Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
I mange lande, Spanien inklusiv, er drikkepenge en vigtig og stor del af lønnen i mange professioner. I Danmark får alle, uanset profession, sædvanligvis en løn, som rækker til en normal dansk livsstil. Derfor kan det være svært at se, hvor vigtigt drikkepenge er for visse professioner i Spanien.

Spaniernes økonomiske puslespil

I Spanien er mindstelønnen på ca. 900 euro pr. måned, uanset profession. Mindstelønnen inden den sidste stigning var 735,90 euro. Den spanske gennemsnitsløn er nu på ca. 1700 euro pr. måned, men pga. store forskelle klassemæssigt og socialt er det en relativt lille del af befolkningen, som bidrager til at hæve gennemsnitslønnen op til et niveau, som modsvarer næsten det dobbelte af den lovlige mindsteløn. Tænk på at der her tales om bruttobeløb.

Ansatte indenfor mindre prestigefyldte jobs får ofte ikke mere end mindstelønnen, og ofte betales de endnu mindre ”sort”, uden mulighed for at spare sammen til pension og uden ret til f.eks. sygesikring.
Lad os glemme ”sort” løn og forholde os til den lovlige mindsteløn, som udgør ca. 6 euro i timen for en fuldtidsansat før skat. Dette er en løn, som er svært at leve på, selv i Spanien. Spanien er ikke så billig, som mange danskere vil påstå. Relativt høje boligpriser, dyr el, dyrt brændstof, høje afgifter og høje vandafgifter. Dermed er drikkepenge fra kunder og gæster et væsentligt tilskud til månedsbudgettet hos mange professioner, og rent og skær nødvendighed for mange, som er ansat til mindsteløn.

Drikkepenge

For mange professioner betyder det altså meget at få drikkepenge efter udført arbejde. Læg 10 % til på restaurantregningen (selv om der står, at der er tillagt 10 % serviceafgift på regningen), betal 1,2 euro for et glas vin, selv om prisen egentlig kun er 1 euro, og giv taxachaufføren lidt ekstra, hvis han var punktlig og i øvrigt høflig og korrekt. Køb varer på markedet uden at prutte prisen i bund. Nogle euro slår ikke bunden ud af ens månedsbudget, men for en servitrice kan det dreje sig om betydningsfulde summer, hvis alle gæster efterlader drikkepenge, sammenlagt på en måned!
Af Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa