalat på tallerkenen, strømmer tankerne i taknemlighed til Christoffer Columbus, italieneren, der under spansk flag genopdagede Amerika, og som vendte tilbage til det gamle land med blandt andet den så afholdte røde vækst.

Sjældent tænker vi på Louis-Antoine de Bougainville, franskmanden, der gav navnet til den eksotiske, næsten altid blomstrende busk, der omkranser et delvist blegt og farveløst Middelhavslandskab i et guddommeligt slør af enhver tænkelig nuance af lyserød til violet. Den omgiver terrassen og reflekterer i poolen, den hænger på trappen og står på bordet, den bor i krukker og bede, langs fortove og stier, og vi holder aldrig op med at blive fascineret af denne spektakulære vækst, der kræver så lidt og giver så meget.

Under en pergola af bougainvillea bliver verdens problemer små…

Første kvinde rundt om i jorden

Louis-Antoine de Bougainville blev født i Paris i 1729. Han var en fremragende matematiker og studerede i et stykke tid også jura. Efter at have deltaget i flere krige rundt om i verden blev han i 1767 bedt om at føre Frankrigs første ekspedition til Stillehavet. Med ham havde han blandt andet botanikeren Philibert Commercon og dennes tjener. Efter at en periode på de syv verdenshave blev tjeneren afsløret som Jeanne Baré – Commercons elskerine. Hun blev den første kvinde i verden, der foretog en jordomsejling.

Bougainville vendte tilbage til Frankrig i 1769 med et tab på kun syv menneskeliv ud af en samlet besætning på 200. Dette var et ekstremt lavt antal efter den tids standarder og skyldtes primært hans enestående maritime viden og dygtige lederskab.

Bougainvillea har mange nuancer – og alle “klæder” hinanden.

Brasiliansk skønhed

Ekspeditionens botaniske højdepunkt var opdagelsen af ​​den plante, der nu bærer hans navn. Siden da har den brasilianske skønhed opnået sin retmæssige plads blandt de mest populære og spektakulære tropiske vækster. Den moderne udgave af Bougainvillea, et kryds af Bougainvillea Spectabilis (Bougainvillea Brasiliensis) og Bougainvillea Glabra, betragtes som en af ​​de smukkeste planter i verden.

Overraskende nok har bougainvillea små, ufølsomme blomster. Det er de tynde, papiragtige blade lige bag disse små rørformede hvide blomster, der gør denne plante så smuk. De kan være alt fra hvid og beige, til gul og orange til højrød, lilla og violet. Under optimale forhold kan en busk blomstre mere eller mindre hele året rundt. Den er stort set insektfri, elsker solen og varmen og er tilfreds med begrænsede mængder vand.

Læn dig tilbage under din pergola, nyd tomaterne og nyd udsigten. Tænk på den glæde, Louis-Antoine de Bougainville og ikke mindst botanikeren Philibert Commercon må have følt, da de fandt deres brasilianske skønhed. Vi håber for Commercons skyld, at det skete, efter at hans tjener blev afsløret som hans elskerinde, så han i fuld åbenhed kunne dele denne lykke, han helt sikkert følte med den, der var tæt på hans hjerte…

Det er de tynde, papiragtige blade bag de små, hvide tubeformede blomster, som gør planten så spektakulær.
Af Rikke Juell Printz

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa