Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror, at det er sommer hele året på Costa del Sol. Det er det definitivt ikke, og klimaændringerne i løbet af de sidste år gør, at vi mere end nogensinde før også mærker årstiderne her på Solkysten.
 
Størstedelen af den årlige mængde regn falder i løbet af vintermånederne, og i 2017 kunne vi til og med opleve lokalt snefald på steder, hvor der ikke er faldet sne i over 50 år. Vi ser stadig mere ekstremt vejr over hele verden, og dette gør sig også gældende i Spanien. Sommeren starter tidligere, og temperaturerne er højere og mere langvarigt høje end de normalt er. Der falder også mindre regn, og der går længere tid mellem regnvejrsperioderne end normalt. Dette skaber store miljømæssige problemer.
 
Når vi ser nærmere på klimaændringerne, vi nu oplever, står det hurtigt klart og tydeligt, at Spanien og Costa del Sol er særdeles dårligt udrustet til at møde udfordringerne på en bæredygtig måde. Det er næsten mere reglen end undtagelsen, at alle selvstændige boliger har eget svømmebassin i haven. Vi har over 80 golfbaner langs Costa del Sol, der udgør et enormt areal, som har et dagligt kæmpeforbrug af vand. I tillæg til private haver er der store fællesområder med vandkrævende subtropiske og tropiske planter, og som om det ikke var nok, bruger kommunerne også store mængder vand på utallige fontæner, både i rundkørsler og andre steder, taget direkte fra drikkevandsreservoirerne. I tillæg kommer vandforbruget til landbruget, som i forbrug af vand langt overstiger det, som her er nævnt. Solen og varmen gør, at man i Andalusien kan dyrke frugt og grøntsager, som man normalt og naturligt kun finder i tropiske klimaer, som f.eks. mango og fersken. Problemet er bare, at det regner en hel masse i tropiske klimaer, så selv om Spanien har høje nok temperaturer og nok sol, så har landet ikke nok vand til at dyrke disse afgrøder. Eksempelvis går der over 1.200 liter vand til for at dyrke et kilo fersken, og hele 1.600 liter vand for at dyrke et kilo mango. Landbrugspolitikken og industrien i Spanien er totalt fejlslået, og om kort tid vil dette få katastrofale følger. Bæredygtigt landbrug er at dyrke det, man har naturlige forudsætninger for at dyrke, og for Spaniens vedkommende er det ikke planter, som kræver meget vand. Spanien er kort og godt i færd med at tørre ud!
 
En af de ting, som forundrer mig mest i Spanien, er, hvor dårlig byggestil de har. Hvis man er helt ærlig, så er der ikke specielt varmt på Costa del Sol efter at solen er gået ned om vinteren. Det er heller ikke en kort vinter – fra november til marts kan vi opleve temperaturer på under 10 grader om natten, så vi taler faktisk om 4-5 måneder med vinter. Alligevel er hus og bygninger tilsyneladende bygget kun med den varme sæson for øje, og isolation er nærmest ikke-eksisterende. Vinduer og døre er gerne enkle og varmetabet så højt, at det er næsten umuligt at opnå en god temperatur indendørs. Dette er vigtigt at tage med i beregningen, hvis man er på boligjagt, og især hvis man skal købe en ældre selvstændig bolig. Noget af det første, man nok ønsker at gøre, er at opgradere boligen i form af nye vinduer, installation af varmepumpe, og måske isolation og varmekabler i badeværelset. Dette er vigtigt at tage højde for i budgettet, hvis man ikke vil gøre som vores spanske naboer, som hele vinteren går fuldt påklædte også hjemme i egen stue. Ja, de sover faktisk med dunjakke, handsker og hue på! Hvordan de orker det i en så lang periode, som næsten er halvdelen af året, forstår jeg ikke, og hvorfor byggestilen er så dårlig tilpasset klimaet er for mig et mysterium.
 
Lejligheder er selvfølgelig anderledes stillede, da de er mere lukket inde og har færre døre og vinduer. Heldigvis bygges også nye huse og lejligheder ofte efter en meget bedre standard, men også ved køb af helt ny bolig skal man være på vagt og tjekke kvaliteterne grundigt, da der også i dag bygges boliger, som ikke opfylder de krav, vi nordmænd stiller og forventer.
 
Beliggenhed er også noget, som har stor betydning, i særlig grad om vinteren. Klimaet langs Costa del Sol er helt specielt, og lokalt kan der være store svingninger i temperatur og vejr. I indlandet er der generelt varmere om sommeren og koldere om vinteren end der er langs kysten, hvor man også har en brise fra havet om sommeren, som hjælper godt, når termometeret viser 40 grader plus. I indlandet er der gerne helt vindstille. Nu er klimaet jo også den største og vigtigste årsag til, at vi bor i Spanien, enten hele eller dele af året, og så må man også tænke på at enkelte bjergområder i indlandet ligger helt i skyggen i store dele af vintersæsonen, når solen står lavt på himlen. Bor man på et sådant sted, fryser man ikke bare om aftenen og natten, men der er også koldt om dagen om vinteren. Jeg taler af erfaring – bjergsiden i Alhaurin de la Torre har været en kold oplevelse de sidste par vintre!
 
Selv om vi så absolut også har vinter på Costa del Sol, så skal det jo siges, at det er paradis sammenlignet med en kold, mørk og våd vinter i Norden. Solen skinner og varmer godt om dagen, så hvis man har taget sine forholdsregler og har sørget for at have det godt og varmt inde i sin egen bolig er Spanien nok langt at foretrække frem for Norden om vinteren. En anden ting, som gør Costa del Sol specielt, er, at Europas sydligste vintersportssted, Sierra Nevada i Granada, ligger bare nogle timers kørsel fra kysten. Dermed kan man stå på ski så meget, man orker og har lyst til også i Spanien, fra slutningen af november til begyndelsen af maj. Dette er for mig helt unikt – jeg elsker at stå på ski – og det gør, at man egentlig ingenting savner på Costa del Sol, ej heller sneen!
Af Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa