Det danske magasin i Spanien
Knud Byrjalsen lader englene forstumme i ny spændingsroman

Knud Byrjalsen lader englene forstumme i ny spændingsroman

Knud Byrjalsen er født i Brønderslev i 1957. Han har boet i USA og England, men har siden 1992 været bosat på Costa del Sol. Når engle forstummer er hans debutroman.

Historien udspiller sig i Fuengirola, men handlingen bringer også læseren til Tyskland, Rumænien og Danmark. Hovedpersonerne er den spanske arkitektstuderende Concha, og en ung irsk biker, Kieran. Uafhængigt af hinanden falder de i unåde hos en magtfuld rumænsk gangster. Deres reaktioner er meget forskellige – hvor den ene reagerer defensivt mod en trussel, reagerer den anden meget offensivt. Dette danner rammen om de to parallelle historier, som bygges op til romanens kulmination.

Jeg har altid haft lyst til at skrive en bog, og så har jeg ligesom gået og ventet på, at jeg skulle blive klog nok til at skrive en, og nu synes jeg så ikke, at jeg kunne vente længere.

Hvad er motivet bag romanen?
”Jeg har altid haft lyst til at skrive en bog, og så har jeg ligesom gået og ventet på, at jeg skulle blive klog nok til at skrive en, og nu synes jeg så ikke, at jeg kunne vente længere. Jeg håber blot, at fantasien kompenserer for den manglende klogskab,” ler Knud, før han igen bliver alvorlig.
”Jeg har altid interesseret mig for, hvorfor mennesker handler, som de gør. Helt ubevidst kan jeg tage mig selv i at betragte folk, for at forstå deres bevæggrunde. Når jeg selv læser bøger, får jeg altid forklaret, hvad folk gør, men sjældent hvorfor. Min bog skulle altså være én, hvor man kommer helt ind bag personerne – deres tanker, deres handlinger og deres baggrund. Min roman skildrer således to personer fra vidt forskellige miljøer, en biker og en arkitektstuderende, og igennem romanen finder man ud af, hvorfor de reagerer, som de gør, når de står overfor en trussel,” fortæller Knud og understreger, at det ikke er en biker-roman.
”Jeg kender mange bikere, og derfor har det været oplagt at præsentere den type i min roman sammen med den diversitet, en sådan karakter kan indeholde. Mange af de bikere, jeg kender, er intelligente mennesker, der har haft en hård barndom – måske har moderen været prostitueret og faderen voldelig, men nogen egentlige biker-roman er det ikke.”
Og bikeren Kieran opvejes da også af den smukke og velfungerende unge arkitektstuderende Concha, der har bedre forudsætninger for et succesfuldt liv.
”Men det er klart, at romanen er lidt barsk. Det bliver det jo, når man lader englene forstumme,” tilføjer Knud.
 
Du har boet i Nerja siden ´94. Hvorfor foregår romanen ikke dér?
”Jeg synes, Nerja var for lille til den historie, jeg ønskede, skulle udfolde sig. Derfor brugte jeg Fuengirola, hvor jeg jo har arbejdet som kiropraktor sammen med Mogens Dahl, og hvor jeg stadig har mange venner, der bor. Fuengirola har også en mere broget sammensætning af nationaliteter, så det var mere indlysende at lade handlingen udspille sig omkring Avd. Jesús Santos Rein.”
 
Det er jo en spændingsroman med fart over feltet. Er du selv eventyrlysten?
”Tja, det ved jeg ikke, om jeg er. Jeg studerede kiropraktik i USA. De fleste, jeg studerede sammen med, havde valgt uddannelsen, fordi de havde været hos en kiropraktor, der havde hjulpet dem og så blev de helt vilde med kiropraktik – jeg valgte uddannelsen, fordi den foregik i USA.”
 
Hvad var du blevet, hvis du ikke var blevet kiropraktor?
Så var jeg nok blevet musiker eller kunstner. Jeg har en kreativ side, der skal ud og luftes, for at jeg kan trives. Normalt tegner og maler jeg, og i de seneste år har det så været skriveriet, der har optaget min kreative del. Jeg begyndte med skriverierne tilbage i 2013, men meget langsomt – der var jo ikke nogen, der ventede på bogen. Siden har jeg måttet skrive den om et utal af gange, da jeg jo ikke havde nogen erfaring med, hvordan man bygger en roman op. Det er der heldigvis en redaktør, der har hjulpet mig med.”
 
Bliver der en bog nummer to?
”Det kommer an på, om folk gider læse den første. Jeg er måske lidt naiv, men jeg har selvfølgelig ladet et vindue stå åbent, hvis der skulle blive mulighed for en efterfølger. Jeg skrev sågar det første kapitel, før jeg besindede mig,” griner Knud Byrjalsen over sin forfatteriver.
Uddrag af bogen Concha nåede lige at tænke tanken til ende, da hun hørte en bil køre op på siden af sig og bremse. To mænd, hun ikke havde set før, for ud af bilen og greb hende, uden hun overhovedet nåede at reagere eller skrige. Hun blev hevet ind bag i en varevogn, som satte af sted. Det hele tog mindre end ti sekunder. Hun blev sat i et hjørne af varevognen, der lugtede af en blanding af olie, sved, alkohol og bilsæder, der havde haft den tvivlsomme fornøjelse at skulle absorbere mænds rygsved alt for mange gange. Der var to mænd i bilen. En bag rattet og en, der lige nu sad og kiggede op og ned ad hende. Hendes hjerne modtog en strøm af billeder af hende selv i forskellige stillinger med tøjet revet af og benene hevet brutalt ud til siderne og et uvasket liderligt svin, der famlede med lynlåsen i bukserne for at komme ind i hende. Hun hørte sig selv skrige, men fik lynhurtigt en beskidt næve over munden. Hun gjorde tegn til ham om, at hun ville holde den lukket, bare han ville fjerne den ildelugtende hånd. ”Du skylder os mange penge, Concha,” sagde han pludseligt, uden indledning.
Når Engle Forstummer udkom i marts og kan købes i de danske boghandlere samt på nettet.
 
Af Louise Mercedes Frank

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.