Det danske magasin i Spanien
Familiefar og fodboldtræner med store ambitioner
Han boede i London, tjente godt og var på vej op ad karrierestigen. Men en dag blev Nicolai Friborg Johansen træt af slips og jakkesæt. Han sagde op for at forfølge drømmen om at blive professionel fodboldtræner. Drømmen har ført ham og familien til Costa del Sol og det ambitiøse fodboldakademi FC Málaga City.
 
Vejen er utraditionel – men målene er klokkeklare; Nicolai vil til tops og være fodboldtræner for en engelsk storklub. Men han vil også have en lykkelig familie. Derfor har den store familie slået sig ned i den lille by Torrox Pueblo. Her findes en ro og nogle værdier, Familien Friborg ikke har fundet andre steder – heller ikke i Danmark.
 
 
 
nicolaj2
 
 

Vores hverdag er deres opvækst

Nicolai og hans hustru ønsker at give deres børn en opvækst lig den, de selv fik. “Det er befriende at se vores børn lege på vejen med kvarterets andre børn. Jeg spillede selv meget rundbold, i dag spiller de noget andet, men børnene her leger og er i bevægelse. Det er sundt og naturligt,” mener den danske fodboldtræner, som på rekordtid er faldet til i den lille by et par kilometer inde i landet mellem Torre del Mar og Nerja. “Vi er generelt meget ude. Udelivet giver aktive børn, og det er netop aktivitet kombineret med initiativ og samspil, der er brug for i fremtiden,” siger den danske far til Alfred, Astrid, Karl og Ida. Det er stærke skandinaviske navne, men deres vaner og aktiviteter er langt fra skandinaviske. “Vi ser kun ganske lidt tv og har ingen iPads og Playstation i huset. Det er unødvendigt og ofte fordummende. Vi har en arbejds-PC, som kun jeg og min hustru bruger,” forklarer Nicolai og fortsætter: “I stedet laver vi andre ting sammen, blandt andet bader vi i havet næsten hver dag. Tilsvarende læser vi og spiller spil – men traditionelle spil.” Den nye danske familie i Torrox Pueblo kan sagtens få tiden til at gå. Også selvom der er masser af den. “Mit trænerarbejde er henlagt til morgen og formiddag. Det betyder, at vi sammen henter børnene efter skole klokken 14. Det giver en tid og et nærvær sammen, vi aldrig ville have fået i Danmark, og sådan skulle det gerne være de næste par år,” håber Nicolai. Det er dog ikke alt i familiens nye liv, der kører på skinner.
 

De uundgåelige kontraster

Nicolai og fruen har nemlig været til ekstra forældremøder på både skolen og i børnehaven – og det er sikkert ikke sidste gang. Alfred og Astrid har det nu fint i deres spanske skole, men Karl på fire år har svært ved at falde til i børnehaven. “Det er som om, man ser en børnehave som en uddannelsesinstitution. Det er meget disciplinært, børnene sidder ned næsten hele dagen, og man forbereder dem på at lære at skrive. Tilsvarende brokker pædagogerne sig, hvis vi tager ham ud af børnehaven et par dage. Det er alt for disciplinært, men vi begynder at få en god dialog med pædagogerne. Måske er det også godt for dem med lidt input udefra,” fortæller den 36-årige familiefar, som bestemt ikke er i mod disciplin. “Alle vores børn har hver tre ugentlige pligter i huset. Dem skal de opfylde for at få lørdagsslik. Sådan er det. Men børn skal have lov til at være børn. Stive rammer og ambitiøse målsætninger kan de altid få senere,” mener Nicolai Friborg Johansen.
Hans attitude er afslappet – men hans målsætning er klar.
 

Vil til en storklub

Det har taget ham 7-8 år, at nå til, hvor han står i dag. Og de næste 7-8 år kommer der til at ske endnu mere. For Nicolai vil rangere og ende som cheftræner for en storklub i engelsk fodbold – helst Arsenal. “Jeg har både drømme og ambitioner og kan ikke se, hvorfor jeg skulle holde det hemmeligt,” fortæller den danske træner med et smil. Med sin trænerlicens og erfaring fra dansk fodbold blev der plads til ham blandt de elleve trænere, der i dag er fast tilknyttet det forholdsvis nye fodboldakademi FC Málaga City, som har base og træner i Almuñecar. Akademiet blev stiftet af den tidligere Norwich-spiller George Jeremy, der arbejder på udviklingen af fodboldspillere, som er i deres sidste teenageår eller først i 20’erne. Ambitionen er at få dem videre til en professionel klub. Det er hidtil sket for 26 af akademiets spillere, som fik succes med deres ophold og udvikling i deres tid på akademiet. Og det er netop udviklingen af den enkelte spiller, der har Nicolais store interesse. ”I Danmark vælter vi os ikke i fodboldspillere. Derfor er vi nødt til at forme vores talenter godt, for i den sidste ende at kunne stille et stærk hold. Det er en elementær del af vores træneropdragelse, så specielt her kan jeg bidrage med en masse,” fortæller Nicolai og fortsætter: ”Akademiets ambitioner er store, så der stilles tilsvarende store krav til mig, men det sagt har jeg meget frie hænder og får prøvet og lært en masse.” Nicolai Friborg Johansen føler, han er endt på det helt rigtige sted – på det helt rigtige tidspunkt. Det samme gælder familien. Men om et par år skal de videre. ”Planen er at flytte til England – fodboldens moderland – for der er mine chancer for at slå igennem størst. Den engelske fodboldkultur er meget åbne for udenlandske trænere, og det ses på trænerstaben på alle niveauer. Det er mulighedernes land for en fodboldtræner,” slutter Nicolai Friborg Johansen, som dog bestemt heller ikke er bleg for at søge lykken i spansk fodbold.
Både han og familien er faldet fantastisk til.
 
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto: Mugge Fischer og Simon Goltermann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.