Det danske magasin i Spanien
7 gode grunde til at strikke

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Strikning er populært som aldrig før. I de senere år har den yngre generation også kastet sig over strikkebølgen. Ud over nyt, fint tøj giver strikning flere sundhedsmæssige fordele: 

1. Kan modvirke depression

Strikning er en aktivitet, der øger følelsen af afslap-ning og velvære. Når du strikker, holder du dit sind distraheret, og du får et pusterum fra problemer og tunge tanker. I den internationale undersøgelse “Knitting and Well-being” bekræfter over 3000 strikkere fra 31 lande, at et garnnøgle og to pinde kan løse pro-blemer, som hovedet ikke kan håndtere alene. 87 procent af deltagerne, der led af depression, følte, at strikning fik dem til at føle sig gladere. Og mere end halvdelen følte sig ikke kun gladere, men meget gla-dere med strikketøj mellem hænderne. Psykolog og forfatter Kelly Lambert fortæller i sin bog Lifting Depression, at den glæde og mestringsfø-lelse, man får ved at planlægge og implementere noget, kan hjælpe til at modvirke depression. Hun fortæller også, at læger i slutningen af 1800-tallet ordinerede “strikning på recept” til kvinder, der følte stress og/eller angst, da strik-ning havde en beroligende effekt. Af samme årsag blev det brugt som terapi efter første verdenskrig for soldater med nerveproblemer.

2. Bedre hukommelse

Strikning samler vores tanker omkring noget speci-fikt, og vi holder koncentrationen på et afgrænset område. Som en ekstra effekt forbedres hukommel-sen også. Forskere ved Mayo Clinic i Rochester, Min-nesota, har tidligere konkluderet, at folk, der holder deres hjerner aktive gennem for eksempel krydsord eller strikning, reducerer risikoen for hukommelsesrelaterede lidelser med en tredjedel.

3. Meditativ effekt

Hvis du er helt ny, vil du sandsynligvis bruge lidt ekstra energi på at lære at strikke, som det er tilfældet med alle nye aktiviteter. Men når du har øvet dig et stykke tid, og det sidder i fingrene, vil strikning have en meditativ effekt, da det er så repetitiv en handling. Under-søgelser viser, at strikning kan have den samme effekt som stille yoga – man slapper af og sænker sit hjerteslag og blodtryk.

4. Træne synet

Strikning er en nem måde at forbedre dine øjnes sundhed på. De bevægelser, dine øjne foretager fra side til side, kan hjælpe med at forbedre dit syn og samtidig smøre dine øjne naturligt. Dette kan redu-cere risikoen for kroniske sygdomme som grå stær.

5. Reducerer smerter

Stress kan forværre smerter, og da strikning reducerer stressniveauet i kroppen, reduce-res oplevelsen af smerter også. Kronisk smerte kan lindres, når din hjerne koncen-trerer sig om denne manuelle aktivitet. Dis-traktion hjælper med at reducere smerter. Når både hænder og øjne er optagede, har hjernen ikke tid til at føle så meget. Når man bevæger hænderne, vil det også ud-løse blodcirkulation. Husk at tage regelmæssige pauser og ændre din sid-destilling for at undgå strikkerelaterede gener – det er let at blive opslugt, når du først kommer i gang.

6. Øger finmotorik og koordinering

Ved at strikke forbedrer du samspillet mellem øjne og hænder, hvilket hjælper med at bevare dine fin-motoriske evner og koordinationsevner. Om det er indviklede mønstre og små pinde eller strikning på store pinde betyder ikke noget. At flytte snoren med en pind og derefter en anden er utroligt effektiv til at forbedre din hjernekoordination. Hvis du vælger et komplekst strikeprojekt, øger du din egen hastighed og koncentration.

7. Styrke selvtillid

Strikning er en større eller mindre udfordring, som indebærer, at du ser hurtige resultater for de mål, du har sat dig. At overvinde vanskeligheder undervejs og derefter ende med et nyt tøjstykke giver dig en god følelse. Uanset om det er en gave til andre eller til dig selv.

Strik løs – det giver en række sundhedsmæssige fordele! 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa